MotoNews.pl

Usunięcie katalizatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka

Czy ktoś wywalił katalizator z Omegi 2.0 z 1991 roku?? Katalizator rozleciał się w środku i brzęgoli nieprawdopodobnie!! Czy po jego zastąpieniu kawałkiem rury zrobi się bardzo głośno?? U kolegi w Espero 2.0 prawie nie było różnicy, a w moim poprzednim samochodzie - Nissan Sunny - zrobiło się b. głośno (chociaż dźwięk był dosyć miły dla ucha)!!

Mam LPG - czy po wyżueniu katalizatora nie wypalą się w trybie expresowym tłumiki??

Poradźcie coś żółtodziobowi , dzięki

[mam nadzieje że tą wiadomość umieściłem w dobrym miejscu na tym forum]

Na pewno.
Lepiej w miejsce kata wstawić dodatkowy mały tłumik.

W poprzedniej Omie C20NE z 91r też wywaliłem kata bo sie rozleciał.Wstawiłem w jego miejsce rurke,przejeździłem na LPG rok i tłumiki były w nienaruszonym stanie.Głośniej napewno bedzie ,metaliczny dźwięk słyszalny na wyzszych obrotach.Ja bym na twiom miejscu kupił metalowy katalizator.Nówka sztuka w 500zł(InterCars).Albo używanego kata kupić(koszt 100-200zł) tylko nie wiadomo jak długo na nim pojeździsz.

Cytat:
2005-01-03 22:39:43, Krzysiu1981 pisze:
Hejka Czy ktoś wywalił katalizator z Omegi 2.0 z 1991 roku?? Katalizator rozleciał się w środku i brzęgoli nieprawdopodobnie!! Czy po jego zastąpieniu kawałkiem rury zrobi się bardzo głośno?? U kolegi w Espero 2.0 prawie nie było różnicy, a w moim poprzednim samochodzie - Nissan Sunny - zrobiło się b. głośno (chociaż dźwięk był dosyć miły dla ucha)!! Mam LPG - czy po wyżueniu katalizatora nie wypalą się w trybie expresowym tłumiki?? Poradźcie coś żółtodziobowi , dzięki [mam nadzieje że tą wiadomość umieściłem w dobrym miejscu na tym forum]

troche glosniej, a przy pewnych obrotach silnika z rury wodobywa sie dzwiek jak z wartburga

Ja miałem w caliberce wstawiony zamiast katalizatora strumienice koszt okło 60 zyta.Podobno pare koników ja nie odzczułem.Kasa jest niewielka a ryk fajny może tego spróbuj

Do wyboru, do koloru.
Z wyszukiwarka coś się stało, czy co?

Cytat:
2005-01-03 22:58:40, mariusz180 pisze:
Ja miałem w caliberce wstawiony zamiast katalizatora strumienice koszt okło 60 zyta.Podobno pare koników ja nie odzczułem.Kasa jest niewielka a ryk fajny może tego spróbuj

Strmiennice to lepiej nie bo to straszne dziadostwo jest i wymysł naszych twórców dlatego szanujące sie firmy zagraniczne specjalizujące sie w układach wydechowych nie mają w swojej ofercie strumiennic.Poza ty strumiennice o ile dobrze pamietam były wymyslone do silników odrzutowych.

każdy silnik po wyjęciu kata zachowuje się inaczej, a dla C20NE nie znalazłem informacji w archiwum forum LOB!

A co do strumiennic to słyszałem/czytałem że do każdego samochodu musi być indywidualnie dopasowane/obliczone miejsce gdzie sie ją wstawia i jest to b.trudne!! W innym wypadku odpływ spalin z silnika będzie b.poważnie zaburzony, a konsekwencje mogą być przykre! Badania na hamowni Jacka Chojnackiego wykazały w większości przypadków spadek mocy po założeniu strumiennicy!!

