Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-01-14 15:10:40 Jezdżąc na LPG mam pewien problem . Po rozgrzaniu (wreszcie po wymianie termostatu , wiem co to rozgrzanie i do ktorej "kreski" ma siegac) sterowanie LPG ma jakies popieprzone ustawienia : zubaza mieszanke , silnik slabnie . To chyba wiaze sie z leciwym parownikiem(reduktorem) , ale do konca to nie wiem .
Wlasciwie jak to jest dla silnika jesli jezdzi sie na zubozonej mieszance (jesli jest slaby moment obr. i wyczuwalne zerwania ciagłości pracy silnika , to musi to być zubożona mieszanka) ? Przeciez diesle na malym obciazeniu maja w cholere nadmiaru tlenu po wybuchu i ... jakos nikt nie pisze , ze im to pali zawory czy cos tam . Mechanicy mówią o wysokiej temperaturze spalin z ubogiej mieszanki (palenie sondy Lambda i wydechu) , a mi sie ta wysoka temperatura kupy nie trzyma z "niskoenergetyczną" zawartością cylindra . |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-01-14 15:24:49 Pewnie mocno szkodzi wałkowi.
Po wymianie termostatu tak się dzieje, nikt inny nie narzekał... ![]() |
![]() Krawat Audi a4 cabrio Warszawa | 2003-01-16 04:14:27 Chciałem zastrzec że nie jestem inżynierem mechanikiem, tylko samoukiem, ale:
To nie jest tak. Nigdy nie dochodzi do pełnego spalenia mieszanki. Sprawność silników spalinowych to jakieś 30% o ile dobrze pamiętam. W "normalnych" warunkach nasze silniki są przelewane paliwem. Zapobiega to właśnie spalaniu stukowemu a w konsekwencji przegrzewaniu się silnika i spłynięciu tłoka (nadmiar paliwa chłodzi denko tłoka). Większa ilość paliwa spala się wolniej wytwarzając mniejsza temperaturę ; mniejsza ilość paliwa spala się szybciej, bardziej gwałtownie, wytwarzając przy tym większą ilość ciepła. Silniki spalinowe są silnikami cieplnymi, więc im więcej ciepła (energii) tym więcej mocy.
Jeśli dzieje się tak na gazie to oznacza że silnik ma przerwy w dotawie gazu, znaczy się gaz wogóle nie dopływa do wtryskiwaczy i wtedy faktycznie nie ma się co spalać, silnik przerywa i traci moc. Nie mylmy jednak tego ze składem mieszanki, gdyż całkowite (tak jak to wygląda u Ciebie) przerwy w dostawie gazu, to nie jest zubożenie czy wzbogacenie mieszanki, tylko stan : jest paliwo lub go nie ma. Dlatego radziłbym sprawdzić filtr gassu, i instalację doprowadzjącą gaz do silnika. A nawiązując do diesli - nie można ich porównywać. W dieslach jest tak jak mówisz - więcej paliwa - więcej mocy, ponieważ to własnie paliwem sterowany jest ten silnik. SIlniki benzynowe "sterowane" są powietrzem dopiero do którego dodawane jest "do smaku" paliwo - nie za dużo, nie za mało. Mam nadzieję że trochę wyjaśniłem... p.s. jeśli moje wypowiedzi są nieskładne to wybaczcie i spojrzcie na godzinę ![]() |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-01-22 11:48:03 NO I ZNALAZŁEM PRZYCZYNĘ PROBLEMÓW !!!
Podpialem ja sobie kabel do sondy Lambda , aby w kabinie sprawdzac napiecie miernikiem . Pierwsze , ZAUWAZYLEM , ze styk elektryczny sondy Lambda jest jakby rozpiety ! Poskrecalem to w miare dobrze . A potem , nagle pozbycie sie problemow z silnikiem , dobrze kreci , rowno pali ! No i odczytuje sobie teraz wskazania miernikiem w czasie jazdy : na "luzie" -0.7V , a wczasie pracy +0.15 do +0.22V . Co oznacza , ze na luzie ma zbyt bogata mieszanke , a wczasie pracy bardziej uboga (ale bez problemow) . Tylko te roznice napiecia (od -0.7V do +0.22V) zaskoczyly mnie . Inaczej wyobrazalem sobie charakterystyke wskazan napiecia na sondzie Lambda . Aha , na benzynie "na okraglo" ok. -0.6V do -0.4V (bogata mieszanka - zbyt bogata?) . Co do informacji Krawata .
Tylko , ze te 30% dotyczy sprawnosci zamiany energii cieplnej w mechaniczna . Mieszanka moze byc spalona nawet w 100% (bez ostatnich promili) .
Z tym chlodzeniem benzynowym chlodziwem(lub gazowym chlodziwem?) , to jednak nie to . Podobno , przy zbyt ubogiej mieszance powolne spalanie trwa jeszcze w momencie otwarcia zaworow wydechowych . No i plomienie omywaja zawory w czasie wydechu . |