Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() haszku DEADSOUL Opel Omega A Caravan końskie | 2004-12-21 15:45:51 Omega A Caravan 91r mam blokadę mechanizmu ze świeżo zmienionym olejem,sprawdza się na śliskich łukach,zakrętach i nie tylko. |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2004-12-21 20:58:46
opisz proszę jak zachowuje się szpera na zakretach, śliskich łukach?? (szybka jazda, czy może ruszanie) może skuszę się na taki wynalazek? |
![]() kitas Omega B Poznań | 2004-12-22 01:07:53 Cześć
Ja też chętnie przeczytam jak to działa bo mam 2.5 td i nie zauważam żadnej różnicy w pokonywaniu śliskich zakrętów itd. Dodam że jeżdżę tylnymi napędami od początku mojej kariery jako kierowcy (13 lat) i dotychczas żadne moje auto nie miało szpery.Jak to cuś poznać? ![]() |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2004-12-22 10:07:35 a nie czasami w wersji Sport???
mój kumpel ma MV6 w specyfikacji sport (98 chyba) i upiera się że ma szperę, oprócz tego że utwardzone i obniżone zawieszenie, zmodyfikowane hamule, dokładko progów i szyby takie quasi lustrzanki (oryginalne) (+skryznia man.) w każdym bądź razie on upiera się że ma szperę....ktoś to może zweryfikować? |
gh Trójmiasto | 2004-12-22 12:07:23 Szpera to podstawa do Konkretnej jazdy! ![]() Nie oglądaliscie nigdy dryfu? Przednia jazda! Co daje szpera!? Już mówię! + ruszanie z miejsca na śliskiej drodze 100% lepiej, bo ciągną dwa koła i nie ma takiej sytuacji ze jedno koło mieli w miejscu i stoimy! + bez szpery nie da się zrobić bączka! ( Da się, ale to nie jest to!) Pewnego razu na parkingu przed Auchanem pan S klasą w skórze + łysy kręcił bączka, a raczej U w obie strony! Podjechałem moim świętej pamięci Fordem Mustangiem 5.0 + Szpera i pokazałem mu jak się kręci bączki kręciłem się tak długo aż mi się w głowie zakręciło! A najciekawsze jest to, że do kręcenia się w miejscu wcale nie trzeba jechać! Wystarczy skręcić koła i dodać gazu! + Ze skrzyżowania na śliskiej nawierzchni prawie zawsze wychodzi się bokiem! + - Wymaga dużego skupienia nad prowadzeniem i nie wybacza błędów! - jazda po łukach! Czasami lubi dupę zarzucić - jak ktoś nie ma wprawy w jeździe z takim czymś to najlepiej niech poćwiczy na placu! Bo może być przykra niespodzianka! - zdarza się, że jak jest ślisko to nie chce skręcić! Ogólnie widzę więcej plusów niż minusów! W zimę na pewno więcej razy pomoże niż przeszkodzi! |
gh Trójmiasto | 2004-12-22 12:11:01 A i jeszcze jedno! Czy most od 2.5 TD pasuje do 3.0?
Czy most od Omki A pasuje do B, a jeżeli tak to od jakiej?! Oczywiście wszystko z blokadą! |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2004-12-22 12:25:48
omega A i omega B to różne mosty |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-12-22 14:50:48 Jak sprawdzić czy jest szpera?!
