MotoNews.pl

Najlepsze auta 2004 roku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niemiecki magazyn motoryzacyjny "Auto Bild" bardzo wszechstroniie ocenił jakość samochodów w kończącym się roku. Praktycznie z każdej możliwej strony obejrzano 20 najpopularniejszych, czyli najlepiej sprzedających się, marek samochodów osobowych w Niemczech.

Brano pod uwagę zarówno opinie ich użytkowników, jak i ujawnione wady fabryczne, naprawy serwisowe w okresie gwarancji, reklamacje kierowców, ocenę sieci dilerskiej, a także cenzurkę auta po jego długim testowaniu.
Niemiecka jakość, ze szczególnym uwzględnieniem kultowego Mercedesa, to już historia. Trzy pierwsze miejsca za rok 2004 zajęły auta japońskie. Oto jakie auta są najbardziej niezawodne i cieszą się największym uznaniem ich użytkowników:

1. Mazda
2. Toyota
3. Honda
4. Hyundai
5. Nissan
6. Mitsubishi
7. OPEL
8. Volvo
9. Smart
10. Ford
11. Citroen
12. Mercedes
13. Seat
14. Audi
15. BMW
16. Peugeot
17. Renault
18. Skoda
19. Volkswagen
20. Fiat

artykuł pochodzi z lubelskiej gazety bezpłatnej "nasze MIASTO"

nie dziwi mnie, że japończycy są na topie listy, troche zaskoczył mnie Hyundai, a co do niemieckich producentów to widać kto spoczął na laurach. Opel jest pierwszy wśród niemców, i zaraz za japońcami . SĄ POWODY DO DUMY

pzdr

hyundai to wielka niespodzianka...citroen troche tez..cieszy dobra pozycja Opelka

zastanawia miejsce vw

zauważcie, że topowe jeszcze na początku lat 90 niemieckie marki, ktorych modele z tamtych lat trzymają dość wysokie ceny w porównaniu np do Opla leża teraz na dnie. ciekaw jestem czy niemieccy producenci nie utworzą w ciągu następnej dekady, czy dwóch, sinusoidy pod względem właśnie jakości swoich aut. absolutnie nie dziwi mnie prowadzenie japończyków, i sądzę, że tak zostanie. to wynika moim zdaniem chociażby z ich mentalności.

pzdr

No własnie to cieszy najbardziej, że OPEL jest pierwszy po japończykach

ee tam, i tak najfajniejsze sa nasz OPELKI nie?

Cytat:
2004-12-20 22:33:20, suave pisze:
ee tam, i tak najfajniejsze sa nasz OPELKI nie?

A mi sie strasznie XJ220 podoba od dobrych kilku lat

Cytat:
2004-12-20 22:38:26, Skee pisze:
A mi sie strasznie XJ220 podoba od dobrych kilku lat

ale zauważ, że Jaguara nie ma na tej liście

pzdr

VW na dobrym miejscu na właściwym

Szkoda że Peugot tak słabo. Bardzomi sie podoba 307 kombi.

Cytat:
2004-12-20 23:35:19, OGI pisze:
VW na dobrym miejscu na właściwym Szkoda że Peugot tak słabo. Bardzomi sie podoba 307 kombi.

OGI a miales kiedys francuskie auto? Chyba nie, dlatego nie rozumiesz miejsca... choc i tak wysoko jest bardzo,.......

Japończyki są najlepsze! Tak było, jest i będzie!!!
15 lat temu Niemcy robili auta na sprawdzonych rozwiązaniach, które przez lata dopracowywali. W tym czasie Japończycy już szukali nowych rozwiązań.
Teraz Japończycy mają najlepsze auta na świecie, a niemcy zaczynają kombinować z czymś nowym i pare lat musi minąć zanim coś zrobią.
dla mnie pierwsza trójka to:
HONDA
SUBARU
TOYOTA (minus modele składane w Anglii np. Avensis)
A Oplem jeżdżę, bo jest tani w utrzymaniu i to wszystko.
PS. ... i jest na SPRZEDAŻ

PZDR
wydaję mi sie jeszcze, że ta fama o niemieckiej solidności wynikała z tego, że do Niemiec jeździli ludzie za czasów PRL-u i co za tym idzie samochody niemieckie były dla nich szczytem doskonałości.

[ wiadomość edytowana przez: LUK dnia 2004-12-21 12:42:19 ]

LUK moze i technicznie japonczyki sa gora zdecydowanie, ale co powiesz na temat ich hmmm delikatnie mowiac kosmicznego designu? Nie mowie o Subaru imprezie czy Evo.... ale wiekszosc japoncopw wyglad ajak dla mnie tragicznie... przyklad... Nowa Honda Jazz lub Civic... ??

Cytat:
2004-12-21 12:41:36, powercafe pisze:
LUK moze i technicznie japonczyki sa gora zdecydowanie, ale co powiesz na temat ich hmmm delikatnie mowiac kosmicznego designu? Nie mowie o Subaru imprezie czy Evo.... ale wiekszosc japoncopw wyglad ajak dla mnie tragicznie... przyklad... Nowa Honda Jazz lub Civic... ??

