MotoNews.pl

Witam! czym sie rózni silnik fiata 127 1050 zwykły od 1050s

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jestem nowy i wlasnie kupiłem fiata 127 z silnikiem 1050 ! w tej chwili jest w remoncie bo staram sie go troszkę podkrecic pod kjs lecz ciągle sie zatanawiam jaka jest róznica miedzy 1050 zwykłym a sport przeciez to jest az 20 KM wiecej , a z tego co juz wiem to blok ,tłoki i skok tłoka jest taka sama! głowica podobno tez sie niczym nie rózni , wiec co pozostał wałek i gażnik tylko czy samym gaznikiem mozna uzyskac 20KM wiecej ? troche nie mozliwe ! jak ś cos na ten temat we to prosze o informacje ! pozdrawiam Marcin

Witaj

Silnik różni sie oj rózni
Jest inna głowica gdyż zawory ssące mają wiekszą o 1,8 mm średnice jeśli dobrze pamietam jest inyy stopień spreżania, gaźnik dwu gardzielowy WEBER 32 DTMR inny wałek rozrrządu moc 70 hp [rzy 6500tyś i moment 88 Nm przy 4500 tyś

Pozdro Piotrek

Tloki sa tez troszke inne. Sworzen w 1050 zwyklym ma srednice 22 mm i jest wciskany w glowke korbowodu a w 1050 sport ma srednice 20 mm (i obraca sie w glowce). Podobno tloki w sporcie sa mocniejsze (takie info zaslyszalem w jakims sklepie). Dodatkowo jak porownywalem glowice to widac bylo ze kanaly wylot i dolot w sporcie sa lepiej obrobione.

Gigi

dzieki za informacje!!! a wiec głowicę juz troszkę pszyszlifowałem tj jakies 0,7mm,(syopień sprężania na pewno sie zwiekszy , wiecej nie było sensu bo i tak w tym motorze wszystko chodzi do słownie na żyletki)kanały dolotowe i wylotowe tez są juz powiekszone i wypolerowane! został mi jeszcze gażnik ,tylko gdzie taki dostać !
a jeszcze koło zamachwe jest troszki odchudzine,ciekaw jestem jaki bedzie efekt!! jeżeli ktoś posiada na zbyciu gaznik dwugardzielowy prosze o kontakt!!sprzedam troszki klamotów do mk2 cały środek szyby i trochę mechanicznych!
pozdrawiam Marcin

Jeszcze mógłbyś zaworki powiększyć
Kurcze...szybciutko Ci poszło
Pzdr

a jeszcze jedno pytańko mam jak ustawić rozrząd ,nie mam żadnego opisu i jeszcze koło zamachowe tam gdzie są znaki jest stoczone ! help

Kolo zamachowe nie jest Ci potrzebne do ustawienia rozrzadu. Znaki sa na kole pasowym i kolku walka rozrzadu. ponizej zapodaje link do pewnego dokumentu, ktory Ci moze pomoze.
rozrzad

Pozdrawiam
Gigi

[ wiadomość edytowana przez: Gigi127 dnia 2005-01-11 22:04:57 ]

dzieki gigi!!! jak znajdziesz to podaj mi ten link ,bo ie chce ustawiać na pałe bo jeszcze zaworki sie zderza z tłokami a w tedy to nie bedzie ładnie wyglandało!!
pozdrawiam Marcin