| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
wiciu C+ 1,6GSI+lpg Gliwice | 2004-12-31 13:52:11 według mnie to trochę za dużo, dla porównania mój polonez 73kkm pali ok 0,1l na 15kkm |
cyberda HYUNDAI ELANTRA 2.0 ... Katowice | 2005-01-07 23:30:15 Witam!
Mam Citroena Xsara Picasso 18i 16V na LPG przerobiłem jak miała 7500 km przebiegu czyli właściwie jak była całkiem nowa /niecałe dwa miesiące/. Przez trzy i pół roku przejechałem 170 000 km w tym ponad 160 000 na gazie i zwiększone spalanie oleju to normalka - tłumaczy się to tak jak mój poprzednik czyli większą temperaturą spalania co przy silnikach wysokoobrotowych powoduje właśnie "znikanie" oleju. U nmie "pożera" około 1 litra na 5000 km i jest tak prawie od początku użytkowania LPG, zresztą znajomemu który przerobił nowego fiata punto też spala olej w podobnej ilości. Jeśli mogę coś doradzić to najmniej spalał mi oleju gdy zalałem silnik Castrolem RS 10W60 /taki dziwny olej dla rajdowców - ale oczywiście strasznie drogi/ jako że jego górna granica temperaturowa jest większa od innych syntetyków /mimo że jest 10W60 to jest to pełny syntetyk/ spalanie oleju było o wiele mniejsze co tylko potwierdza teorię o wyższej temperaturze spalania gazu i z tym związanym "znikaniem" oleju. Polecam wszystkim przeróbkę autka na LPG - przy koszcie mojej instalacji 5000 zł zwróciła mi się po nieco ponad pół roku /oczywiście robię przebiegi rzędu 5000 km miesięcznie więc oszczędności są ogromne/ - jedyne na co należy uważać to to aby od czasu do czasu przegonić nasze autko kilkanaście kilometrów na benzynce - lekceważenie tego kosztowało mnie na początku wymianę wtryskiwaczy ale z czasem nauczyłem się jak odzyskać zapieczony wtryskiwacz i tym się już nie martwię. Pozdrawiam Piotrek |