Tutaj link na strone Chojnackiego:

Chojnacki

[ wiadomość edytowana przez: Krzysiu1981 dnia 2005-01-03 23:32:24 ]

Ja nie mam katalizatora -wywalilem i nic sie nie zmienilo.

NIe kombinuj - wymien katalizator. To zdecydowanie najlepsze rozwiazanie.

seba----------------z katalizatorem metalowym -cena-to zgubiłeś jedno zero
a kat. ceramiczne z tamtych lat były projektowane na max. 8000km potem to one już nic nie czyszczą

ja mam silnik z angielskiej omy 122kM org.bez kata i ssą 2 tłumiki

sory teraz ja zgubiłem zero
kat. ceramiczne z tamtych lat były projektowane na max. ---80.tyś---km potem to one już nic nie czyszczą

U mnie w hondzie jak sie zapchał to mechanior go rozebrał, młotkiem wystukał wszystko co tam było zabite i spowrotem założył pokrywe i zaspawał. Nie wiem jak w omce wygląda katalizator wiec nie wiem czy to jest możliwe. Uważaj bo na badaniu technicznym moga sie przyczepić że wycięty.

Ja testowałem wszystkie opcje

-strumienice
-rurki

to wszystko moim zdaniem, po doświadczeniach to "podcieranie dupy szkłem"
kup katalizator - polski do V6 kosztuje 360zł moim zdaniem to dobra cena za spokojne sumienie

...a i nie polecam tzw. "firmówek" gniją tak samo szybko

pozdrawiam

Cytat:
2005-01-04 01:02:23, opel16v pisze:
seba----------------z katalizatorem metalowym -cena-to zgubiłeś jedno zero a kat. ceramiczne z tamtych lat były projektowane na max. 8000km potem to one już nic nie czyszczą ja mam silnik z angielskiej omy 122kM org.bez kata i ssą 2 tłumiki

Nie zgubiłem,taka jest realna cena kata metalowego uniwersalnego.

zasadność usunięcia katalizatora dobiera się(oczywiście w polskich realiach finansowych)na podstawie umiejscowienia sondy im bliżej katalizatora tym większa szansa na zakłuconą pracę silnika
w ecotec kat. jego wycięcie nie jest dobrym wyjściem
ale w C20NE nie będzie różnicy

Jeśli masz wpisany w dowodzie rejestracyjnym to musisz mieć bo
na badaniu technicznym nie przedłuży Ci dowodu rej. Poza tym
silnik i układ wydechowy jest przystosowany do katalizatora.

Nie kombinuj bo nic na tym nie zyskujesz wg mnie.

Pozdr.

ja wyciołem w mojej omie oba katy po wakacjach, przyrosu mocy nie odczułem, ale głośniej się zrobiło i to sporo.... zarówno w środku jak i na zewnątrz. Już prawie jestem umówiony z mechaniorem na wspawanie nowych katalizatorów....

Cytat:
2005-01-07 00:38:46, mitec pisze:
ja wyciołem w mojej omie oba katy (...), przyrosu mocy nie odczułem, ale głośniej się zrobiło i to sporo.... zarówno w środku jak i na zewnątrz.

u mnie to samo muszę coś wykombinowac jakieś tłumiki przelotowe

PS mam jedną strumiennicę na zbyciu

Cytat:
2005-01-04 17:07:17, Zjak pisze:
Jeśli masz wpisany w dowodzie rejestracyjnym to musisz mieć bo na badaniu technicznym nie przedłuży Ci dowodu rej. Poza tym silnik i układ wydechowy jest przystosowany do katalizatora. Nie kombinuj bo nic na tym nie zyskujesz wg mnie. Pozdr.

Nie do końca tak jest, auto wysposażone w kat ma spelniać okreslone normą spaliny dla tego auta.
Kat nie jest potrzebny na przeglądzie, inna sprawa sprawic żeby auto trzymało normę bez kata .