Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2005-01-04 22:52:09 Mam pytanko w sprawie regulacji swiateł. Wyczytałem w książce, że regulacje należy powierzyć autoryzowanej stacji. Nie daję jednak za wygraną Mam nadzieję, że nie potzreba specjalistycznych narzędzi.
Samochód - Omega B; swiatła bez soczewek i ksenonów, regulacja z miejsca kierowcy. Może ktoś z was już to robił i ma jakieś doświadczenia. Probowałem znaleźć jakieś pokrętło lub srubę, ale ciasnota i ciemności zwyciężyły. |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-05 11:02:32 ![]() Imbus. |
![]() Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2005-01-05 15:36:28 Dzięki PROWO teraz juz wszystko jest proste i łatwe.
Temat niby banalny, ale uważam ustawienie światel za jedną z ważniejszych spraw. Zwłaszcza jak o 7:00 na wiejskich drogach kręcą się ludzie w "maskujących" kufajkach i pojawiają zaraz przed maska. |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-01-05 17:03:12 Osiągniesz maks satysfakcji, za to inni użytkownicy drogi jadący z naprzeciwka będą Cię kleli na czym świat stoi, bo będziesz ich oślepiać.
Światła krótkie nie mogą oślepiać. Jedź na stację diagnostyczną. Zapłacisz 20 zeta (pewnie coś około) i nikomu w ten sposób krzywdy nie zrobisz (bo zdajesz sobie pewnie sprawę, że jeśli kogoś oślepisz to może nie trafić w czarne albo przejechać komuś po gumniakach). |
p123 Warszawa | 2005-01-05 17:22:38 Otóż to !!!
Piotr P.S. Po gumniakach , czy gumiakach ![]() |
![]() Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2005-01-05 20:39:26 Regulacja na stacji mnie nie minie. Zrobi to w sobotę przed poludniem. Na razie jeżdzę z oświetlonym pasem 10 m przed samochodem po przeglądzie na stacji!!!! o zgrozo.
Swoją drogą czytałem kiedyś wykaz czynności, które powinien wykonać diagnosta na przegldzie. Zaczynało się to od sprawdzenia i regulacji ciśnienia w ogumieniu. Była też tam mowa o regulacji świateł. Ciekawe komu regulowali? Mi ostatnio regulowali 5 lat temu w maluchu. |
![]() Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2005-01-05 21:00:19 Znalazłem opis i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu podczas badania. Warto zobaczyc za co nas kasują.
BADANIE TECHNICZNE [ wiadomość edytowana przez: Antracyt dnia 2005-01-06 18:50:52 ] |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-06 08:44:57
Kolejny kretyński tekst. Sam nie potrafisz? To nie wpierdalaj się w umiejętności innych. Ja ustawiam sobie sam - to znaczy że jestem głupi? ![]() Przyjmuję wszelkie zakłady, że za pomocą ściany, taśmy mierniczej 10m, i poziomnicy (no, niekoniecznie) ustawię światła - a następnie możemy jechać na kontrolę. Stawka minimalna 1 zgrzewka Żywiec + koszty dojazdu i ew. noclegu oraz mego straconego czasu. |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-01-06 09:32:24 Prowo - pewnie, że da się samemu, trza umić tylko ![]() Można pokibicować w czasie pojedynku? ![]() |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-06 11:03:32 Żadna sztuka. Obrazek w linku - ale taki sam pewnie jak w książkach o poldkach i innych - zasada ta sama.
No, ale jednak ten kształt auta na zamieszczonym rysunku... ![]() ![]() ustawianie |
![]() Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2005-01-06 19:04:42 Dyskusja rozwinęla się na dobre.
Uważam, żę każdy jest w stanie ustawić sam swoje światła pod warunkiem spelnirnia wszystkich opisanych w instrukcji zasad. Ekrany do ustawiania świateł powstały kilka dobrych lat po wynalezieniu samochodu i ktos wcześniej musiał to robić bez ich użycia. Co do przegladu to wiadomo jak wiele z nich się odbywa. Może własciciele rozklekotanych pojazdów cieszą się jak diagnosta przymyka oko lub daje stempelek w ciemno, ale nie jest to ani madre ani bezpieczne. Skoro juz placimy za co to niech to już bedzie zrobione właściwie, bo odnoszę wrażenie, że to taka polska mentalność - robenie "na odchrzan". Sam pamiętam jak robiłem u mechanika hamulec ręczny w plonezie i byly problemy z regulacją (tarcze z tyłu!) to zaproponował mi, że przegląd moge zrobić w jego stacji diagnostycznej. Tutaj dochodzę do sedna sprawy - nie ma pewności,że ktoś ustawi nam światła lepiej niż my sami!!! AMEN ![]() |
michals44 Omega 2.0 16V Warszawa | 2006-03-08 14:01:13 Probowałem wyregulować światła w swojej omedze, ale nic mi ztego nie wyszło - nie wiem czy mam walniętą regulację czy coś źle zrobiłem. Ile trzeba zrobić obrotów tymi śrubkami żeby było widać jakiś efekt? Kręcić przy włączonych światłach? |
![]() czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2006-03-09 09:34:18 Jeden pełny obrót srubą to ok 1/4 obrotu śruby na lustrze. Może masz pecha, i zerwałeś uchwyt od mocowania lustra. Możesz teraz krecić do oporu ![]() ps. w TISie jest opis jak regulowac świata w omegach B. Są rysunki, i pełny opis co i jak. Może ktoś z lobowiczów zrobił by z tego wątek w dziale porady. Ja nie zrobie, bo nie bardzo wiem jak skopiowac rysunki z Tisa. Opis jest naprawdę sensowny, ale zrozumiały tylko z rysunkami |