Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-07 19:55:39 W standardzie jest tak:
Przekręcasz kluczyk - pompa zaczyna pompować przez 2 sekundy. potem się zatrzymuje. Rusza ponownie dopiero, gdy silnik zacznie pracować. |
mellowM Jaworzno | 2005-01-07 20:30:28 czyli po tych 2 sec nie powinno byc napięcia na złączu pompy ? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-08 10:11:29 Jestem pewien. 2 sekundy i stop. Potem ECU uruchamia pompę dopiero gdy odczyta z czujnika wału korbowego, że silnik się kręci. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-08 12:07:02 Jeśli pompa nie pracuje po podaniu zasilania to znaczy że padła...
Masę sprawdź podnosząc kanapę i mierząc opór pomiędzy czarnym kabelkiem pompy a blachą karoserii. I jeszcze mała ciekawostka: Przekaźnik pompy paliwa jest zmostkowany poprzez czujnik ciśnienia oleju. Oznacza to, że gydby przekaźnik padł podczas pracy silnika pompa paliwa nadal by pracowała, bo zasilanie szło by przez czujnik ciśnienia. Myślę że to jakieś zabezpieczenie na wypadek spalenia przekaźnika podczas np. wyprzedzania. |
![]() Jacek_Mad Espero 1.5 eLPeGi Radom | 2005-01-08 12:55:21 mialem podobnie, raz chodzil na benzynce ale czesciej nie chodzil. Nigdy rano nie udawalo mi sie go odpalic na PB. Okazalo sie ze nie bylo napiecia na wtryskach bo gazowniki zle polutowali wiazke od przekaznika do wtryskow i czasami nie łączyła. Podjeć do jakiegoś dobrego elektryka i posprawdzaj napięcie gdzie się da - pompa, przekażniki, kostki itp. Może to jakaś pierdółka tak jak było w moim przypadku. Posprawdzać nie zaszkodzi. |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-01-10 14:54:54
Eee... Czy aby na pewno? Coś to za bardzo skomplikowane. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-10 19:55:33 Wszystko wskazuje na to, że:
przekręcasz kluczyk - pompa włącza się na 2 sekundy. POdczas kręcenia rozrusznikiem pompa włącza się poprzez przekaźnik i pracuje przez cały czas zasilana przez przekaźnik. Czujnik ciśnienia oleju jest tylko jakimś tajemniczym obejściem. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-11 04:15:34
Swoje domysły o tym, że pompa jest zasilana przez przekaźnik oparłem na następującej obserwacji: gdy odpalasz auto, ale po zakręceniu rozrusznikiem silnik nie zaskoczy - słychać że pompa jeszcze przez chwilę (około 2 sekundy) pracuje, po czym da się usłyszeć "klik" przekaźnika i pompa staje. To co piszesz jest jak najbardziej logiczne, ale fakty temu przeczą - król jest nagi. Nawet w schemacie jest napisane, że ecu z pinu B6 zasila przekaźnik pompy przez 2 sek. po włączeniu zapłonu, potem w trakcie pracy silnika zasila przekaźnik stale. Aby być na 100% pewnym trzeba by zmierzyć napięcie na złączu 85 przekaźnika pompy podczas pracy silnika. Jeśli pojawi się tam "over 0V" (tak jest w schematach, ale chyba tam powinna pojawić się masa) - to jest tak jak napisałem. A że silnik będzie kontynuował pracę po awarii przekaźnika pompy lub jego wyjęciu - jak proponujesz - napisałem kilka postów wcześniej... Tylko wnioski wyciągnąłem zgoła odmienne... O - właśnie zauważyłem, że w komputerze IEFI-S przekaźnik jest sterowany plusem, a w IEFI-6 masą. Ot ciekawostka. Jest 4.03 nad ranem i nie mam siły myśleć, więc problem zostawiam do rozwiązania dociekliwym ![]() [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2005-01-11 04:21:10 ] |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2005-01-11 14:20:22 pin A1 w IEFI-S i PIN B6 w IEFI-6-zasilają przekażniki pompy zwierając je do masy.Są to ogólnie przyjęte normy do projektowania urządzeń kontrolno -sterująco -pomiarowych dla wielu zastosowań.Cięzko tak skonstruowane układy uszkodzić np.poprzez przypadkowe zwarcie do masy. ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-11 17:37:35 Hmmm na moim schemacie w IEFI-S pin A1 podaje + a nie masę. Zatem przekaźnik pompy jest sterowany plusem.
Jednak chyba wszystkie espero w Polsce mają komputer IEFI-6, gdzie przekaźnik jest sterowany masą. |