Pęknieta szyba przednia :/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

i stało sie pękła mi przednia szyba (sama w czsie jazdy).
problem polega na tym ze pekniecie narazie jest niewielkie ,ale ciagle sie powieksza . tak wiec szybka niedługo bedzie do wymiany:/ .
Szczęscie w nieszczesciu ze mam druga omesie A na czesci ,problem polega na tym ze nie wiem jak z niej wyjac szybe , bo chyba jest wklejana . wogóle jest taka możliwosc ??

napiszcie mi jesli wiecie jak to zrobic

pozdrawiam

Ja u siebie wymieniałem szybke, ona była wklejana. 100 wzieli za to oraz 390 za szybke (zielona+pasa przyciemniający+antena) ale wtedy człowiek jeszcze kupe kasy miał

Cytat:
2004-12-23 12:14:17, sewciu01 pisze:
witam i stało sie pękła mi przednia szyba (sama w czsie jazdy). problem polega na tym ze pekniecie narazie jest niewielkie ,ale ciagle sie powieksza . tak wiec szybka niedługo bedzie do wymiany:/ . Szczęscie w nieszczesciu ze mam druga omesie A na czesci ,problem polega na tym ze nie wiem jak z niej wyjac szybe , bo chyba jest wklejana . wogóle jest taka możliwosc ?? napiszcie mi jesli wiecie jak to zrobic pozdrawiam

Najpierw musisz zdjąć tapicerke z przednich słupków,następnie wyjąć uszczelke która jest dookoła szyby(tylko uważaj zeby nie porwać).
Bedzie Ci potrzebny cienki ale mocny drut,linka,albo lepiej struna.
Musisz się nią przebić od środka pojazdu na zewnątrz przez stary klej między szybą a blachą.
Potzrebna ci będzie druga osoba do pomocy zeby złapała za drugi koniec struny.Przyłap taśmą szybe do dachu,zeby sie nie zsunęła.Równomiernie jedźcie struną dookoła szyby az wytniecie całą.
Wyjmij szybe i oczyść miejsce jej osadzenia ze starego kleju.
Na nową szybą załóż uszczelke,następnie posmaruj klejem(najlepiej WURTH) miejsce osadzenia szyby i wciśnijcie szybę równiutko nie zapominają c o prawidłowym wciśnięciu uszczelki.
Po wklejeniu szyby przyłap ją taśmą do dachu w kilku miejscach po to żeby się nie opadła na dół.Po kilku godzinach(najlepiej odczekać 1 dzień) można już jeźdźić.Taśme zostaw przyklejoną na 24h.
A jak Ci sie nie chce bawić to koszt wklejenia tak jak pisze Otis,tylko ze dochodzi jeszcze koszt przyjazdu i wycięcie szyby z drugiej omy.Koszt około 150-200zł.

Cytat:
pekniecie narazie jest niewielkie ,ale ciagle sie powieksza . tak wiec szybka niedługo bedzie do wymiany:/

to jeżeli jeszcze pekniecie jest w srodku szyby ( chodzi mi o to ze pekniecie nie doszlo do konca szyby) to mozna ja skleic. ja tak zrobilem i bylo dobrze. koszt ok 40 zl w zaleznosci od liczby nawiercen.
pozdr

witam.
Dzieki za porady , kupilem strunę i wyciąłem pół szyby poten struna pękła :/ i byla kiszka ,ale... poszukalem sobie czegos czym mógłym ta strune zastapic i znalazłem linkę od ssania z kaszlaka , troche gruba byla ale jakos poszło.
Tak wiec jesli ktoś bedzie kiedyś wycinał sobie szybę niech się zaopatrzy w kilka strun o gr. ok.0,25 .

dzięki wszystkim za pomoc pozdrawiam !!

Ale pechowy dzień!!