Niekoniecznie na śliskiej nawierzchni,a nawet lepiej gdy test będzie wykonywany na suchym asfalcie: -Odpalamy bestie; -wciskamy sprzęgło; -wrzucamy jedynke; -dajemy gazu tak około 4000-4500 Obr/min; -puszczamy gwałtownie sprzęgło i naciskamy ta samą nogą delikatnie hamulec cały czas trzymając gaz ( hamulec musi być wciśnięty delikatnie po to azeby pompa zadziałała tylko na przód); -trzymamy chwilke na gazie az pojawi się siwy obłok ![]() -wysiadamy z Omy i patrzymy czy zostawiła 2 równe ślady na asfalcie (jeśli tak to możemy być szczęśliwi bo mamy SZPERE,jeżeli nie to mamy najzwyklejszw świecie różnicowy) To mówie wam ja [cyt:"gumokopciarz"] - hehe ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: SEBA-OMEGA dnia 2004-12-22 22:09:24 ] |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2004-12-22 16:42:18 Ew. na podnośnik, obydwa koła w górze i kręcisz jednym. Jeśli drugie kręci się w przeciwną stronę to szpery brak. (pierwsza rzecz jaką zrobiłem będąc z obecną omegą na podnośniku ![]() ![]() |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2004-12-22 16:49:59
... blokada w omedze to 45% a nie 100% i ta metoda to raczej psu na budę... |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2004-12-22 17:00:22 az 45%?
w bmw m3 e36 jest 25%, i jest to raczej ztandardowe "spięcie", no i w ten sposób "kazano mi" ![]() |
![]() maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2004-12-22 18:35:11 Ja się dowiedziałem ze mam szperę w wielkiej panice ze mi róznicowy poleciał.
Otóz wjechałem przodem w zaspę sniegu i nie mogłem wyjechac ,na 1-dynce silnik na wolnych wogule nie zwalniał wiec zostawiłem na biegu i wysiadłem .Chciałem pod koło które się kręci podłozyc duwanik a tu zobaczyłem ze obydwa się krecą.Po konsultacji z mechaniorem cisnienie mi opadło. Jazda ze szperą jest w zimę bardzo atrakcyjna, pod wielką górę nie posypaną piaskiem w czeskich karkonoszach podjechałem tylko ja i Łada Niva 4x4 dopierao jak zjeżdzałem zobaczyłem jakie inni maja problemy . Minusy też są , powyzej 60km/h przy jezdzie na wprost po sniegu zaczyna autem tył na boki ciągnąc. nigdy wczesniej nie miałem tylnego napedu więc brakuje mi pewnych nawyków i jezdzi mi się dobrze lecz mój znajomy twirdzi ze nie idzie jezdzić bo auto samo kontruje poslizgi a jego odruchy sobie moze wsadzić gdzieś. |
gh Trójmiasto | 2004-12-22 18:44:11 Czy ktoś wie, jaki numer lub symbol ma dyfer z blokadą? Do Omki B |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2004-12-22 19:49:24
GM: 904 65 558 - przełożenie 37/10 ten nr mostu występuje w omegach: X20XEV, X20DTH, Y22DTH i też w X30XE ale tylko jako dodatkowa opcja w wersjach specjalnych (karetka/ buda opancerzona/karawan,ale ten do ostatniej posługi ![]() w omedze U25TD i X25TD jest most nr GM 904 65 554 niestety też jako opcja dodatkowa ale bez uwzględnienia przeznaczenia(karetka itd.) czyli może występować w "normalnym" sedanie i caravanie. Podobno od 2,5TD nie pasuje do 3,0, ale podobno [ wiadomość edytowana przez: MEGA_3 dnia 2005-12-14 17:13:29 ] |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-12-22 20:45:14
Zgadza sie ale musi byc jeden warunek, musisz kopnąc gaz w połowie skrętu, jesli tego nie zrobisz to nie ma róznicy a nawet jest bezpieczniej. Czyli działanie odwrotne jak jest szpera ![]()
Nie wybacza za mocnego gasu, norma tylny napęd.
Norma tylny napęd.
Hehe te szpera tylko tak mają? Dodaj gasu to skrecisz ![]()
No właśnie po to jest, aby było bezpieczniej. Oprócz tego, lepsza przyczepność podczas dodawania gazu, fajne uczucie. Lepiej miec niż nie miec tak jak z TC. |
gh Trójmiasto | 2004-12-22 20:49:14
Musze powiedzieć, że jednak to jest bardzo dobry ![]() ![]() Najłatwiej sprawdzić na śniegu! ![]() |