MotoNews.pl

[126] Wskaźnik Mera-Lumel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wpadł mi w ręce wskaźnik temperatury i voltomierz w jednym Mera-Lumel, taki przełączany. Tylko nie wiem, temperature czego on mierzy oleju/silnika/płynu chłodźącego; oraz jak go podłączyć???
Wychodzi z niego pięć (5) kabli: dwa białe, niebieski, czerwony i czarny.
Czarny to pewnie masa , ale co zresztą. Wiem, że niebieski na układzie scalonym wlutowany jest pod cyferką 5; czerwony pod 6; czarny pod 4; pierwszy biały pod 7; a drugi biały do podświetlenia.
Help.

siemasz jest to miernik tempo oleju do malucha powinenes miec jeszcze bagnet ktory zarazem jest czujnikiem temepratury i ma jeszcze voltomierz.

A niewiesz jak go podłączyć żeby przynajmniej voltomierz działał.

I kupie bagnet z czujnikiem do tego wskaźnika

[ wiadomość edytowana przez: ll_cool_k dnia 2004-12-23 13:27:14 ]

pod akumulator bezposrednio albo pod bezpieczniki.

ale którymi kablami!!!!!

niebieski to oświetlenie (pod drugi bezpiecznik)
czarny to temperatura (do czujnika)
czerwony to napiecie (gdzieś do plusa, ja mam pod I bezpiecznik)
dwa białe to masy (do masy, chyba żart producenta)

Cytat:
2004-12-23 11:20:07, ll_cool_k pisze:
ale którymi kablami!!!!!

IMHO

+ - czerwony
- - niebieski
biały - podswietlenie (jak juz wspomniałes)
drugi biały - temperatura przy bagnecie
czarny - temperatura przy bagnecie

a skoro woltomierz ma działas prawidłowo to przeba go bezposrednio do aku podlaczyc nigdzie indziej ,to w innym miejscu moga byc inne spadki napiec i bedzie pokazywał bzdury..

Sorry za OT, ale ma ktoś może do sprzedania sam bagnet z czujnikiem?

Na mojej o kant dupy robić stronie jest skan orygnalnej instrukcji:

http://mamut.pld-linux.org/~dooh/pliki/lumel.zip

Cytat:
Na mojej o kant dupy robić stronie jest skan orygnalnej instrukcji

no to albo mi sie wydaje, albo mialem racje;).

Czy mógłbym mi ktoś podesłac instrukcje - skan/foto podłączenia wskaźnika temperatury oleju/napięcia Lumel ?

Z góry dzięki

Wielkie dzięki

Mam takie pytanie czy zamiast tego bagnetu można wykorzystać jakiś inny czujnik. pozdro

Kiedyś można było w Mera w Łodzi dokupić bagnet do tego zestawu , jak się uszkodził stary - dokupiony kalibrowali pod dany wskaźnik. Tak więc może i da się tak zrobić z jakimś innym czujnikiem?

Witam!

Jakiś czas temu przerabiałem temat tego bagnetu i znalazłem takie INFO na forum elektrody odnośnie jego zastąpienia. Jako że mój nie działał to wymieniłem diodę o której mowa i coś tam pokazuje. Nie wiem tylko na ile dokładnie

Podlaczyc jakis czujnik ze wskaznikiem. Czujnik wrzucic do gotujacej sie wody jak pokasze 100* to jest git a jak nie to wykalibrowac wskaznik lub szukac nastepnego czujnika

Cytat:
2012-04-16 11:54:16, zolo pisze:
Podlaczyc jakis czujnik ze wskaznikiem. Czujnik wrzucic do gotujacej sie wody jak pokasze 100* to jest git a jak nie to wykalibrowac wskaznik lub szukac nastepnego czujnika

Bardzo błyskotliwe.