Reset komputera po rozładowniu akumulatora - BMW E34 2.5TDS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jestem od niedawna właścicielem BMW i potrzebuje pomocy w paru kwestiach :)
1.Zastanawiam się czy po odłączeniu akumulatora w BMW E34 2,5TDS z 92 roku należy dokonać jakiś czynności w celu zrestartowania komputera?
2.Lub coś trzeba zrobić po dlugim braku zasilania (2-3 tygodnie)?
3. Obrotomierz mi pokazuje 2 razy większe oboty niż w rzeczywistości są, co to może być ?
4.Świeci mi kontrolka wtryskiwacza, ale silnik pracuje bardzo równo , tyle że nie ma napewno 143 KM które ma mieć (góra 70KM), co się dzieje ?

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Erol

... co do akumulatora to można go odpiąć na ok 15 min i powinny wrócić ustawienia fabryczne i nic więcej nie trzeba no chyba że test zegarów czy jest już OK (wcisnąć prawy przycisk na desce i potem kluczyk do pozycji 2 i jak zacznie pokazywać dane to puścić przycisk)

Cytat:
Witam
Jestem od niedawna właścicielem BMW i potrzebuje pomocy w paru kwestiach
1.Zastanawiam się czy po odłączeniu akumulatora w BMW E34 2,5TDS z 92 roku należy dokonać jakiś czynności w celu zrestartowania komputera?
2.Lub coś trzeba zrobić po dlugim braku zasilania (2-3 tygodnie)?
3. Obrotomierz mi pokazuje 2 razy większe oboty niż w rzeczywistości są, co to może być ?
4.Świeci mi kontrolka wtryskiwacza, ale silnik pracuje bardzo równo , tyle że nie ma napewno 143 KM które ma mieć (góra 70KM), co się dzieje ?

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Erol

czy u ciebie stał 2- 3 tygodnie bez akumulatora czy tak ci powiedział sprzedawca? po drugie jeżeli obrotomierz pokazuje żle to na 99.9% ktoś wgrał zły program przy cofaniu licznika jeżeli świeci ci sie kotrolka od wtrysku i auto nie ma mocy to sprawdż wtryskiwacz z kabelkiem (bodajże 5 albo 4)

Cytat:
czy u ciebie stał 2- 3 tygodnie bez akumulatora czy tak ci powiedział sprzedawca? po drugie jeżeli obrotomierz pokazuje żle to na 99.9% ktoś wgrał zły program przy cofaniu licznika jeżeli świeci ci sie kotrolka od wtrysku i auto nie ma mocy to sprawdż wtryskiwacz z kabelkiem (bodajże 5 albo 4)

Sprzedawca mi powiedział że wcześniej stał miesiąc i się rozładował. Znaczy sprawdzić czy kabelek jest cały i czy wtryskiwacz działa ok ? (pewnie będzie to musiał zrobić mechanik )
Ale silnik chodzi bardzo równo i pali "od kluczyka".

Cytat:
Sprzedawca mi powiedział że wcześniej stał miesiąc i się rozładował. Znaczy sprawdzić czy kabelek jest cały i czy wtryskiwacz działa ok ? (pewnie będzie to musiał zrobić mechanik )
Ale silnik chodzi bardzo równo i pali "od kluczyka".

aby sprawdzić ten wtryskiwacz wystarczy odłąszyć czujnik położenia wału (obok rozrusznika) i jeżeli slnik zgaśnie to oznacza uszkodzenie wtryskiwacza