Samara-naprawa fotela

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki klopot. Po prawej stronie siedzenia [pasazera] jest pokretlo do regulacji kata pochylenia oparcia. I przestalo dzialac. Tzn rozlozyc jeszcze jakos mozna ale postawienie z powrotem jest awykonalne-pokretlo kreci sie "na pusto"

Wyjalem fotel i nie bardzo wiem jak zdjac to pokretlo. Czy tam jest jakis frez ktory mogl sie zetrzec?

Prosze o jakies wskazowki

Pokrętło powinno dać sie sciągnąć przy odrobinie łagodnej perswazji (użycie siły). Pod pokrętłem znajduje się podstawa, która jest przykręcona śrubką. Podstawa jest osadzona na wyfrezowanym wałku.Być może ta śrubka się poluzowała lub wyrobiła się podstawa! Gdyby padła zębatka to prawdopodobnie fotel by ci się sam rozkładał.

Mam wiec sciagnac pokretlo do siebie? Tak po prostu?

Fotel juz naprawiony. Koszt czesci 13zl. Nalezalo zdjac pokretlo--ciagnac do siebie po obwodzie. Nastepnie odkrecic srubke i wyjac element ktory nachodzi na os wychodzaca z siedzenia. Pierdolka ta jest wykonana z plastiku i zuzyla sie. Przyczyna bylo zapewne poluzowanie sie srubki dociskajacej. Te plastikowe elementy wygladaja po prostu niepowaznie ale chyba sie sprawdzaja--w mojej 13 letniej pierwszej Ladzie do dzis pracuja bez zastrzezen.

Przy okazji dowiedzialem sie, ze oparcie mozna polozyc zupelnie na siedzisko. Nalezy w tym celu podniesc z obu stron takie haczyki. A to ciekawe

Cytat:
2004-12-28 17:14:29, Artur-1 pisze:
Przy okazji dowiedzialem sie, ze oparcie mozna polozyc zupelnie na siedzisko. Nalezy w tym celu podniesc z obu stron takie haczyki. A to ciekawe

I przydatne, jak chesz przewiezc cos dluzszego w samochodzie