Układ przniesienia napędu - pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem, opisze obiawy. Wrzucam jedynkę, ruszam i słysze takie klekotanie, wciskam sprżegło klekocze nadal, wyrzuce z biegu i wszystko cichnie, tak samo na dwójce a na trójce juz nie słychać. Kolejna sprawa wcisnę sprzęgło i wydaje ono taki pisk, puszczę pedał wszystko ucicha. Co to mogą być za rzeczy, sprzęgłem się nie martwie ale tym klekotaniem. Zauważyłem też ze wał od skrzyni idzie pod kątem tzn od skrzyni kieruje się na prawą strone tyłu auta i włazi do mostu, wał nie jest krzywy ale idzie z ukosa. Prosiłbym o szybką pomoc bo auto jest mi bardzo potrzebne.

z tego co sie orietuje to skrzynia bo 1 i 2 są na jednym wałku a sprzegło moze chuczec od skrzyni a wiec mi sie wydaje ze to skrzynia b. a co do wału to juz nie pamietam czy idzie pod katem ale CHYBA nie ale poczekaj na forum bo ja nie jestem pewny
Powodzenia

tuleja przesuwna sie wybombala,albo synchronizatory przy okazji widelki.pierwsza czesc walu idzie prosto,a drugaw kierunku prawego kola

A zapomniałem dodać, ostatnimi czasy przy zmianie biegu z 1 na dwa i z dwa na 3 było słychać taki trzas z piskiem, ale tylko przy zmianie.

Acha odgłos klekotania jest mocno słyszalny na jedynce, na dwójce o połowe ciszej, a na trójce nie słychać, co nie znaczy ze go nie ma, ale ja go poprostu nie słysze.

[ wiadomość edytowana przez: Mebig dnia 2005-01-02 22:25:35 ]

Nikt nie wie nic wiecej

Cytat:
2005-01-02 22:21:24, Mebig pisze:
przy zmianie biegu z 1 na dwa i z dwa na 3 było słychać taki trzas z piskiem, ale tylko przy zmianie. Acha odgłos klekotania jest

Wodzik i widełki obslugują 1 i 2 bieg (para kół) więc jak się wali to razem. dodatkowo głośne sprzęgło sugeruje spieprzone przednie łożysko.

Co do wału to chyba jest normalne że idzie niesymetrycznie. Pytałem się kiedyś o to samo i powiedziano mi że tak ma być.

Wodzik i widełki obslugują 1 i 2 bieg (para kół) więc jak się wali to razem. dodatkowo głośne sprzęgło sugeruje spieprzone przednie łożysko.
tzn. łożysko oporowe, a wał jest w porządku