| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sztos 126p Warszawa | 2005-01-09 00:00:43 mam problem w postaci skrzyni.
nie wiem czy ona działa czy nie? wyjalem silnik ze skrzynia, rozłaczylem i nie wiem jak sprawdzic czy działa? Boje sie ze jak zamontuje wszystko i ona nie bedzie dzialac to znowu bede ja musial wyjmowac wiec wole to sprawdzic od razu i ewentualnie zrobic. czy zna ktos jakiegos mechanika w warszawie ktorego mozna polecic ktory mi taka pierdole sprawdzi albo jak to sprawdzic samemu? pozdrawiam |
raceman Fiat 126p KITCAR EVO3 warszawa | 2005-01-09 11:03:40
Jak masz na wierchu to wrzucaj biegi przy pomocy srubokreta i młotka (gmerasz wybierakiem czy jak to sie nazywa) .krecisz wałkiem sprzegłowym i sprawdzasz czy polosie sie kreca i tak na kazdym biegu.Ale imho to szybciej zdjac pokrywke i odlukac w srodku czy wszystko jest na swoim miejscu.Tak czy inaczej podczas jazdy okaze sie czy wszystko było dokrecone jak trzeba :-p |
sztos 126p Warszawa | 2005-01-09 11:07:38 Ja juz jestem od roku tylko nie udzielalem sie ostatnio.
Ale skoro są protrsty to wszytskim obecnym na forum mówie dzień dobry i życze szcześliwego nowego roku 2005. problem jest taki: Jak ostatnio wlozylem silnik to zle zabilem srube na krotkiej pol osi. Jadac zobaczylem ze trace biegi i zostala mi tylko 1 i 2. Jak probowalem "wrzucic" 3 to tak naprawde wbijajem niesynchronizowana 1 i strasznie trzeszczalo. Prawe kolo mocno sie wysunelo i ostanie 500 m samochod juz pchalem sam bo nie mialem nawet 1 i 2. Boje sie ze przez to ze wielokrotnie probowalem wrzucic "3" to obcialem 1. A nie chialbym miec sytuacji iz wloze wszytsko podlacze i sie karze ze nie dziala skrzynie i znowu trzeba wyjmowac. Nie mam kanalu i osoby do pomocy za bardzo nie moge znalezc, mialbym duzy problem z tym aby to wszystko znowu wyjmowac. Dlatego zwracam sie z prosba do was. z gory dziekuje i pozdrawiam. |
sztos 126p Warszawa | 2005-01-09 11:08:56 ze skrzynia nie powaznego nie robilem, nie rozbieralem jej tylko byla akcja taka jak opisalem powyzej
pozdr |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2005-01-09 15:01:22 Powiedz mi tylko po co wyjełeś kompletny zespół napędowy?? Jakaś naprawa czy co?? Nie pisz mi tylko, że wyjełeś to wszystko z powodu owej półosi..... Powkłądaj wszystko na miejsce i sprawdź czy jeździ. Jesli nie to wszystko jasne |
sztos 126p Warszawa | 2005-01-09 15:22:12 Niestety wyjalem wszytsko z powodu owej pol osi, poniewaz nie wiedzialem co sie dzieje w tamtej chwili z samochodem. To ze to polos byla zle przykrecona okazalo sie dopiero po wyjeciu wszystkiego.
Konkretnie wyjalem silnik razem ze skrzynia i pol osiami. Ze skrzynia nic nie robilem w sensie wewnetrznych trybow i poprostu chce wiedziec czy ona dziala, szczegolnie czy jedynka jeszcze chodzi. Robie to wszytsko w malym garazu i w dodatku w 95 % sam wiec nie chcialbym dwa razy wkladac wszytskiego. A ewentualne wyjecie samej skrzyni graniczy z cudem (zwlaszcza z powrotem wlozenie jej) przy moich mozliwosciach. Takze bardzo prosze o pomoc, rady lub namiar na jakiegos mechanika ktory cos takiego moze sprawdzic jakims latwym prostym i przyjemnym sposobem. Pozdrawiam |
Golab82 e30 / e36 Warszawa | 2005-01-09 18:37:23 jak martwisz sie o jedynke to poprostu odkrec pokrywe i zobacz czy ma wszystkie zeby. potem wbijaj kazdy bieg i krec walkiem sprzeglowym i patrz czy cos nie preskakuje stuka itp. [ wiadomość edytowana przez: Golab82 dnia 2005-01-10 16:50:16 ] |
Golab82 e30 / e36 Warszawa | 2005-01-09 18:42:05 --- [ wiadomość edytowana przez: Golab82 dnia 2005-01-10 16:49:46 ] |
Golab82 e30 / e36 Warszawa | 2005-01-09 18:43:46 --- [ wiadomość edytowana przez: Golab82 dnia 2005-01-10 16:48:59 ] |
sztos 126p Warszawa | 2005-01-09 19:10:15 niestety jestem kompletnym laikiem. wiem o ktora kopule chodzi . ale nie wiem jakie zeby. nie wiem tez jak wbic bieg, probowalem lekko mlotkiem ale dupa. wlasnie chce zeby ktops mi w tym pomogl lub opisal dokladnie
skrzynie mam gola wiec moge ja spokojnie gdzies zawiezc pozdr |
LUGOL F&F MEMBER Fiat 125p Warszawa | 2005-01-09 19:18:05 ![]() |
sztos 126p Warszawa | 2005-01-09 19:46:31 czesc Lugol.