Żona wracając z pracy jadąc remontowaną drogą została wyprzedzona przez jakiegoś czuba i kamień spod koła spowodował pęknięcie przedniej szyby. Remont drogi był oznakowany, było też ograniczenie do 40. Koleś pojechał dalej zostały tylko nr rej.
To jeszcze nie koniec. Po przyjeździe do domu okazała się że kamień siedzący w bieżniku opony zrobił w niej niezłą dziurę. Cholera jasna czy są szanse odzyskac kase za szybę z ubezpieczenia budowy (remont drogi) bo nie mam autocasco.
Dodam że zdarzenie nie dotyczyło Omegi tylko Civica.
Może ktoś już to przerabiał.
Ciekawe jest to że jak zgłosiłem ów fakt na policji to "chłopaki" powiedzieli że takich jak ja jest 4-5 dziennie.

Ach te poskie drogi

[ wiadomość edytowana przez: michu808 dnia 2005-07-28 21:42:16 ]

jeśli chodzi o odzyskanie kasy dla michu to szanse są równe zeru....nikt ni bedzie chciał zapłacic,najlepiej gdzyby ten kamień spadł z ciężarówki przewożącej ładunek,a jesli chodzi o klejenie szyb...nie polecam to jest zwykłe naciąganie,ponieważ szyba pęknięta to szyba pęknięta(pęknięcie po klejeniu nie znika)więc dowody zatrzymuje się za...pękniętą szybę czołową nawet wtedy kiedy jest na końcu pęknięcia sklejona,,,pozdrawiam

co do spadajacego kamienia z ciezarowki to ja to juz przerabialem w listopadzie, wynik tego to taki ze na wlasny koszt musze zmienic szybe albo skierowac sprawe do sadu. Sad odpada bo to juz minelo pare miesiecy wiec tylko zostaje mi wylozyc kase. Dodam ze policja byla wezwana i spisala protokol z wina ciezarowki. Z warty przyszlo mi pimo ze nie uznali, odwolanie nie pomoglo.

Cytat:
2005-07-28 21:49:44, marek281 pisze:
więc dowody zatrzymuje się za...pękniętą szybę czołową nawet wtedy kiedy jest na końcu pęknięcia sklejona

No a jak to się ma do klejenia przez takie kolosy branży szybnej jak np. Jaan gdzie masz nawiertki, wypełnienie jakąś żywicą, utwardzenie, polerowanie itp. tak że dopiero pod światło widać miejsce klejenia i na dowidzenia masz jeszcze gwarancję z papierkiem na homologację(!) tego klejenia.

No chyba ta homologacja polega na tym że policjant nie zauważy bo jest dobrze zrobione

Siedzisz ponoć w branży - sprawdź co z tymi niby "new technologiami" na które wydają jakieś świstki (z przyciemnianiem bocznych przednich też coś słyszałem)

Czuję przez skórę, że to jakieś wałki firmy uskuteczniają

Cytat:
2005-07-29 07:33:27, Solltys pisze:
No chyba ta homologacja polega na tym że policjant nie zauważy bo jest dobrze zrobione

No wlasnie na tym ten "patent" polega. Jak rysa jest mala i swieza (czysta) to wtedy mozna probowac, bo moze "nikt" nie zauwazy, ale jak jest wieksza, to ... piiiip ... zbita.

Tez na wiosne mialem problem z przednia szybka i tez wypytywalem.

Cytat:
2005-07-29 07:33:27, Solltys pisze:
No a jak to się ma do klejenia przez takie kolosy branży szybnej jak np. Jaan gdzie masz nawiertki, wypełnienie jakąś żywicą, utwardzenie, polerowanie itp. tak że dopiero pod światło widać miejsce klejenia i na dowidzenia masz jeszcze gwarancję z papierkiem na homologację(!) tego klejenia. No chyba ta homologacja polega na tym że policjant nie zauważy bo jest dobrze zrobione Siedzisz ponoć w branży - sprawdź co z tymi niby "new technologiami" na które wydają jakieś świstki (z przyciemnianiem bocznych przednich też coś słyszałem) Czuję przez skórę, że to jakieś wałki firmy uskuteczniają

