MotoNews.pl

[126p] złomowanie samej budy bez silnika (najlepiej Kraków)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

małe pytanie: ze wzgledu na dzwona chcialbym wyrejestrowac moje 126p co jest zwiazane ze zlomowaniem pojazdu lub zespolow pojazdu (posiadajacych numer).

problem w tym ze silnik jest po remoncie (nie dostal) i chce go zostawic.

czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa zlomowania niekompletnego auta i dalej sprawy w Urzedzie Kom. ?? rozumiem ze za kompletne auto dostaje sie kase, za niekompletene pewnie sie placi ?!?

Najlepiej jakby dalo sie wyjac co sie da i zlomowac sama bude a potem wyrejestrowac pojazd.

Czy ktos wie jak taka sytuacja wyglada w Krakowie. Chodzi o to ze na dokumencie wyrejstrowania pojazdu w UK jest pozycja "numer silnika" - w tej sytuacji pozostawia sie to puste czy jak ?? Biarac pod uwage Kodeks drogowy (i opinie prawnika) powinno sie dac sama bude. Jak jednak wyglada rzeczywistosc: pracownicy UK i auto-zlomu to nie wiem?

z gory dziekuje i pozdrawiam

Cytat:
2005-01-08 15:22:13, ndriu pisze:
(...) rozumiem ze za kompletne auto dostaje sie kase, za niekompletene pewnie sie placi ?!? (...)

U mnie kiedyś w jednym z większych punktów z uprawnieniami było tak, że jak oddawałeś całe auto to brali darmo, jak samą bude to trza było wtopić koło stówy średnio. Możesz też rozebrac całe auto, sprzedać/przełożyć wszystko co się da, blachy, które zostana sprzedać w punkcie skupu złomu, do punktu kasacji przynieść samo pole numerowe (tabliczke chyba też trza - czy nie?) i na tej podstawie zaświadczenie do WK bedzie Cie kosztowało ~100-150zł. Pole na nr silnika zostaw puste, zapytasz się co tam wpisac jak pójdziesz do WK wyrejestrować.

a mozesz tez wycica numery nadwozia wyjac co chjcesz bude wywiesc do lasu i na spach zglosic kradzierz

Żadne kur** lasy!!!
Na maxi szrocie złomowanie kosztowało w zeszłym roku 100-150 zł, dostajesz papierek, że złomowałes bez motoru.

podjedź na babińskiego. Tam koles jak mu dasz sam przód ogołocony to bierze koło 80 zł. Ps jakby sie wywiozło w las to jak niby ten silnik by sie miało wykorzystac skoro po zgoszeniu kradzieży stałby sie silnikiem kradzionym...

Cytat:
2005-01-08 23:10:32, widynek pisze:
Żadne kur** lasy!!! (...)

Dokladnie! Szczytem głupoty, jak dla mnie, byłoby wywiezienie budy i zostawienie gdziekolwiek bez numerów. Skoro już ktoś chce zgłosić kradzież to chyba lepiej bude oddac do punktu skupu złomu i nie dość że nie płacisz za to ~100zł to jeszcze conajmniej tyle dostaniesz do ręki.

Cytat:
2005-01-09 11:52:33, tadzik128 pisze:
(...)
Ps jakby sie wywiozło w las to jak niby ten silnik by sie miało wykorzystac skoro po zgoszeniu kradzieży stałby sie silnikiem kradzionym...

Kwestie lasu już chyba zmaknęliśmy (), a do wyrejestrowania trzeba się pozbyć budy, więc można zgłosić kradzież gołej (ach ci złomiarze, wszystko na wózku wywiozą... ) - silnik na szczęście (uff ) miałeś wyjęty.
Oczywiście to jest zła droga i w zasadzie powinno sie (z dwojga złego) zapłacić te ~100zł za kwit oddając samo pole numerowe. No i czy tabliczkę też trzeba oddać??

No właśnie, odświeżę wątek. czy ktoś zna w Krakowie ew. w nowosądeckim złom gdzie mogę dostać kwita o wyrejestrowaniu na podstawie samego dowodu i wyciętego kawałka podszybia z numerami? Bo zastanawiam się czy nie łyknąć całej Łady na części a nie mam zamiaru płacić OC od niej. Acha i ile by to kosztowało? Bardzo proszę o info, jeśli nie publicznie to ew. na priv

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Teoretycznie wogole teraz juz sie nie da samej budy. W czerwcow bodajrze wszedl nowy przepis, ktory mowi o 15 czesciach kompletnego auta:
1) Nadwozie samonośne lub rama z kabiną (oznaczone cechą identyfikacyjną)

2) Szyby, tapicerka, elementy z tworzyw sztucznych
3) Akumulatory
4) Koła jezdne
5) Zawieszenie przednie i tylne
6) Mosty napędowe*
7) Skrzynia biegów
8 ) Silnik z układem chłodzenia
9) Układ hamulcowy
10) Układ kierowniczy
11) Układ wydechowy (katalizator*)
12) Układ zasilania paliwem
13) Układ klimatyzacji*
14) Elementy elektroniczne sterowania układami*
15) Instalacja zasilania gazem*

*) Elementy występujące w pojazdach, w przypadkach przewidzianych przez producenta pojazdu.

Za brakujace elementy liczy sie z tego co dostalem info ze szrota, ktory ma licencje w pomorskim to jest 30zl/1kg albo 10... nie pamieam Za moja sama bude koles mi wyliczyl, ze zeby wszystko bylo legalnie, profi to musialbym doplacic pod 1000zl. Nie mam pojecia na ile te informacje sa rzetelne ale tyle wiem.

PS. Nie chce ktos kupic za browara papier na malca z oc do listopada?

[ wiadomość edytowana przez: pawu81 dnia 2005-08-17 08:17:17 ]