Jak sprawdzic czy zasysa naraz LPG i Pb ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam ostatnio problem i to wielki. Otóż gdy byłem na regulacji gazu w moim Poloneziku 1,6 GLI , to gazownik miał problemy z wyrególowaniem wolnych obrotów, pewnie mam do wymiany parownik, ale jeszcze większy mam problem bo gazownik powiedział mi, że mam spieprzony komp od instalki gazowej i nie przełącza z benki na gaz tylko ciągnie sobie autko dwa paliwka na raz. Wobec powyższego zaproponował wstawić mi przekaźnik za lub przed pompą paliwa ( nie wiem dokładnie ), i tak też uczyniłem. Zostawiłem samochód w Polmozbycie i mi to zrobili za 70 zeta. Teraz muszę odpalać auto na benie i po jakimś czasie przełączać ręcznie na gaz. Mam do Was pytanko jak sprawdzić czy auto ciągnie dwa paliwka bo mam takie dziwne wrażewnie jakby mi brało benzynkę, i czy warto kupić regenerowany parownik z ALLEGRO. Czekam na wszelkie sugestie z Waszej str4ony
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2004-12-21 08:39:37 ]

zregenerowany parownik nie naprawi Ci centralki - przy odlaczonej pompie i wtryskiwaczu wątpie zeby Ci ciągnelo - ja bym wsadzil trojnik w obwod paliwa i podlaczyl manometr jak cisnienie nie wzrosnie to oznacza ze nie pobiera - moze gdzies przecieka a poza tym - MUSI ubywac skoro odpalasz na benie

Zastanawiam sie jak może brać dwa paliwa,skoro przy każdym kompie gazowym jest odcięcie wtysku podczas pracy na gazie,nawet podczas ręcznego przełączenia,a komp sam sie nie spier.......tylko ktoś musiał mu w tym pomuc,albo od początku był żle podłaczony,lub uszkodzony.

Witam
Dzisiaj sprawdziłem to chyba w najprostrzy sposób jaki może chyba być. Otóż zakręciłem zawór w butli i odczekałem aż silnik wypali resztę gazu, które były w przewodach, po jakiejś chwili silniczek zgasł. Odpaliłem auto i dodałem gazu do ok. 2500 obr. i wtedy po automatycznym przełączeniu się na gaz auto zgasło. J teraz wiem, że komp od intalki jest ok. i nie zasysa mi beny. Poprostu jest wszystko w porządku.

Szafirek, coś mi się zdaje, że Twój gazownik próbował regulować instalkę tylko poprzez kręcenie śrubami na parowniku, bez pofatygowania się o podpięcie kompa pod Komputerek LPG, a własnego doświadczenia wiem, że nie zawsze regulacja samą śrubą na parowniku pomaga, bo komp LPG wstawia swoje ustawienia i tak reguluje pracą krokowego od LPG, że może się wydawać, iż parownik nie reaguje na regulację.

dopsze ze nie mam komputerka