Wprawdzie pytanie nie skierowane do mnie, ale cóż...
Wszystko zależy od pęknięcia szyby. Jeżeli masz typowe pęknięcie (czyt. rysę) to jeśli przekracza dł. mniej wiecej 1 cm to żaden warsztat nie podejmie się naprawienia tego. Klej jest wtłaczany pod jakimś tam ciśnieniem i na rysach nie ma to zastosowania, ponieważ po prostu nie dotrze do końca pęknięcia.
Inaczej się ma sprawa z "gwiazdką" np. po uderzeniu kamienia. Dopuki jest sama gwiazdka, bez powiększających sie promieni wszystko ok. Rozwiercą, wyczyszczą, wpuszczą żywicę, utwardzą spolerują i śladu nie będzie. Warunek powodzenia takiej naprawy to nie czekać nie wiadomo na co, tylko od razu udać się do warsztatu. Miałem taką gwiazdkę o śr ok 1 cm właśnie naprawili powyższą metodą i śladu nie ma szybie w starej Omci. Dopiero po przyjrzeniu się pod odpowiednim kątem widać, że w jednym promieniu, tym najdłuższym, żywica nie doszła do końca i zostało tak ok. 2mm niedoklejenia.
Teoretycznie rysę można bu było naprawić taką metodą nawiercając otworki co jakiś czas, ale jaki byłby to koszt

[ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2005-07-29 09:38:03 ]

[ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2005-07-29 09:39:15 ]

Ehh...jasno i dobitnie widzę, że z druciarstwa nici - a więża w kieszeni mam przeogromnego

Szybka nowa, albo dobra używka i wąż zdechnie...jak zobaczy rachunek

No to widze ze czeka mnie wydatek. Ciekawe ile szybka do hondy civic może kosztować? Na pewno nie popuszcze z odzyskaniem kasy z zarządu dróg wojewódzkich. To oni prowadzą remont drogi, a każda budowa musi być ubezpieczona, i z tego ubezpieczenie będe próbował coś wywalczyć.
Pożyjemy - zobaczymy!!

dokładnie podzielam zdanie kuby...a odnośnie homologacji to jest ona właśnie na klejenienie na sklejoną szybę,jeśli jest ona sklejona a pękniecie jest tak duże ze je widać,dowód do "wora"...a co do kamyczka z ciężarówki sprawa jest wygrana jeśli została wezwana na miejsce policja i naocznie został stwierdzony przez policjanta fakt nieszczelnej skrzyni ładunkowej,badz nieprawidłowego umieszczenia ładunku na pojezdzie,bądz nieprawidłowe zabezpieczenie przewożonego ładunku.jeśli człowiek jadący ciężarówką nie przyjmuje mandatu wtedy policjant kieruje wniosek o ukaranie do sądu.ale jeśli rzeczywiście się "sypie" z cieżarówki nikt nie dyskutuje...

CZeść.
Dobrze że znalazłem ten temat.
Dzisiaj minąłem się z jakąs ciężarówką. Usłyszałem dziwny dźwięk.
Jadąc chwilę zauważyłem że mam pękniętą szybę przednią.

Rysa zaczeła się poszerzać i ostatecznie z 5 cm pęknięcie jest ok 30 cm. Czyli odrazu wymiana.

Wysiadłem i zobaczyłem gdzie trafił kamień. 1 cm od górnej uszczelki. Centymetr wyżej i obiłoby tylko lakier.

Co do naprawy obić na szybach.

Firma Auto JAAN robi takie rzeczy.
Jeżeli pęknięcie mieści się w średnicy monety 5 zł to zrobią to.

Ja miałem rok temu pęknięcie. Dwa małe obicia mieszczące się w 5 złotówce więc robili mi na moje ryzyko. Jakby było 1 obicie to robią na swoje ryzyko.

Ale zrobili to i dali mi papier że szyba ma 100 % wytrzymałości i jeździłem.

Aż do dzisiaj.

Ale jak już piszecie o wymianie to mam Senatora z dobrą szybą przednią.
Czy wie ktoś czy będzie pasowała?

tak bedzie pasowac