CVC jest śliczny
Design to rzecz gustu i tu każdy ma swoje zdanie.
Np. VECTRA C to pomyłka
PZDR

Cytat:
2004-12-21 12:57:23, LUK pisze:
CVC jest śliczny Design to rzecz gustu i tu każdy ma swoje zdanie. Np. VECTRA C to pomyłka PZDR

oo i tu musze sie zgodzic.... zdecydowana pomylka. Jak dla mnie Omega B po 2000 roku (czy C jak kto woli) byla ladna i powinna byc nadal produkowana.... Vectra B byla tez bardzo ladna.
Pisze bo te modele mi sie podobaja Opla, a nie dlatego ze mam omege akurat. Omege wybralem bo podobala mi sie... Vectre wczesniej tez. Za to nowa Astra.... hmm ladna... a pozostale modele..nie zaskakiwaly niczym. Takie sobie autka... To są moje wrazenie tylko....
Pozdrawiam

P.S.

Nowy CVC... za bardzo jajko jak dla mnie.....

dla mnie omega c to najładniejsza z omeg, ewentualnie tył mógłby być inny. Vectra C taka sobie, a najnowsza astra to jak dla mnie nic szczególnego. Japończycy robią najlepsze samochody w tej chwili, niektóre są nawet ładne (mazda 6, accord) a inne paskudne(primera), ale wszystke są świetne technicznie. Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę

Cytat:
2004-12-21 16:36:51, Jaroslav pisze:
dla mnie omega c to najładniejsza z omeg, ewentualnie tył mógłby być inny. Vectra C taka sobie, a najnowsza astra to jak dla mnie nic szczególnego. Japończycy robią najlepsze samochody w tej chwili, niektóre są nawet ładne (mazda 6, accord) a inne paskudne(primera), ale wszystke są świetne technicznie. Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę

Pomijając to ze tak naprawde omegi C nie bylo to w pełni popieram kolege... (dlaczego Adamie Opel zaprzestałes produkcji Omegi??????!!!!!) co do Accorda i Mazdy 6 tez.....
Koniec moich wypowiedzi tu, bo zaraz bedzie ze nabijam posty...hehehhe

Pozdrawiam

Cytat:
2004-12-20 17:36:35, scoodie pisze:
Brano pod uwagę zarówno opinie ich użytkowników, jak i ujawnione wady fabryczne, naprawy serwisowe w okresie gwarancji, reklamacje kierowców, ocenę sieci dilerskiej, a także cenzurkę auta po jego długim testowaniu. Niemiecka jakość, ze szczególnym uwzględnieniem kultowego Mercedesa, to już historia.

IMO stek bzdur. Zwroc uwage, ze przede wszystkim opinie uzytkownikow sa niezwykle subiektywne. Kupujacy nowe MB W220 oczekuje znacznie wiecej niz ktos, kto wlasnie wyjechal z salonu Corsa. Po prostu, jest zdecydowanie bardziej krytyczny.

A jezeli ktos uwaza, iz auta GM, m.in.Opel (nic im nie ujmujac) sa lepsze jakosciowo od MB powinien skonsultowac sie z najblizszym punktem pomocy psychicznej.

Zgadzam sie z pogladem, ze legendarna jakosc niemieckich aut sprzed 20 lat to przeszlosc - coz, efekt globalizacji, unifikacji i ciecia kosztow. Ale pod wzgledem dopracowania i jakosci wykonania 'pospolite' marki (rowniez japonskie) dzieli przepasc od takich jak MB czy BMW.

A ze kupujacy nie sa do konca zadowoleni? Patrz wyzej...

Cytat:
2004-12-21 13:23:10, powercafe pisze:
oo i tu musze sie zgodzic.... zdecydowana pomylka. Jak dla mnie Omega B po 2000 roku (czy C jak kto woli) byla ladna i powinna byc nadal produkowana....

Nadal jest - na rynku australijskim czy amerykanskim (vide: monaro, commodore, gto etc.)

W Europie nie miala juz szans. Zwroc uwage, ze omega B tak naprawde praktyczni nie rozni sie od omegi A/senatora B. Owszem, zmieniano stylizacje, detale, jednostki napedowe. Ale to wciaz ewolucja tego samego auta. GM ukrocil zywot tego auta po 17 latach produkcji. Mnie tez lezka w oku sie kreci. Z pewnoscia byl (jest) to znacznie lepszy samochod niz przednionapedowy gnoj pokroju AR166, P607 czy Vel Satis, ale wsrod prawdziwych konkurentow w tej klasie (MB e-klasse, BMW 5er) omega nie miala juz czego szukac.

IMO odeszla we wlasciwym czasie.

hmmm no zgadza sie.... Omege nie ma czego szukac w klasie sredniej wyzszej.. ale jest to tzw. luksus dla ubogich. Tak sie sklada ze mam na codzien kontakt z nowym fabrycznie modelem
E-Classe 270CDi... (ojca) i jakosc wykonania MB a nowej Vectry to przepasc zgadza sie... ale jednak jesli Omega zostalaby to mialaby Klientow z pewnoscia. Jak wspomnialem, niezly luksus za male pieniadze. A tak flagowy model Opla to vectra.... smiechu warte..

Bardzo mnie dziwi odległa pozycja Wv >?