| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2004-12-31 15:20:22 Witam wszystkich i tak na początek życzę SZMPAŃSKIEGO SYLWESTRA I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!
Problem jest taki. Przy rozruchu silnik zapala i na początku ma obroty 1800 które po chwili wsrastają (troche za wysokie) bo do ok. 2200-2400 (mam obrotomierz) po jakieś minucie spadają do 1600 i później stabilizują się na jakieś 1000-900 ale jak mam wyłączone ogrzewanie to w korku spadają do 500-400 i silnik ledwo chodzi ale nie gaśnie choć cały się trzęsie, a temperatura jest na połowie skali na wskaźniku może ciut dalej. Wentylator chłodnicy się załącza ale trzeba się troche naczekać. A jak się włączy to i tak dużo nie pomaga, bo pochodzi chwilę i się wyłącza. Termostat jest nowy. (jak był stary to też tak było) Jak włącze ogrzewanie to po ok. 5 min obroty wzrastają do 800 i już jest dobrze. Jak jeżdże z włączonym ogrzewaniem cały czas to nawet w korku obroty nie spadają poniżej 800. Co może być przyczyną - walnięty czujnik temperatury załączania wentylatora? Bo to jest raczej związane z chłodzeniem silnika. Tak mi się wydaje ale mogę sie mylić. I jeszcze jedno czy ktoś się orientuje do czego sa te czujniki umieszczone w okolicy termostatu a jest tam ich aż 4: 1 - na klucz o rozmiarze ok. 22 mm wkręcony na wprost jak się stoi przy chłodnicy 2 - z boku na klucz ok. 17-19 mm 3 - pod 2 czujnikiem na klucz ok. 10-12 mm (chyba z jednym kabelkiem) 4 - z niego wychodzą dwa wężyki: jeden do takiej dużej czarnej puszki obok filtra paliwa a drugi idzie w okolice przepustnicy. Pozdrawiam. |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2004-12-31 17:52:55 MisiekII starałem się jak umiałem.
obroty tak maleją jak "nie mam !!!" właczonego ogrzewania ani dmuchawy, a jak mam włączone to jest ok. Jest tak jak by się silnik przegrzewał. Wentylator ogrzewania nie na tu nic do gadania. Poprostu jak daje ciepło do kabiny to troche to wychładza płyn w silniku i obroty są wtedy ok. 900 -800 i jest ok. |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2004-12-31 18:30:13 MisiekII jak mam dmuchawe włączoną na zimno to spadają a jak na ciepło to się normują na 800. Jak wyłącze dmuchawe na zimno suwak i obroty maleją, na ciepło rosną na 800. To wsystko trwa troche najszybciej w korku lub jak pojazd stoi ale podczas jazdy jest ok.( pęd powietrza robi swoje).
Podejrzewam że czujnik podający impuls do wentylatora chłodnicy żeby się włączył podaje go za późno. |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2004-12-31 18:41:39 Wąż górny jest gorący i chłodnica też, dolnego nie sprawdzałem ale pewnie też jest gorący.
|
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2004-12-31 19:14:07 MisiekII Komputer nie ma żadnych usterek - sprawdzałem i lampka silniczka sie nie zapaliła (a działa). Co do regulacji to czy jak się je ustawi nie zmieni się w drugą strone, że jak włącze ogrzewanie to obroty wzrosną?
Co do biegów wentylatora to nie wiem ale może faktycznie 2 bieg się nie załącza - jeżeli istnieje. Ale jak to sprawdzić? [ wiadomość edytowana przez: marcinstarletka dnia 2004-12-31 19:18:30 ] |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2004-12-31 19:53:03 To jest zdjęcie do mojego silnika, bo nie moge zlokalizować tego na nim. termostat nie gra roli , bo stary mi się za szybko otwierał i przechładzał silnik podczas jazdy ale na postoju zachowywał się tak samo jak teraz, jak się silnik zgrzał to obroty malały.
Czy dało by rade żebyś zaznaczył na rysunku w któryn to miejscu? Z wentylatorem nie bardzo chce eksperymentować, bo może to drogo kosztować, a elektryka to nie jest moja mocna strona. |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2005-01-01 16:08:03 Witam i Pozdrawiam Dzięki MisiekII jutro postaram się znaleść ten zawór powietrzny. Może to będzie akurat to i pomoże. Dam znać jak by co. Czekam też na inne sugestie i wypowiedzi w tej sprawie. Może ktoś z Was będzie wiedział od czego są te czujniki lub spotkał się z takim problemem. Jak mi się uda pstryknąć fotki tych czujników to zapodam je i wtedy może będzie łatwiej określić co jest co. [ wiadomość edytowana przez: marcinstarletka dnia 2005-01-04 16:37:18 ] |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2005-01-05 00:12:11 Witam.
Miałem problemy ze znalezieniem tego zaworu i nie byłem pewny czy dobrze szukałem. Zdjęcia nie są mojego silnika tylko są zaporzyczone z netu, (Mam nadzieję, że autor nie bedzie miał nic przeciwko temu), ale silnik na nich jest identyczny jak mój. Więc zaznaczyłem na zdjęciu 1 na zielono miejsce gdzie znalazłem jakiś wktęt regulacyjny, a na czerwono jednen z czujników tych przy termostacie (wcześniej opisywany jako 1)
Na drugim zdjęciu na żółto jedyną czarną puszkę do której dochodzą jakieś przewody elektryczne i chyba to jest czujnik położenia przepustnicy (tak mi się zdaje)
Może te zdjęcia trochę pomogą , a jak będe miał lepsze to zapodam. MisiekII daj znać czy to o to chodziło. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: marcinstarletka dnia 2005-01-15 19:27:47 ] |
madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2005-01-05 09:42:44 Ja mam 1,3 ccm 2 E-E ale nie wiem o co chodzi z tymi obrotami i zaworami no i jest to silnik z Corolli. Zamieszczę może zdjęcie mojego silnika to może cos wymyslicie - takiego silnika jakiego zamieścił marcinstarletka na oczy nie wiedziałam To jest mój:
![]() |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2005-01-05 16:09:30 Witam Madziu z tego co widzę to Twój silnik to 2E na gaźniku, a mój jest na pełnym wtrysku i tym różni się od Twojego. Na pierwszy rzut oka inny jest filtr powietrza i sam dolot. Misiek faktycznie Masz rację, że nikt z posiadaczy starletek się nie wypowiada, ale ja się nie poddaję i będe czekał nadal. Ale do rzeczy. Nie znalazłem innej puszki w tym rejonie ani innego urządzienia z kabelkami. Cholera wie gdzie ona może być? Pozdrawiam |
marcinstarletka Starletka 1.3 XLi 91' Bydgoszcz | 2005-01-06 10:18:17 Witam
Misiek na zdjęciach Madzi mnie to raczej wygląda na pompę paliwa. Zwróć uwagę na przewód od takiej białej puszki (chyba filtra paliwa). U mnie czegoś takiego nie ma. Jeżeli to na zdjęciach Madzi faktycznie jest pompa paliwa to u mnie jest w zbiorniku paliwa. Szkoda że serwisSJ nie chce się wypowiedzieć. Pozdrawiam i nie poddaje się. |