MotoNews.pl

[Polonez] pytanie co do ukladu chlodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie bo w poldku 1.5 gaznik w zbiorniczku wyrownawczym mam prawie sucho (prawie cos tam na dnie stoi) a w chlodnicy pod korek czy cieply ci zimny i rura glówna przy pompie troche twarda. czy cos jest nie tak czy tak powinno byc co mam wymienic od czego mam sie zabrac do roboty POMOCY !!!
Z góry dzieki

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-03-17 14:23:03 ]
[ powód edycji: Modyfikowałem tytuł ]

Wg mnie suchość w zbiorniczku wyrównawczym oznacza po prostu że musisz sobie dolać płynu
Póki co z awarii to raczej sprawdziłbym na Twoim miejscu tylko czy zbornik nie jest pęknięty.

[ wiadomość edytowana przez: jarbar dnia 2004-12-30 23:02:53 ]

Jeśli rury twarde i w zbiorniku sucho to na 99% korek chłodnicy walnął. Koszt 5 zł i po kłopocie.

dokladnie, wymontuj zbiorniczek, to zajmie chwilke a zobaczysz czy gdzies nie pekl, mi w moim 125p ciekl to wymienilem i po klopocie bylo. potem zalej na max i obserwoj kilka dni. jesli w chlodnicy masz pelno, nie powinno byc problemow

Cytat:
2004-12-30 23:05:54, Qba6tak pisze:
Jeśli rury twarde i w zbiorniku sucho to na 99% korek chłodnicy walnął. Koszt 5 zł i po kłopocie.

Może być też korek chociaż wydaje mi się, że wtedy miałby tak jak u mnie było suchy zbiornik i wyraźnie lekko wgniecioną od podciśnienia rurę w górnym ujściu chłodnicy. Po wymianie korka wszystko wróciło mi do normy.

No i jak tam - wykryłeś coś czy zostawiłeś problem na nowy rok

i mam wiekszy problem poszla uszczelka pod glowica to mam troszke roboty pytanko czy planowac glowice co to daje i dlaczego sie planuje dzieki za pomoc

Nie musisz od razu planowac glowicy wystarczy ze ja wyrownasz.Po kazdorazowym sciaganiu powinno sie tak robic.Planowanie glowicy podwyzsza stopien sprezania co za tym idzie podnosi troche moc

Ja bym oddal do pobelenia + 0,5mm - sam tak robilem.

Cytat:
2005-01-01 13:38:52, janach07 pisze:
i mam wiekszy problem poszla uszczelka pod glowica to mam troszke roboty pytanko czy planowac glowice co to daje i dlaczego sie planuje dzieki za pomoc

skąd ta pewność ze to uszczelka? pytam z ciekawości

a w jakim celu sie planuje i jaki jest koszt planowania i jak wiecie gdzie jest tanio i dobrze planuja w okolicy wawy to napiszcie.
Z góry dzieki i pozdro dla wszystkich w nowym roku

planuje się wtedy gdy jest taka potrzeba (wżery, nierówności) po to żeby Ci za chwilę znów nie walnęła uszczelka. Po oczyszczeniu głowicy i bloku powinno się sprawdzić równość powierzchni i ew. podjąc decyzję o zabieleniu lub planowaniu. Niektorzy robią to zawsze i zmieniają w ten sposób stopień sprężania i kształt komory spalania.

Dobrze obróbkę robili u Olszewskiego na Białołęckiej. Cen nie znaam bo dawno nic mu nie dawałem ale ma swoją stronę www.

zdąłem ta glowice i mialem przeciek borygo na drugi tłok i mam pytanko co to moze byc na trzech pozostalych tłokach mam minimalny luz (macham tłokiem na boki) a na drugim który sie wymył od plynu chlodzacego jest minimalny ale najmniejszy co to moze byc z góry dzieki za pomoc pozdro.

ile wchodzi płynu chłodzącego do poldka 1.5

Cytat:
2005-01-04 20:10:50, janach07 pisze:
ile wchodzi płynu chłodzącego do poldka 1.5

To oczywiście zależy od tego czy masz LPG czy nie. Ja do swojego ostatnio wlałem około 7 litrów (z LPG).

bez lpg

no to mniej więcej około 5 litrów, może troszkę więcej

wiecej ok 6-7. LPG zabiera moze 2 szklaneczki czyli 0,4 maximum

Kiedyś się naczytałem w instrukcjach, że pojemność układu chłodzenia to 7,2 litra. Zakupiłem Borygo w ilości 8 litrów, spuściłem stary płyn z chłodnicy i bloku, wlałem 5 litrów..... zaś kolejne 3 doczekały następnej wymiany płynu za 2 lata

Cytat:
2005-01-05 00:18:02, dr_przemek pisze:
Kiedyś się naczytałem w instrukcjach, że pojemność układu chłodzenia to 7,2 litra. Zakupiłem Borygo w ilości 8 litrów, spuściłem stary płyn z chłodnicy i bloku, wlałem 5 litrów..... zaś kolejne 3 doczekały następnej wymiany płynu za 2 lata

Bo tak jest ! No tak bardzo to się nie znam ale podejrzewam że zależy to jeszcze od tego jaka jest chłodnica chociaż dokładnie nie wiem czy one maja różne pojemności ?
U mnie jest ta stara z korkiem wlewowym u góry !