MotoNews.pl

Przeguby - zaczynają strzykać :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Oczywiście prze skręcaniu - czy można je jakoś regenerować, tzn. zdjąć osłonę i nawalić smaru??

nie wiem, czy to coś da Pamiętaj, że tam chyba jakiś specjalny sma jest potrzebny, nie wiem, czy nie grafitowy

Smar to nie problem, można kupić własnie specjalny do przekladni itp. castrol robi dość dobry, można go kupić w takiej tubie z dozownikiem na sacji benzynowej, ale to nic nie da. Bo to zaczynają stukać te kulki w łożyku gdyż pierścień się wyrobił, i smarowanie tutaj nic nie da. Prędzej czy później trzeba będzie wymienić i ja bym nie czekał do samego końca bo lepiej to zrobić na własne życzenie , a nie jak ci gdzieś w nocy w szczerym polu strzeli ten przegub i nigdzie nie pojedziesz.

Mss mi strzelają od zeszłej zimy i teraz jak skręcam to sioe ludzie odwracają co to do nich strzela

mi juz pare miechow strzelaja a w mk3 to strzelaly przez caly jego zywot w rekach mej rodziny

ja jak miałem skode to nawaliłem smaru i ustało strzykanie, wiec moze i tu bedzie podobnie
pozdrawiam

nacisnij duzo smaru, moze byc do lozysk tocznych.... pomoze na jakis czas(nawet dluzszy )
pozdr.

Cytat:
2004-12-31 11:30:49, liked pisze:
nacisnij duzo smaru, moze byc do lozysk tocznych.... pomoze na jakis czas(nawet dluzszy ) pozdr.

.... u mnie pomoglo na 2 lata, strzykalo tylko przy max skrecie i pedl gazu w podlodze Po dwoch latach to juz bylo wstyd jezdzic i kupilem nowke za ok 180pln (nie pamietam dokladnie)

-----------------
loża rządzi, loża radzi, loża nigdy Cię nie zdradzi..
Elitarna jednostka specjalna "Loża szyderców"

Do przegubów jest specjalny smar molibdenowy, w żadnym wypadku jakiś do łożysk tocznych. Porcje smaru rozdielasz na dwie części i jedną wciskasz gniazdo przegubu drugą w osłonę. Po takiej operacji pewnie na jakiś czas ustanie strzykanie.

jak juz cos to nie smaru do lozysk tocznych tylko smaru molibdenowego,zmniejsza tarcie do minimum i nie laduj go jak malpa kitu bo rozwali ci oslony gumowe .,.,

ja jak mi w poprzegnim essim(1,6 16v) zaczely strzelac nie praktykowalem tego sposobu z smarem.,., odrazu zmienilem na nowe (udalo mi sie kupic na allegro 135zł/szt )

pzdr

przepraszam ale nie czuje sie malpa
a tak serio... smar do lozysk tocznych spelnia zadanie, jest gesty i dlatego nie dopuszcza do strzelania przegubu... i daje slowo ze pomaga na dlugo
to prawda ze powinno sie dawac smar do przegubow, ale w zuzytym przegubie nie robi to juz roznicy
co do jego ilosci to prawda, jak sie da za dyzo to go wypcha... ale w rozsadnych ilosciach jest spoko
pozdr.

te przegubu strzelają mi już od dłuższego czasu i to tak na maksymalnym skręcie i jak dodaję gazu , bez gazu na max skręcie nie strzelają

a tak wogóle to mam całe półosie napędowe używane po 100 000km przebiegu, tylko myślałem że jeszcze z tymi moimi coś się da zrobić