Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() thaniel LPG User Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2004-12-20 12:16:17 Filterek gazu w jakim masz stanie ?? to raz
Na jakiej stacji tankujesz to dwa pozdr |
ZBYCH_1 Opel Vectra 2.5 V6 Warszawa | 2004-12-20 14:03:11 filterek gazu juz wymieniłem, jest nowy... Tankuje tylko i wyłącznie na BP albo Shellu. |
omegafan Omega włocławek | 2004-12-20 20:29:33 to będzie u Ciebie coś z elektryką..........może czujnik temperatury??
pozdr |
matek23 minsk mazowiecki | 2005-01-09 22:20:05 Raczej masz listwę wtryskiwaczy do czyszczenia. Mam to samo i ta sama instalacja |
![]() cyberda HYUNDAI ELANTRA 2.0 ... Katowice | 2005-01-12 20:31:04 Witam!
No to ja wam odpowiem bo miałem to samo... Mianowicie - uszkodzony silnik krokowy sterujący dopływem gazu. Miałem to już dwa razy z tym że za pierwszym silniczek padł całkowice, a za drugim razem po prostu się zacinał i to jest wasz przypadek. poradzilem sobie smarując jego oś smarem łożyskowym /smar tem miał max temp działania ponad 60 sopni C/ i jak na razie od 2 miesięcy mam spokój ale oczywiście jest to na pewno czasowe rozwiązanie i w końcu trzeba go będzie wymienić /niestety w przypadku mojej instalacji to koszt 350 zł/ Oczywiście przed nasmarowaniem oczyściłem oś silniczka /to co wystaje i jest do tego dostęp oczywiście/, a właściwie oskrobałem z nalotu. Aby uniknąć takich awarii silnika krokowego na przyszłość radzę zastosować się do 2 zasad: 1. Jażdzić na droższym ale i o wiele lepszym gazie /i tak wtedy auto mniej spala - jako ciekawostkę podam że gdy byłem na wczsach we Wloszech na makaroniarskim gazie autko spalało mi prawie 2 litry mniej czyli 20 % !!!!/ 2. Założyć dodatkowo filtr gazu lotnego /koszt ok 50 zł/ znacznie przedłuża on żywotność instalacji. Moim autkiem przejechałem w ciągu trzech i pół roku już prawie 170 000 km i na prawdę dużo już przeszedłem, z wymianą wszystkich wtryskiwaczy benzynowych włącznie - na samym początku i to z własnej głupoty i tego że nie posłuchałem bardziej doświadczonych gazowników do palenie się silnika auta w ASO Citroena (ale była jazda !)/ Jak by ktoś miał problem i pytania jeśli tylko będę mógł coś doradzić to służe pomocą - mail: cyberda@tlen.pl MIMO WSZYSTKO ZAWSZE BYŁEM BARDZO ZADOWOLONY Z DECYZJI ZAŁOŻENIA INSTALACJI GAZOWEJ CHOĆ JEJ KOSZT /5000 ZŁ/ BYŁ OKROPNY ALE I TAK MI SIĘ ZWRÓCIŁ PO 7 MIESIĄCACH. Pozdrowionka Piotrek |