Dla wszystkich : Lugol jest osoba ktora w zeszlym roku pomogla zlozyc silnik, za co jestem wielca wdzieczny. Pozdrawiam |
sFiatowiec F&F Sympatyk 125p; 126p Częstochowa | 2005-01-10 08:48:23 jak auto ci jest niezbedne na codzień to nie pitol tylko wsadzaj...
jak nie bedziesz miał 1 - nie ma strachu, maluch rusza bez problemu z 2 i w dodatku jest synchronizowana.. (jeżdzę tak pół roku i nic się nie dzieje) owszem dostaje w dupe sprzęgło ale coś za coś... w tym czasie wyszperasz gdzieś jakąś dobrą skrzynke i przerzucisz... nie mów ze to graniczy z cudem bo ja sam przełożyłe w DFie skrzynie biegów, bez kanału (jest "ciut" większa, i trza sie wczołgać z nia pod auto, no ale od czego jest deskorolka?? z tego co mi wiadomo to wyjęcie silnika ze skrzynia biegów z malucha to 20 minut roboty... ktoś to nawet opisał na forum... i to bez kanału... jak sprawdzić skrzynię nie wyjeżdzajać z podwórka?? bardzo prosto - 1) wsadzić do malucha; 2) odpalić silnik - niech sie nagrzeje i chodzi bez ssania; 3) zaciągasz reczny; 4) wrzucasz jedynkę; 5) powolutku puszczzasz sprzegiełko i....... silnik zgasnie... 6) nie moze zgrzytać, szarpać, brzeczeć, a już wogule nie moze wyskoczyć bieg... 7) odpalasz i to samo z 2, 3 i 4... wiem ze to nie najładniejszy sposób, ale lepiej niech ci sie skrzynia rozypie na podwrku pod blokiem niż na mieście... |
sztos 126p Warszawa | 2005-01-10 09:11:04 słuchajcie to, że włożyć skrzynie razem z silnikiem i sprawdzic to ja wiem, że można tak zrobić, ale chciałbym znać jakis prostszy sposób, żeby sprawdzic ta skrzynke. ile sie wyjmuje i wklada silnik ze skrzynie to wiem.
pozdr |
mitrok F&F Wolny Słuchacz :) nestor, cadillac, mo ... Warszawa | 2005-01-10 10:00:59 sztos: puść mi maila na mitrok@mitrok.pl to sie umówimy. Przywieziesz ją do mnie na Gocław i ci ją sprawdze.
Pozdro mitrok |
sFiatowiec F&F Sympatyk 125p; 126p Częstochowa | 2005-01-10 10:31:23 posłuchaj, mozesz ogladać skrzynie ile chcesz, a i tak nie sprawdzisz jak sie zachowuja tryby pod obciązeniem, wystarczy mały skos na zębach, zjechany czy krzywy wodzik i bieg bedzie wyskakiwał... mimo ze zeby ładne, nie zuzyte, mimo ze na sucho wszystko bedzie dzialało... dlatego silniczek musi zgasnać na zaciagnieętym ręczny a autko nie moze się toczyć do przodu bo dział tam jakieś obciązenie, a wiec przynajmniej wyeliminujesz mozliwość wyskakiwania buiegów... o reszcie jak głosna praca, zwalone synchronizatory i tak i tak dowiesz sie w czasie jazdy...
chyba ze mozesz rozłozyć skrzynkę na częsci, poprosić fachowca zeby zweryfikował ich zurzycie i pod jego okiem poskładał... tak by było najlepiej.... ale fachowiec nie zawsze ma czas... podpowiadam najprostrzy i najgorszy sposób na sprawdzenie skrzyni... jesli masz lepszy chętnie posłucham... pozdr |
mitrok F&F Wolny Słuchacz :) nestor, cadillac, mo ... Warszawa | 2005-01-10 12:04:14 sFiatowiec: w opisie sztos napisal ze chce sprawdzic czy nie wycial zebow 1 biegu bo wbijal 1 zamiast 3. Poza tym nie narzekal na skrzynie wczesniej, wiec po co go dobijasz jakimis ewentualnymi remontami. Sprawdzenie na sucho w zupelnosci wystarczy. |
sztos 126p Warszawa | 2005-01-10 12:38:14 dokladnie tak tylko tego sie najbardziej boję i chcialbym to wyeliminowac. dzieki chlopaki za pomoc. bede pisal o dalszych postepach w mojej pracy.
pozdr [ wiadomość edytowana przez: sztos dnia 2005-01-10 12:38:52 ] |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2005-01-10 13:41:38 Moim zdaniem sprawa załatwiona. Mitrok pomoże koledze i będzie git;]
|