MotoNews.pl

Radio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
mam mały problem kupiłem sobie radi do bbeemki i chciałem je zamontować wyjąłem starą bawarię i pojawił się problem nie moę znaleźdź kabli od głośników czy w beemce jest jakiś wzmacniacz albo zwrotnice które trzeba zasilić czy kable idą bezpośrednio do głośników czy przez jakieś urządzenie?

nie w BMW wszystkie kable idą prosto do głośników. Gdybyś powiedział kjaki to model BMW może powiedziałbym ci jakie kolory mają te przewody

W E34 w podstawowej wersji okablowania audio, wiazka wszystkich kabli jest zakonczona jednym zlaczem (kostka) do podlaczenia radia. Znajduja sie w nim rowniez kable do glosnikow.

I tutaj mam uwage. Jesli jest zamontowany BMW Sound Module, wtedy kable glosnikowe przechodza dodatkowo przez wzmacniacz.

Model mojej betki to 524 TD 91 r. kable muszą iść przez jakieś urządzenie ponieważ jest w aucie zamontowane seryjnie 8 głośników w lusterkach wysokotonowe na podszybiu średniotonowe a we wnekach na nogi niskotonowe + jeszcze 2 na tylnej półce teraz nie wiem czy oryginalne radio dawało po uruchomieniu jakiś prąd na wzmacniacz czy nie jeśli dawało to jakie to jest napięcie i które to przewody czy można zwykłym radiem nie oryginalnym BMW zasilić ten wzmacniacz?

Jesli instalacja radiowa nie jest zdemolowana, tzn. jest zakończona oryginalną kostką BMW, do podłączenia nowego radia wystarczy dokupić przejściówkę, np. ISO-BMW. Można ją nabyć tutaj:
http://www.pisi.com.pl/zlaczki1.htm

A tutaj znajdziesz opis kostki BMW:

http://www.pisi.com.pl/zlacza.htm

Ok ale czy ta przejściówka uwzglednia również wzmacniacz?

A nie wiecie gdzie dostane przejście aby podłączyć zmieniacz Kenwood do ryginalnego radia bmw biznes?

A swoją drogą czy nikt z forum nie ma innego radia wszyscy mają bavarie chyba ktoś montował u siebie inne radio to zapraszam do podzielenia sie doswiadczeniami bo wbrew pozorom nie jest to łatwa sprawa

Cytat:
2004-12-28 16:10:29, piotrfire pisze:
Ok ale czy ta przejściówka uwzglednia również wzmacniacz?

Jeśli jest zamontowany wzmacniacz poziomu sygnału głośnikowego, przejściówka nie ma tu nic do rzeczy. Wzmacniacz taki potrzebuje oprócz sygnałów na liniach głośnikowych jedynie napięcia załączającego, ktore pojawia sie na wyjściu radia oznaczonego "Remote" lub "Antenna".

Ale najpierw upewnij sie, czy rzeczywiście posiadasz wzmacniacz.
Jednym z miejsc montażu fabrycznego wzmacniacza jest przedni, prawy słupek, nad głośnikiem.

z tego co widziałem to cała wiazka przewodów idzie w lewo za deskę rozdzielczą przy pedale sprzęgła znajduje się pomarańczowa skrzynka firmy siemens czy to może być wzmacniacz? bo w słupku to raczej będzie trochę zamały a jeśli chodzi o przewody zasilające wzmacniacz to podobno są to biało brązowe jeden do anteny a drugi do wzmacniacza tylko jakie tam dać napięcie?

Proponuję najpierw kupić przejściówkę ISO-BMW i podłączyć radio. Jak nie będzie grało, wtedy trzeba kombinować dalej. Widziałem kiedyś takie przejściówki w MediaMarkt

szkoda wywalić 50 zł żeby okazało się potem że nie działa zadałem ten wątek bo myślałem że ktoś wie na jakiej zasadzie działa instalacja audio w bmw i wie jakie kolory są do czego. Przejściówkę miałem dziś w ręku ale sprzedawcał nie ptrafił odpowiedzieć czy będzie działała w instalacji ze wzmacniaczem

Jeśli radio BMW działało, to również inne radio z przejściówką będzie działać. A jeśli chcesz wiedzieć, które przewody są do czego, to zajrzyj na link z opisem złącza BMW.
Pozdrawiam

oglądałem to wiele razy i nie znalazłem przewodu który by odpowiadał za zasilanie wzmacniacza właściwie to tam są opisane tylko przewody głośnikowe wyciszenie telefonu sterowanie anteną i głośnością w zależności od prędkości.

Sterowanie anteną, to napięcie które pojawia się po włączeniu radia. Wykorzystywane jest m.in. do włączenia silnika wysuwającego antenę, do włączenia wzmacniacza antenowego oraz do włączenia wzmacniacza mocy.

Ok to już jest jakaś wskazówka ale który przewód jest od wzmacniacza podobno biało brązowy tak znalazłem w necie ale problem tkwi w tym że ja mam dwa i niechciałbym zrobić jakiegoś zwarcia

Przecież to proste:
- spójrz na opis złącza
- pin 16 to sterowanie anteny
- patrzysz na przewód podłączony do tego pinu (u mnie jest biały)

spox zaraz idę walczyć z moim problemem później pochwale się efektem mojej pracy (obym miał czym) montowałem już wiele radi robiłem całe instalacje ale problem dopiero pojawił sie teraz bmw to skomplikowane auto

Cytat:
2004-12-28 17:15:32, piotrfire pisze:
niechciałbym zrobić jakiegoś zwarcia

Jeśli
- instalacja w samochodzie jest zakończona oryginalną kostką,
- radio BMW działało prawidłowo,
- nowe radio ma złącza ISO,
jedyne co potrzebujesz, to przejściówka ISO-BMW i wszystko będzie OK

No już poradziłem sobie z tym problemem a chodziło o to że trzeba było zasilić wzmacniacz (auto seryjnie w niego wyposażone) jest to biało-brązowy przewód dochodzący do oryginalnej kostki BMW wszystkie opisy kostek jakie znalazłem w necie dotyczyły kostki 16 wtykowej u mnie jest 17 i dlatego mam 2 przewody biało-brązowe jeden zasilanie wzmacniacza drugi anteny elektrycznej gniazdo nr 16 łączy się je z przewodem zasilającym antene wychodzącym z radia i po sprawie. jeśli ktoś będzie kiedyś miał z tym problem zapraszam na priv chętnie pomogę.