Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-01-09 17:10:28 Witam.
Tu kiedyś pisałem trochę o rozciaganiu /dorabianiu/ spręzyn: sprężyny Jak pisałem ja mam nawinięte od nowa u kowala i do dziś jestem zadowolony. Jeśli masz słabe sprężyny to amorki szybko polecą - na dużych wybojach będą pracować od końca do końca (będą dobijać), także z nowymi amorkami to się wstrzymaj ![]() Pozdrawiam |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2005-01-10 09:35:08 Wlasnie sprawdzilem w moto-sklep.pl i sprezyny na tył do mojej rollki to 197 zł /szt ![]() |
![]() rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2005-01-10 09:53:29 lączniki stabilizatora tył pasują od merca 124 i kosztują mnij |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-01-10 17:03:19 Witam ja jednak stawiam na sprężyny!!!!
|
serwisSJ Zgłobice | 2005-01-11 08:21:39
Kafi a widziałes wogóle samochód Pigletta? ![]() |
![]() Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2005-01-11 08:59:39 Co do rozciągania sprężyn - brat kiedyś robił taką operację w skodawce. Ale po założeniu juz po kilkunastu minutach każdy wróciły do punktu wyjściowego ![]() Stuki w przednim zawieszeniu-jak kupiłem moje pudło, to też mi strasznie łomotało z przodu, jakby coś miało się zaraz urwać ![]() P.S. O tych łącznikach stabilizatora pasujących od mercedesa też już słyszałem ![]() |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2005-01-11 19:57:56 Więc dziś już prawie odebrałem auto... prawie bo zostawiłem żeby mi jeszcze jutro zbieżność pojechał ustawić.
Co zostało zrobione: 1. Simerbloki wachacza tył x2 2. łącznik stabilizatora tył 3. simerbloki wachacza przód x 2 4. gumy stabilizatora przód x 2 5. sworznie dolne przód x 2 Koszt tych części - 305 zł 6. Wymiana końcówki drążka kierowniczego - lewej (miałem swoją) 7. naciągnięcie sprężyn - 50 zł (serwis SJ mnie zje) 8. Odkręcona została nakrętka przy wycieraczce - pisałem o niej w innym wątku - w 2 innych warsztatach nie dali z nią rady ![]() 9. Przycięcie nadkoli - ocierały Robocizna 150 zł W sumie 500 zł i do tego jeszcze dojdzie zbieżność ![]() Co do sprężyn to mechanik mówi, że były na tyle miękkie, że wyjął je bez użycia ściągaczy - wystarczyło, że się oparł o kolumne (czy na czymś tam) i zdjął je. Teraz wyraźnie widać, że tył auta stoi trochę wyżej - ciekawe czy siądzie jak pisaliście? Poza tym jedna ze śrub z przodu (chyba od sworzni) była jakaś dziwna - miała inny gwint niż reszta i ponoć wogóle nie trzymała. Widać było po niej, że ma ten gwint zjechany - ponoć może być jeszcze problem z gwintem w nakrętce która jest w karoserii bo się to tam mogło nieco wybić. Mechanik nagwintował nową śrubę i wkręcił. No i tyle - jutro jak odbiorę to napiszę czy stuki itp. ustały. Na razie nie wiem czy mam być zadowolony czy nie, czy zapłaciłem drogo czy nie, bo że dużo to na pewno... ![]() Chyba najbardziej mnie cieszy to że udało się zdjąć nakrętkę z wycieraczki... |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-01-11 20:19:32 Cześć
Zapłaciłeś ok. Auto napewno Ci trochę siądzie ale to zajmie trochę czasu. Pisałeś kiedyś że jeździsz na ogół sam to się nie martw. P.S. serwiS- Widziałem tę toyotkę ale nie wiem o co Ci chodzi ![]() |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2005-01-11 20:28:54
Pewnie o to że SerwisSJ widział ją na żywo a nawet nią jeździł - robił mi w niej m.in. z silnikiem (pierścienie, uszczelniacze itp.) i wymieniał sprzęgło. No i ja sobie serwis w Zgłobicach chwalę ![]() |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-01-11 21:15:32 Więc to mechanik a i to dlatego na wszystko co napiszę odpowiada w przeciwnym kierunku.
TiAAAAAAA ale nic to może kiedyś będzie lepiej jak nie to nie widzę sensu udzielania się na forum! Pozdro |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2005-01-11 21:51:27 Nie no Kafi nie przesadzaj, czasem dobrze poznać dwie sprzeczne opinie ![]() A co do serwisSJ to spójrz jaką ma stronę w profilu i już będziesz wiedział co i jak ![]() |
![]() wojstank TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback ... Meszna k. Bielsko-Biała | 2005-01-11 22:31:46 Bez przesady Kafi.
Diagnozowanie stuków zawieszenia w aucie przez internet ma w sobie porównywalną wiarygodność do wróżenia z fusów. Tego bez posłuchania auta, obejżenia, pomacania itp. po porstu nie da się zrobić. Opinie z forum pomagają bo dzięki nim wiadomo gdzie szukać i na co zwrócić uwagę. Bardzo pomaga tu doświadczenie, a tego SerwisowiSJ nie można odmówić. Doświadczenia innych są równie cenne bo nigdy nie wiadomo jak nietypowa awaria nam się przydaży, a i najlepszy mechanik może się pomylić. BTW Pigletto, a gdzie robiłeś autko? |