Nie gaśnie zegar :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

w MKV jest tak że po włączeniu świateł przygasa zegar w środku (chodzi o ten zegar z czasem na środku auta).

Dzisiaj jade i patrze że zegarek mi nie przygasa, cały czas świeci tak samo mocno.
wogóle nie reaguje na to czy światła są właczone czy nie.

Ma ktoś jakiś pomysł na to ??

... pewno sie jakis kabelek przetarł albo obluzował i teraz zwiera na stałe ..... musisz popatrzeć na kabelki ....

Cytat:
2005-01-03 15:25:25, mily-swiety pisze:
... pewno sie jakis kabelek przetarł albo obluzował i teraz zwiera na stałe ..... musisz popatrzeć na kabelki ....

no tak, tylko które kabelki ?
od świateł, od wyłącznika, od zegara ? czy może przy przekźnikach ??

wogóle to powinien być jakiś moduł / przekaźnik, który odpowiada za to że zegar gaśnie.

Może to zabrzmi dziwnie ale pewny jesteś że reszta deski jest podświetlona??I że masz światła z tyłu... może uszkodzeniu uległ sławenny już przełącznik zespolony...

Cytat:
2005-01-03 17:13:27, kornat pisze:
Może to zabrzmi dziwnie ale pewny jesteś że reszta deski jest podświetlona??I że masz światła z tyłu... może uszkodzeniu uległ sławenny już przełącznik zespolony...

No właśnie teraz wróciłem. I dopiero teraz zauważyłem (bo już ciemno) że nie mam również podświetlonej deski rozdzielczej i pokręteł nawiewu. Ale światła wszystkie są.

Światła są za każdym razem, jednak to podświetlenie nie zawsze. jak trochę pomajstruję światłami to działa. raz na parę razy się zdarzy ze nie zaskoczy podświetlanie. Ale światła zawsze są.

A może jest jakiś przekaźnik do tego ? cio ? słyszeliście o takowym ?

racja.

Jeśli podświetlanie licznika nie działa, ściemnianie zegara też nie działa to światła z tyłu tez nie działają.

Jednak z przodu światła działają baz zarzutu.
Raczej bym nie podejrzewał przełącznika zespolonego.
Bo skoro na przód daje światła bez zarzutu, to na tył też powinien.

Ja nadal stawiam na to, żę to idzie przez jakiś przekaźnik, tylko nie wiem przrz jaki. Jeśli ktoś by wiedział który to to dajcie znać.

No to masz odpowiedź to właśnie jest awaria zespolonego właśnie tak się objawia brakiem podświetlenia deski i tylnych świateł

Cytat:
2005-01-03 17:55:34, kornat pisze:
No to masz odpowiedź to właśnie jest awaria zespolonego właśnie tak się objawia brakiem podświetlenia deski i tylnych świateł

no tak, tylko że światła z przodu są ok.

Jesteś pewien że są w porządku??? Sprawdz pozycje, bo jak się z tyłu nie świecą to jestem dziwnie przekonany że i z przodu też nie masz świateł pozycyjnych. Jak dalej nie będzie działa spróbuj popukać w ten przełącznik czasem pomaga.

Cytat:
2005-01-03 18:27:36, daz pisze:
Jesteś pewien że są w porządku??? Sprawdz pozycje, bo jak się z tyłu nie świecą to jestem dziwnie przekonany że i z przodu też nie masz świateł pozycyjnych. Jak dalej nie będzie działa spróbuj popukać w ten przełącznik czasem pomaga.

Tak, jestem na 100% pewnie że z przodu mam zawsze światła.

tylko tył i podświetlanie szwankuje.

Jak ja miałem przekaznik zespolony uszkodzony to jak właczałem swiatła przód (swiatał mijania )sie swiecił a tył juz nie, deska i zegar tez były niepodswietlone
Jak jechałem w nocy to miałem zaciemnienie w aucie tylko kierunkowskazy wyswietlało na desce jak przełanczałem tez na długie to kontrolkka sie zapalała.
z tyłem sobie poradziałem ze włanczałem przeciwmgilene.
swiatła stopu działały.

Takze twoje obiawy to na 100 % niestety przekaznik zespolony ja dałem za nowy 320 zł nie chciałem regenerowanego.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Rick_3 dnia 2005-01-03 22:47:48 ]

Ma ktoś może zdjęcie tego pokrętła od świateł rozebranego ?

bo intetresuje mnie gdzie są umieszczone te zatrzaski od tego kapturka na wyłączniku świateł.

Cytat:
2005-01-03 22:42:49, Rick_3 pisze:
Jak ja miałem przekaznik zespolony uszkodzony to jak właczałem swiatła przód (swiatał mijania )sie swiecił a tył juz nie, deska i zegar tez były niepodswietlone Jak jechałem w nocy to miałem zaciemnienie w aucie tylko kierunkowskazy wyswietlało na desce jak przełanczałem tez na długie to kontrolkka sie zapalała. z tyłem sobie poradziałem ze włanczałem przeciwmgilene. swiatła stopu działały. Takze twoje obiawy to na 100 % niestety przekaznik zespolony ja dałem za nowy 320 zł nie chciałem regenerowanego. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: Rick_3 dnia 2005-01-03 22:47:48 ]

U mnie przeciwmgielnę sie nie włączają, stop działa, ale przeciwmgielne nie.

na stronce byl opis jak to zrobic