Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ganiu hyundai lantra Przemysl | 2004-12-30 12:09:36 witam mam pytanie jakie bendą objawy jesli padl czujnik temperatury silnika. i jakie benda objawy jak padnie sonda lambda |
![]() mariogr HF MEMBER Hyundai Lantra Świnoujście | 2004-12-30 20:22:42 jeśli masz model po 1995 roku, to będzie się palić żółta kontrolka z symbolem silnika. Samo odłączenie sondy praktycznie niewiele zmienia w działniu silnika, prawie nie odczuwasz. A z czujnikiem temperatury: jeśli to ten od cieczy ,to tylko brak wskazań na wskażniku. Jeśli ten połączony z sterownikiem, to na pewno niestabilne obroty(wysokie) i zwiększone zużycie paliwa |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-12-30 22:13:31 Jesli padnie ci czujnik temp. to bedziesz mial problemy z odpalaniem zimnego silnika, natomiast uszkodzona sonda to napewno zwiekszone spalanie oraz prawdopodobnie nie rowny bieg jalowy. |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-12-31 15:59:12 Objawy wzkazuja na silniczek krokowy.Wyjmij go umyj i sprawdz .Najprawdopodobniej to on sie przycina i obroty szleja.Powodzenia. |
![]() mariogr HF MEMBER Hyundai Lantra Świnoujście | 2005-01-02 14:51:13 za obroty biegu jałowego itp. odpowiadają : przepływomierz powietrz, silnik krokowy, czujnik temperatury silnika,podciśnienia (wszystkie wężyki), sonda lambda, ustawienia zapłonu, ustawienia rozrządu, wtryski, sterownika i jeszcze parę innych elementów. Odpięta sonda nie ma wpływu na obroty. Według mnie sprawdź najpierw podciśnienia (przedmuchaj wszystkie wężyki), jeśli to nic nie da udaj się do serwisu, tam cię podłączą do kompa i będzie taniej Sam raczej niewiele znajdziesz - a metoda na chybił trafił jest dość kosztowna. |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-01-04 15:45:51 Ja podalem tylko przyklad co sie moze dziac, przyznasz Jarku ze nie jest tez regola ze z uszkodzona sonda spalanie sie zmniejszy . Jesli jest ktos tym zainteresowany to niech zajrzy tutaj
www.ngkntk.de/Technika.1296.0.html [ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-01-04 16:33:09 ] |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-01-05 07:27:02
oczywiście że nie, ale z uszkodzoną sondą mniejsze spalanie jest możliwe, tylko co z tego jak silnik nie uzyskuje pełnej mocy |
![]() doqtorek HF MEMBER Ford Focus Kraków | 2005-01-08 15:08:07 Dodam coś od siebie. Dziś byłem u mechanika moim Scoupe i mam uszkodzoną lambdę, zamiast dawać kilkadziesiąt do kilkuset mV sygnału daje tylko 8-50. Muszę ją wymienić. Co do objawów to są trochę inne niż podajecie: mianowicie wolne obroty falują ale na zimno - trochę się poprawia po dłuższej jeździe, przyspiesza baaaardzo dobrze natomiast jest gorzej z jazdą na stałym ciągu 2-2,5 tys. obr/min. Na zimno wtedy straszliwie szarpie. Ponadto (ale nie wiem czy to z powodu lambdy) szaleje mi silnik krokowy wolnych obrotów tzn. cyka cały czas nawet przy włączonym zapłonie gdy silinik nie pracuje. I co ciekawe nie ma kodu błędu w komputerze o niesprawności sondy L ![]() |
Ganiu hyundai lantra Przemysl | 2005-01-16 15:30:54 Witam a jakie objawy bendą przy uszkodzonym przepływomierzu.
Byłem ostatnio na diagnostyce i mieżyli mi w aucie spaliny ![]() ![]() |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-01-18 09:11:18 tak dla zasady to polecam sprawdzić czujnik przed wymianą, czujnik temperatury zwykle dość łatwo zweryfikować omomierzem.
Widzę, że nagminny problem to szukanie przyczyny po wszystkich czujnikach, niestety jak sie nie ma szcześcia to może potrwać. nie jest łatwo pomóc jak piszesz ze czegoś tam jest za duzo w analizie spalin....uszkdzenie przepływomierza moze dawać efekt szarpania, braku mocy, bo zwykle jest problem z mieszanką, moze spróbuj go odpiąć i zobacz jaki to ma wpływ na jazdę i czy komp coś zgłosi. Wracając do czujnika temp to sie upieram ze jak masz na desce wskazania ok to znaczy ze on działa. Co do sondy to komp moze co najwyzej sprawdzać obwód grzałki i czy sygnał miesci sie w zakresie. Jak sie mieści ale nie zmienia - co znaczy ze sonda padła - to komp zwykle nie kwalifikuje tego jako uszkodzenie sondy. Po raz kolejny odsyłam do opisów sprawdzania sondy. To nie jest trudne a jak jest poszukaj elektryka samochodowego. Praktycznie poza objawem tzw. leniwej (wolnej) sondy reszte da sie zwykłym miernikiem złapać. |
![]() wsk_125 Caro Gazownia Wrocław | 2005-01-27 16:44:00 Witam,
Gdzie dokładnie jest silnik krokowy - Lantra 1,6 '93? |
![]() mariogr HF MEMBER Hyundai Lantra Świnoujście | 2005-01-28 19:55:18 silnik krokowy jest po lewej stronie kolektora zasilającego, z drugiej strony przepustnicy.
Mam pytanie : czy ktoś stosował uniwersalne sondy lambda ? Zakres prądowy jest taki sam - może ktoś testował - jakieś doświadczenia ? [ wiadomość edytowana przez: mariogr dnia 2005-01-28 19:58:39 ] |
![]() doqtorek HF MEMBER Ford Focus Kraków | 2005-01-28 22:05:46 W Scoupe mam teraz założoną sondę GM od opla i na razie wszystko ok. Polecił mi ją mechanik jak moja siadła. Podobo jest trochę lepsza od seryjnej i Boschowskiej ze względu na większą czułość po rozgrzaniu. jedyny problem to krótszy kabelek. Acha, moja sonda jest jednokablowa (chyba dlatego że bez podgrzewacza). Co będzie dalej zobaczymy ale faktycznie silniczek chodzi cool. Koszt sondy to jakieś 200-250 PLN. Zastosować można chyba każdy zamiennik tylko musi odpowiadać typowi (w moim przypadku chyba cyrkonowa ??) i ilości kabelków, ale na ten temat niech wypowiedzą się bardziej kompetentni |
![]() Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2006-01-24 19:32:21 Panowie jaką mam zamówic sonde lambda z tej strony(chodzi o NTK)
Mam silnik G4DJ ale tu takowego nie ma! G4DJ to chyba odpowiednik 4G15 ntk Pytam bo w oststecznosci wymieniam Sonde ![]() ![]() ![]() ![]() sonda pracuje dziwnie -tzn zmienia zakres normalnie, ale tylko do 0,6V! |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2006-01-26 14:22:30 Powiem tak, Jak się okazało, że w mojej lantrze lambda leży to zacząłem na szubciutko szukać nowej sztuki. Serwis mi krzyknął 550pln'ow netto!!!!! Poszukałem i założyłem zamiennik od GM -> Daewoo. U mnie sonda jest cztero przewodowa, kupiełm ją za 100pln'ów ![]() Do tej pory chodzi a odczyty ma w zakresie ( z tego co pamietam) od 0.1v do 0.98 chyba. Także niby ok |