11 Czy to możliwe że mam silnik X14XE????? (75451/267)

Czy to możliwe że mam silnik X14XE?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy to możliwe że mam silnik X14XE a nie jak kiedys ktos mi tu na forum powiedział C14NZ???? Mam astre z 1997 roku, do tej pory myśłaem, ze mam w niej najsłabszy silnik jaki był montowany ale po zagłębieniu sie w lekturze na tej stronce wynika iz silnik najsłabszy czyli C14NZ jak i silnik C14SE były produkowane najdalej do sierpnia 96 reku. Nie jestem pewien tylko do kiedy (i do kiedy ) montowany był X14NZ. Panowie i panie powiedzcie czy informacje sa prawdziwe zanim dostane orgazmu - wiem smieszne i załosne ze idota bedzie sie z tgo cieszył z 82 czy tez 90 koni ale cóz...mój pierwszy samochód zreszta nie ja go kupowałem i nie dowiadywałem się o takie rzeczy bo nie było mozliwości. Ale tu nie tyle mi o moc chodzi co o konstruckje tego silnika i mozliwośc jego przeróbki w póxniejszym czasie. Super zajeb... było gdyby to był 16v ale nie sadze.
Wiem iz oznaczenie silnika mozna sprawdzic w dowodzie lecz sek w tym iż w dowidzie mam chyba połowe tego nr tj. cyt.: " <- 2FU2805" a oznaczenie silnika samego ( tj. jego rodzaju ) to co ?!?! Elfy zajeb...
Może ktoś wie gdzie , w jkim miejscu mam szukac nr na samym silniku????

Na silniku masz cały numer wybity i początek określa dokładne dane....patrz pod 1 świecą ,w tych okolicach jest wybity,a tu masz opis wszystkich silników stosowanych w F-kach http://www.wsinf.edu.pl/~szumigt/Astra/technika.php ...a co do roczników wkładania silników to róźnie bywało w astrach F wkładali nawet silniki zasilane gaźnikowo o oznaczeniu 14NV w początkowej fazie produkcji (po prostu zostały nadwyżki magazynowe z kadetta i coś trzeba z tym było zrobić).....wiec teoria nie zawsze idzie w parze w praktyką.Pozdro

od strony filtra powietrza jest 1 cylinder
nr. sil. wybity jest przy 4 cyl.na bloku sil. z żeliwa jest nadlew na numer często zasmarowany olejem
a jeśli masz 16v to nr jest na kołnierzu kola zamachowego-połączenie sil. ze skrzynią biegów
ps.