Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mantee78 szkoda, że nie Omega ... Nottingham, UK | 2004-12-23 20:29:52 Witam ![]() Kupiłem felgi, które niby jeździły w Omedze z takim właśnie oznaczeniem. Okazało się, że rozstaw otworów na śrubyjest inny - 115, a więc znaczy, że jednak nie do Omegi. Jak się odczytuje takie oznaczenia na felgach, czy one mówią coś o rozstawie otworów? A'propos rozstawu - między którymi otworami się go mierzy? Dzięki i Wesołych Świąt ![]() |
kielkac | 2004-12-23 23:21:30
hmmm... nie ma chyba rozstawu otworow 115, prawdopodobnie zle zmierzyles... w omci jest 110 a najblizsze sa od merca - 112... pomiaru dokonuje sie pomiedzy srodkami najbardziej oddalonych od siebie otworow... oznaczenie ktore podales oznacza felge o szerokosci 6,5 cala i srednicy obreczy 15 cali. nie wiem, co ozacza "h2" http://traviz.ys.pl/ktk/www/porady_felgi.htm |
![]() mantee78 szkoda, że nie Omega ... Nottingham, UK | 2004-12-24 00:51:24 Ten rozstaw podali mi w zakładzie wulkanizacyjnym, po zmierzeniu suwmiarką z gumowymi okrągłymi końcówkami, które wchodzą właśnie w otwory. Powiedzieli też, że to są felgi do Toyoty lub Pontiaca. Zgodnie z tabelką za strony, do której link zamieściłeś może to być rozmiar 114,2.
Ale nie to jest najważniejsze, a zarazem najgorsze... - facet dalej twierdzi, że to są felgi do Omegi, bo na nich jeździł, tylko jak??? No i mam teraz cztery felgi, które do niczego mi się nie przydadzą, a do Omesi wciąż nie mam ![]() Moje wcześniejsze pytanie, które jest w temacie postu, wynika z tego, że chcąc na przyszłość uniknąć takich "niespodzianek", miałem nadzieję, że rozstaw otworów jest zawarty w jakimś oznaczeniu na feldze. Ale widzę, że chyba nie... |
kielkac | 2004-12-24 08:07:10 szczerze mowiac, ostatnio pytalem w zakladzie wulkanizacyjnym o jakies stalowki do omy i kokles nie potrafil zmierzyc rozstawu... ![]() moze gosc, ktory ci je sprzedal uzywal czegos takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37038223 ? |
![]() urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2004-12-24 09:47:41 6 1/2Jx 15H2 -
felga jednoczęściowa, wklęsła, asymetryczna ( do opon bezdętkowych), o szerokości 6.5", średnicy 15" z rantem J i podwójnym garbem. to nie jest niestety oznaczenie roztawu otworów, producenci często nie podaja pełnego oznaczenia na feldze, brakuje oznaczenia np. 5x110 ET39 czyli 5 otworów połozonych na średnicy 110mm, odsadzenie 39mm ( czyli odległość mierzona od umownej płaszczyzny symetrii obręczy do płaszczyzny przylegania tarczy felgi do piasty). |
![]() mantee78 szkoda, że nie Omega ... Nottingham, UK | 2004-12-24 10:50:48 Więc jedyny sposób, żeby uniknąć pomyłki, to mierzenie rozstawu śrub...
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i jeszcze raz życzę WESOŁYCH ŚWIĄT ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: mantee78 dnia 2004-12-24 11:00:11 ] |