| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
disel Gliwice | 2005-01-04 09:08:30 a moze dostal w przeplywke? |
Tabaluga opel omega A kombi Przemyśl | 2005-01-04 09:45:21 Z opisu stawiam na niedomykajaca sie przepustnice
albo duzo lewego powietrza tabaluga |
michał16v Rekord E 16V Chełm | 2005-01-04 13:17:04 w omach przerywa się przewód zasilający zawór powietrza jakieś 10cm od złącza na zgięciu nawet pod rurką osłaniającą |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-01-19 13:52:53
Jest troche inaczej sonda wychwytuje niewłaściwą mieszankę, tak ale sterowanie odbywa sie tylko dawką paliwa. Dawka powietrza jest stała w pewnym sensie, moze inaczej komp nie ma wplywu na to jak on jest wielka on tylko rejestrują ją. (moze w tych autach gdzie jest TC dochodzi do sterowania powietrzem/przepustnica) Auto przejdzie w tryb serwisowy. Masz gas i pewnie masz emulator, stąd problemy z wychwyceniem co sie dzieje. Sprobuj go zdjac odczytaj błedy i po krzyku. |
yenot DEADSOUL Omega A C20NE Caravan Wrocław | 2005-01-19 16:39:17 hi !
no to dołączę się do problemu, bo mam podobnie, z tym że autko wchodzi na obroty (gdzie tak do 3000) samoistnie po lekkim nagrzaniu silnika - wygląda to tak jakbym dodawał pomalutku gazu. Jadę dalej, silnik rogrzewa się coraz bardziej i obroty spadają do normalnych. Dzieje sie tak tylko w zimie - w lecie nie ma z tym kłopotu. I nie ma reguły - czasem raz dziennie, czasem dwa razy, czasem raz w miesiącu Ostatnio miałem spokój przez 4 miechy, dziś znowu obroty skoczyły I tyle mego narzekania
pozdro Piotr |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-01-19 18:00:00
Czujnik położenia przepustnicy .... Trochę to tak jak zgadywanie, ja to Ty tamto .... moze lepiej by było abys przeczytał to. Napisałem raz i wystarczy. |
Randal_ Zambroow | 2005-01-25 09:51:21 Przestudiowałem ten ładny opis co PiotrS podał, zajżałem do instrukcji, rozebrałem TPS, naprawiłem go, podłączyłem i dalej obroty są wysokie, chociaż nieco niższe i nie dławi się na wyższych obrotach! Czy ktoś mi jeszcze coś zasugeruje? Czy przyczyną mogą być przewody WN? |
Randal_ Zambroow | 2005-03-26 16:56:32 Troche odswieże bo temat wciąż mnie gnębi.
Jeżeli nie ma sondy lambda to czy może być to wina przepływomierza? Czy przepływomierz sprawdza się jak napisali w instrukcji czy może jest inny sposób? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-03-27 11:18:00 Za wysokie obroty odpowiedzielny jest większa dawka paliwa lub powietrza (bardziej). Idż tym tropem, sprwadź szczelność układu powietrza oraz obejrzyj dokładnie przepustnicę. To jest w 99 % przyczyna zwiększonych wolnych obrotów na benzynie.
|
draakhul LOB SYMPATYK A CARAVAN Białystok | 2005-03-27 11:41:27 Dwa razy miałem coś takiego. Za pierwszym winna była zacinająca się przepustnica, a za drugim pęknięty przewód powietrzny między przepływomierzem a przepustnicą. |
Randal_ Zambroow | 2005-03-28 11:18:50 Tak jak pisałem: gdy zdejme przewód z regulatora biegu jałowego i zatkam obydwie dziurki to obroty się stabilizują ale autko nie gaśnie. Po przekręceniu kluczyka podawane jest napięcie 12V na regulator co go otwiera na max, nawet po resecie kompa. |