| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-01-09 17:10:28 Witam.
Tu kiedyś pisałem trochę o rozciaganiu /dorabianiu/ spręzyn: sprężyny Jak pisałem ja mam nawinięte od nowa u kowala i do dziś jestem zadowolony. Jeśli masz słabe sprężyny to amorki szybko polecą - na dużych wybojach będą pracować od końca do końca (będą dobijać), także z nowymi amorkami to się wstrzymaj Pozdrawiam |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2005-01-10 09:35:08 Wlasnie sprawdzilem w moto-sklep.pl i sprezyny na tył do mojej rollki to 197 zł /szt |
rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2005-01-10 09:53:29 lączniki stabilizatora tył pasują od merca 124 i kosztują mnij |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-01-10 17:03:19 Witam ja jednak stawiam na sprężyny!!!!
|
serwisSJ Zgłobice | 2005-01-11 08:21:39
Kafi a widziałes wogóle samochód Pigletta? |
Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2005-01-11 08:59:39 Co do rozciągania sprężyn - brat kiedyś robił taką operację w skodawce. Ale po założeniu juz po kilkunastu minutach każdy wróciły do punktu wyjściowego Stuki w przednim zawieszeniu-jak kupiłem moje pudło, to też mi strasznie łomotało z przodu, jakby coś miało się zaraz urwać P.S. O tych łącznikach stabilizatora pasujących od mercedesa też już słyszałem |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2005-01-11 19:57:56 Więc dziś już prawie odebrałem auto... prawie bo zostawiłem żeby mi jeszcze jutro zbieżność pojechał ustawić.
Co zostało zrobione: 1. Simerbloki wachacza tył x2 2. łącznik stabilizatora tył 3. simerbloki wachacza przód x 2 4. gumy stabilizatora przód x 2 5. sworznie dolne przód x 2 Koszt tych części - 305 zł 6. Wymiana końcówki drążka kierowniczego - lewej (miałem swoją) 7. naciągnięcie sprężyn - 50 zł (serwis SJ mnie zje) 8. Odkręcona została nakrętka przy wycieraczce - pisałem o niej w innym wątku - w 2 innych warsztatach nie dali z nią rady 9. Przycięcie nadkoli - ocierały Robocizna 150 zł W sumie 500 zł i do tego jeszcze dojdzie zbieżność Co do sprężyn to mechanik mówi, że były na tyle miękkie, że wyjął je bez użycia ściągaczy - wystarczyło, że się oparł o kolumne (czy na czymś tam) i zdjął je. Teraz wyraźnie widać, że tył auta stoi trochę wyżej - ciekawe czy siądzie jak pisaliście? Poza tym jedna ze śrub z przodu (chyba od sworzni) była jakaś dziwna - miała inny gwint niż reszta i ponoć wogóle nie trzymała. Widać było po niej, że ma ten gwint zjechany - ponoć może być jeszcze problem z gwintem w nakrętce która jest w karoserii bo się to tam mogło nieco wybić. Mechanik nagwintował nową śrubę i wkręcił. No i tyle - jutro jak odbiorę to napiszę czy stuki itp. ustały. Na razie nie wiem czy mam być zadowolony czy nie, czy zapłaciłem drogo czy nie, bo że dużo to na pewno... Chyba najbardziej mnie cieszy to że udało się zdjąć nakrętkę z wycieraczki... |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-01-11 20:19:32 Cześć
Zapłaciłeś ok. Auto napewno Ci trochę siądzie ale to zajmie trochę czasu. Pisałeś kiedyś że jeździsz na ogół sam to się nie martw. P.S. serwiS- Widziałem tę toyotkę ale nie wiem o co Ci chodzi |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2005-01-11 20:28:54
Pewnie o to że SerwisSJ widział ją na żywo a nawet nią jeździł - robił mi w niej m.in. z silnikiem (pierścienie, uszczelniacze itp.) i wymieniał sprzęgło. No i ja sobie serwis w Zgłobicach chwalę |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-01-11 21:15:32 Więc to mechanik a i to dlatego na wszystko co napiszę odpowiada w przeciwnym kierunku.
TiAAAAAAA ale nic to może kiedyś będzie lepiej jak nie to nie widzę sensu udzielania się na forum! Pozdro |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2005-01-11 21:51:27 Nie no Kafi nie przesadzaj, czasem dobrze poznać dwie sprzeczne opinie A co do serwisSJ to spójrz jaką ma stronę w profilu i już będziesz wiedział co i jak |
![]() wojstank TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback ... Meszna k. Bielsko-Biała | 2005-01-11 22:31:46 Bez przesady Kafi.
Diagnozowanie stuków zawieszenia w aucie przez internet ma w sobie porównywalną wiarygodność do wróżenia z fusów. Tego bez posłuchania auta, obejżenia, pomacania itp. po porstu nie da się zrobić. Opinie z forum pomagają bo dzięki nim wiadomo gdzie szukać i na co zwrócić uwagę. Bardzo pomaga tu doświadczenie, a tego SerwisowiSJ nie można odmówić. Doświadczenia innych są równie cenne bo nigdy nie wiadomo jak nietypowa awaria nam się przydaży, a i najlepszy mechanik może się pomylić. BTW Pigletto, a gdzie robiłeś autko? |