Brak wolnych obrotów w elegancie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problem, że maluch elegant właściwie nie ma wolnych obrotów. Jak zdejmę nogę z gazu to zaraz gaśnie. Sprawdziłem elektrozawór przy gażniku czy chodzi, czy nie są tam dysze pozatykane i wygląda na to, że to nie wina elektrozaworu. Podejżewam, że to brudny gażnik, ale nie chce mi się go nadaremnie rozbirać. Macie jakieś pomysły co to może być?

Tak rozbierz gaznik

no a jak wyglada oring (gumowa uszczelka) w elektrozaworze bo ja ja mialem poszarpana i tez wolnych nie bylo...

[ wiadomość edytowana przez: Sllowik dnia 2004-12-27 22:10:10 ]

mam dokładnie to samo!!i niestety okazalo sie ze gaznik do wymiany ale narazie go niewymieniam elektor zawor padl!!

dokladnie.....sciagnij gaźnik, jezeli dawno nie myty, wymyj, przedmuchaj sprezonym powietrzem wszystkie czesci pokolei, pewnie jakis szit jest w gaźniku, ustaw pływak, spraawdz czy wszystkie powierzchnie płaskie (podstawka, gaźnik)...złóz i bedzie smigał dlaej.....

p.s. aaa....i co najwazniejsze, sprawdz czy nie masz juz za duzych luzów na osce

Cytat:
2004-12-27 22:11:26, PitusK pisze:
mam dokładnie to samo!!i niestety okazalo sie ze gaznik do wymiany ale narazie go niewymieniam elektor zawor padl!!

czemu od razu gaźnik wymieniac....zamiast elektro zaworu wkrec śrubke (mozna dostac w sklepach)- ale musisz pytac o srubke do gaźnika S1A, bo IMB ma mniejszy gwint na dysze wolnych, albo kup nowa elektro dysze...koszt 30zł...

powiedzieli mi zebym wymienil bo gaznik po regeneracji z pół roczna gwarancją to koszt między 50-60zł
to czy jest sens wymiany elektro zaworu??

zrób jeszcze te rzeczy zanim zaczniesz pół silnika rozbierać:

1. sprawdź czy Ci się kabel od elektrozaworu nie odłączył (nie śmiać się jak się wyrobi to od wibracji silinka wypada)
2. wykręć elektrozawór i przedmuchaj dyszę

3. jak nie pomoże to spróbuj skombinować inny elektrozawór podmienić i zobaczyć czy działa

Jak nie to masz dupnięty gaźnik.

Cytat:
2004-12-27 22:15:25, WOYTAZ pisze:
czemu od razu gaźnik wymieniac....zamiast elektro zaworu wkrec śrubke (mozna dostac w sklepach)- ale musisz pytac o srubke do gaźnika S1A, bo IMB ma mniejszy gwint na dysze wolnych, albo kup nowa elektro dysze...koszt 30zł...

ja płaciłem 12 złotych w Poznaniu

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2004-12-28 00:04:52 ]

Cytat:
powiedzieli mi zebym wymienil bo gaznik po regeneracji z pół roczna gwarancją to koszt między 50-60zł
to czy jest sens wymiany elektro zaworu??

No tak... tylko ze gaznik regenerowany nie ma elektrozaworu... mam sklep i jeszcze nie dostalem regenerowanego gaznika z elektrozaworem...

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi dzisiaj to wszystko sprawdzę

no wiec tak jak mowiłem, najlepiej kupic zwykła dysze biegu jałowego (na srubce) i zrezygnowac w ogole z tego elektrozaworu..
a tak na marginesie to Dymon miał na zbyciu gaźnik pachonia za 50zł???? wiec jesli jest to tak samo zrobiony gaźnik jak robi(ł) mazik...to gaźnik jest wieczny....

no wiec tak jak mowiłem, najlepiej kupic zwykła dysze biegu jałowego (na srubce) i zrezygnowac w ogole z tego elektrozaworu..
a tak na marginesie to Dymon miał na zbyciu gaźnik pachonia za 50zł???? wiec jesli jest to tak samo zrobiony gaźnik jak robi(ł) mazik...to gaźnik jest wieczny....

ja ogulnie jestem zielony w sprawach mechaniki powiedz mi czy wystarczy wykręcić ten elektrozawor i wsadzic
Cytat:
kupic zwykła dysze biegu jałowego (na srubce

i wkrecic ja tam i co juz po sprawie??czy trzeba cos kombinowac??

z góry dzięki za odp!!! pozdróweczka

Wyczyściłem gażnik bo okazało się że pełno w nim brudów.Przy okazji ustawiłem zawory i maluch chodzi równiutko jak maszyna do szycia aż chce się jeżdzić.
Jeżeli chodzi o elektrozawór to ja słyszałem, że jeżeli coś jest z nim nie tak to można z niego zdjąć dyszę obciąć drut, który zatyka dyszę od środka założyć z powrotem dyszę na elektrozawór i powinno dziać bezproblemowo, ale nie próbowałem tego.

Cytat:
2004-12-28 21:33:32, aronus pisze:
Jeżeli chodzi o elektrozawór to ja słyszałem, że jeżeli coś jest z nim nie tak to można z niego zdjąć dyszę obciąć drut, który zatyka dyszę od środka założyć z powrotem dyszę na elektrozawór i powinno dziać bezproblemowo, ale nie próbowałem tego.

no dobry sprawdzony sposób...

no, dokładnie wtedy elektrodysza nie działa, tylko masz zwykła dysze bieu jałowego.....