Silnik sie grzal

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wracalem od dziewczyny, stanalem na swiatlach a wskazowka temperatury powoli do gory az prawie na czerwone pole.Zjechalem na pobocze, i stwierdzilem za malo plynu w chlodnicy,w zbiorniczku bylo ledwie na dnie, jak kupowalem auto to juz bylo malo.Podjechalem na stacje,zalalem petrygo i problem sie rozwiazal.Tylko teraz dreczy mnie pytanie czym to bylo spowodowane i czy niebawem sie nie powtorzy.Wycieku zadnego nie znalazlem.Uszczelka pod glowica cala,nie ma zadnych oznak uszkodzenia uszczelki, pod korkiem sam olej.

witam.
Mialem kiedys tez podobny problem, mianowicie tuz przy jednej z opasek na przewodach przy pompie bylo male pekniecie, ktore "otwieralo" sie jak silnik byl rozgrzany i pracowal, wtedy ciekl mi plyn. Nie moglem tego zlokalizowac, poniewaz przy wylaczonym silniku bylo ok.

Hej Michał.
Może jak jechałeś to jeszcze Ci się nie otworzył termostat i dlatego wskazówka "weszła" tak wysoko. U mnie tak też się czasem zdarza ale jak otworzy się już duży obieg to wskazówka momentalnie opada na normalna temp i wszystko jest ok.

Mogłeś mieć wyciek z pomby wodnej. Ma ona to do siebie że czasami cieknie, a czasami nie, po prostu żyje własnym życiem
A jeśli czujnik temperatury wchodzi w okolice czerwonego pola, to albo masz termostat sprawny inaczej, albo masz coś nie tak z wentylatorem, który powinien sie włączyć.

Pozdrawiam !!!

nie twierdze ze to wina uszczelki, ale jak poznales ze jest ona dobra? jesli plyn ucieka na cylindry nie mozna tego stwierdzic.. zwlaszca teraz gdy jest zimno.. kazde auto ma mokra koncowke wydechu

Cytat:
2005-01-08 12:39:15, liked pisze:
nie twierdze ze to wina uszczelki, ale jak poznales ze jest ona dobra? jesli plyn ucieka na cylindry nie mozna tego stwierdzic.. zwlaszca teraz gdy jest zimno.. kazde auto ma mokra koncowke wydechu

Witam, olej jest czysty,nie ma sladu wody/plynu w oleju, plyn tez jest czysty,nie ma sladu oleju,spaliny nie smierdza olejem i nie kopci,analiza spalin byla ok.
Tak wiec albom mam gdzies wyciek plynu albo jak kupilem byla minimalna granica ilosci i naturalnie wyparowalo tyle ze bylo juz za malo.Druga sprawa to musze w koncu uszczelke pod miska olejowa wymienic bo cieknie i to nie malutko.

Cytat:
Witam, olej jest czysty,nie ma sladu wody/plynu w oleju, plyn tez jest czysty,nie ma sladu oleju,spaliny nie smierdza olejem i nie kopci,analiza spalin byla ok.

jesli plyn ucieka na cylindry... jest wydalany razem ze spalinami
grozi to tym, ze na cylindrze moze sie robic nalot rdzy i kapitalny remont sie szykuje.. ale tak jak mowie, to jest sytuacja zadka choc zdaza sie wtedy plynu w oleju nie bedzie, wyciekow brak a mimo to ubywa g