| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Radiance Samara Pabianice | 2005-01-08 22:14:07 Witam,
Nie wiem dokladnie jaki parownik zostal u Ciebie zalozony, ale najprawdopodobniej, ogranicza on dolot powietrza (na gazie nie ma problemu, ale na benzynie jest juz za malo) i to jest przyczyna szarpania (to jest raczej normalne przy instalacjach gaznikowych). A co do odpalania na benie to wydaje mi sie ze do wymiany jest membrana w pompce paliwa. pozdrawiam |
krzysiek_rogal Caro GSi Łęczyca/Łódź | 2005-01-08 22:40:13
Nie parownik, tylko mikser. Zawsze tak bedzie na gaźniku, że po założeniu gazu bedzie słabszy na benzynie, bo mikser to zwężka i ogranicza przepływ powietrza. A co do odpalania na benzynie, to też raczej normalne zachowanie. Jeśli zgasisz go na gazie i po zgaszeniu przełączasz na benzyne to nie zapali póki pompka nie napełni komory pływakowej w gaźniku. To samo na niskich obrotach, pompka musi napełnic gaznik. Co nie zmienia faktu, że pompka mogła dostać popalić, gdy pracowala na sucho i teraz spadła jej wydajność i dlatego szarpie Ci na benzynie. -- pozdrawiam Krzysiek Rogala |
Radiance Samara Pabianice | 2005-01-08 22:41:52 Tfu tfu tfu pozdrawiam |
krzysiek_rogal Caro GSi Łęczyca/Łódź | 2005-01-09 10:59:07 Moglo byc dobrze, zezeli przelew(powrót benzyny do baku) masz w gaźniku. Wtedy na odcinku pompa zawór przy zamkniętym zaworze utrzymywało się cisnienie. Jeżeli otworzyłeś zawór to mogło być w tym odcinku dość paliwa pod ciśnieniem, że starczało na zalanie gaźnika (to chyba jedyne wytłumaczenie).
Ja w poldku przelew mam na pompce i u mnie żadne ciśnienie sie nie wytworzy. Jeżeli jest też tak u Ciebie to nie mam pojęcia jak mógł ci odpalać od razu na benzynie, bez przełączania go na nią w czasie pracy silnika. Chyba, że w tym escorcie jest pompka elektryczna, a nie mechaniczna - no ale piszesz, że jest napędzana z wałka. -- pozdrawiam Krzysiek Rogala |
krzysiek_rogal Caro GSi Łęczyca/Łódź | 2005-01-09 23:54:58
Szczerze mówiąc to nie wiem. Nie jestem mechanikiem Popytaj może na forum Opla, jak będzie lepiej. Gazownicy nie zawsze mają dobre rozeznanie w danej marce (niektórzy to w niczym nie mają rozeznania). -- pozdrawiam Krzysiek Rogala |