| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Artur-1 Lada Samara sedan & ... Bielsk Podlaski | 2004-12-28 20:36:42 Tak sie zastanawiam. Wielu klubowiczow pisze, iz jezdza tylko i wylacznie na gazie. Inni znow twierdza, ze nalezy zawsze odpalac na benzynie. Ja naleze do pierwszej grupy, bo tak jest wygodniej i taniej. Wiem, ze szybciej zuzywa sie parownik ale.. No wlasnie. Czy przy takim postepowaniu ulegaja szybszemu zuzyciu inne elementy silnika, np: wypalaja sie zawory, itp. Bo jesli to tylko parownik sie zuzywa, ktory kosztuje 200zl, to zostaje przy swoim sposobie. |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2004-12-28 20:44:15 to ja ci powiem tak nie tylko odpalaj ale i gas na benzynie po co? bo benzynka jest płynna i zawsze to jakies smarowanie.zurzywa sie wszystko a wogole to bezyne zawsze miej w baku chocby 5l zeby pompka na sucho nie dmała.
pozdro |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-12-28 20:58:44 Masz wtrysk, odpalaj na benzynie.
Wiekszosc instalek od II gen. wzwyz ma opcje odpalania na gazie opisana jako 'awaryjna'. |
Artur-1 Lada Samara sedan & ... Bielsk Podlaski | 2004-12-28 21:23:12 Zapomnialem dopisac, ze mam tu na mysli moja starsza Samare, bo ma dwie. Ta MPI nie ma jeszcze instalacji gazowej.
Pompka paliwa. Fakt pracuje caly czas. Ale moja jest dziwna. Niby nowa, a dluugo trzeba krecic aby odpalic na benie. W czasie jazdy tez ciezko lapie. Raczej nie za pierwszym razem. Oczywiscie jak popracuje na benzynie to przez jakis czas jest lepiej. Ale raczej krotko. Czy pompka moze sie zatrzec, jesli bedzie przez dluzszy okres sucho w baku? A gaznik? Co tam smarowac ma benzyna? Os przepustnicy? Ale jakie to przelaczanie jest niewygodne. Trzeba wypalac benzyne. A mi zazwyczaj ta startowa benzyna konczy sie na skrzyzowaniu. I STRESSS |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-12-28 22:17:36 Nie wiem jak w samarce, ale pewnie tak jak i w klasyku - pompka o ile nie jest elektryczna, smarowana jest olejem z silnika.
Do tego taka pompka ma zawory. W srodku sa membany szmaciano gumowe, pare sprezynek itp. Jesli to wszystko jest w beznynie, nic temu nie grozi, a bez niej tez za duzo sie nie stanie predko. Dlugo sie zapala na benzynie, bo jak sie wsyztsko wyjezdzi i przelaczy na gaz, to pozniej trzeba napoic gaznik benzyna, a to dlugo trwa. Do tego jesli wczesniej brakowalo benzyny w baku, to zanim do pompki dojdzie, tez czasu trzeba. |
profil-usunięty SYMPATYCZNY GOŚĆ | 2004-12-28 23:03:55 Swoja droga to moja Ladzinka juz od 11 000 km nie smakowala benzyny (raz tylko denaturatu jak sie gaz skonczyl |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2004-12-29 00:43:19 Mam ten sam problem z pompką, trzeba długo kręcić i przyprzełączaniy goz- benz. szarpie. Gazownicy w swej genialności montują elektro-zawór pomiędzy pompką agażnikiem! przez co pompka cały czas pompuje paliwo wytwarzając duże ciśnienie, przez co pompka szybko siada! |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-12-29 01:38:32 Witam
Róbta co chceta, ale ja utrzymuje uklad zasilania benzyną w dobrym stanie Mało tego, benzynę zawsze można dowieźć w kanistrze, a gazu nie Poza tym lepiej mimo wszytsko zapala na benzynie i w razie potrzeby pojadę na benzynce 20 - 30 km/h więcej |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2004-12-29 01:44:48 U mnie musze teraz palic na benie (elektryczna pompka) ale w siodemce tez w zimie zawsze palilem rano na benie.A dzisiaj zaszalalem i wzialem 40l benzybki na nowo otwartej stacji przy hipermarkecie |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2004-12-29 01:50:45 Mi też nie raz zbrakło gazu i zawsze mam z 10 literków benzynki + bańka piątka wrazie awarii! A na gazie jezdziłem po 135km/h i jeszcze był luz pod pedałem(na więcej zbrakło mi odwagi). To ile wyciąga na gazie to kwestia regulacji i parownika. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-12-29 02:10:45 Witam
Moze to i kwestia regulacji parownika, ale jak sama nazwa wskzauje na gazie jeżdże z oszczednosci, więc gaz mam ustawiony raczej oszczędnie ( no tak bez przesady). jakby nie było na gazie silnik bedzie słabszy, albo musi wiecej palić, chocby z racji mniejszej wartosci opałowej gazu i o to się nie obrażam, ale miło wiedzieć że w razie potrzeby mogę przełaczyć na bezynkę i pociagnąc szybciej. |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2004-12-29 02:15:14 Proponuję gaz Shella lub BP. Mniejsze zużycie jak na prywaciarskim i całkiem niezły kop. Różnica prawie nie widoczna (gaz-bęzynka)! |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-12-29 02:21:07 Nie wierz w bajki, to nie jest ich gaz tylko kupowany z innych źródeł, mi sie juz zdażało na gazie shella ze zuzycie wzrastało nawet do 20% w stosunku do małych stacji na których tankuję plus wyższa cena, to razem daje kiepska ekonomike, a i dynamika jazdy pozostawia wiele do życzenia |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2004-12-29 02:33:11 Może kiepsko trafiłeś? Ja sie kilka razy nadziałem u prywaciarzy, silnik pracował jak zdezelowany poldolot, więcej huku jak przyśpieszenia ito spożycie gazu. Ja tankuję na jednej stacji BP już od od roku i nie narzekam. Grunt to dobrze trafić! Prywaciarze często kupują gaz najniższej kategori bo jest taniej(szanujących klijenta jest bardzo mało!). Za jakość się placi. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-12-29 02:37:16 Witam
Opisałeś dokładnie mój motor po zatankowaniu na stacjach ze znakiem muszelki, conajmniej 4 w 3miescie, wiećej u nich już nie będe szukał lepszego gazu, tankuję w kilku swoich zaufanych stacjach.. o BP złego słowa nie powiem, ale jakoś mi do nich nie po drodze, więc rzadko tankuje |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2004-12-29 02:45:21 Jak będę kiedyś w 3mieście to uśmiechne się do ciebie o adresy tych stacji. |
Golem SYMPATYCZNY GOŚĆ firmówka Kia Picanto ... Czarna Białostocka | 2004-12-29 10:24:14
Wystarczy jak gasisz ładną na benzolku wyciągnąć ssanie i zgasić samochód potem wciskasz ssanie i zostawiasz auto. Odpalanie bez problemów |
Artur-1 Lada Samara sedan & ... Bielsk Podlaski | 2004-12-29 23:17:15
No wlasnie. Czy ktos z was mial klopoty z powodu nagromadzenia sie wody w baku? A czy znane sa przypadki skorodowania zbiornika [tak jak ma to czesto miejsce w PFach?] |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2004-12-29 23:33:52 Jak dziesz jeżdzil z całkiem pustym bakiem, to napewno skoroduje. Aco do tych 5 literków, jak odpalasz na benzynce i zużyjesz ją w miarę szybko to nic się nie stanie. chyba, że masz korek wlewu nie szczelny. |