Czas na filtr powietrza??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problemik ze cos mi sie awto przymulilo delikatnie ostatnio. Przyspieszalem zaplon ale poprawilo sie na dole a na wyzszych obortach tak od 4tys nie mka juz takiego kopa. Pomyslalem ze mosze czas juz na filtr bo ostanio byl trzepany ze 20pare tys temu a wymieniany to nie wiem kiedy. Szczegolnie odczuwam spadek kopyta jak jest mokro. Ps Mialem stozek zalozyc ale pogoda i brak czasu nie sprzyja formowaniu mocowania z wlokna

czysty filtr to podstawa - poczawszy od dynamiki jazdy a na ekonomii skonczywszy - ja wymieniam co 10kkm wraz ze zmiana plynow organicznych i zauwazylem ze jak na polskie drogie jest to wartosc graniczna

Dokładnie tak jak napisał Puniu..a przy LPG nawet częściej.
Rex ..a kiedy wobec tego zmieniałeś olej w silniku ,świece i przewody WN?Bo czytając Twoją wypowiedź obawiam się że nigdy.

Jak napisał Henryk i Puniu nic dodać nic ująć ja po wymianie filtrów oleju powietrza paliwa i wymianie oleju swiec i kabli stwierdziłem mam inne auto żywsze mniej pali ciszej pracuje silnik.

hehehehe nie no bez przesady. Poprostu jestem do stozka przyzwyczajony a w instrukcji napisane jest trzepac co 20tys a wymieniac co 40tys. Kabelki, swiece, cewka ze 2 mieszki temu a olej tak z miesiac temu Takze prosze nie robic ze mnie niedbalucha

No stary skoro przyznajesz się że trzepiesz wkład filtra zamiast go wymieniać i to jeszcze tyle kilosów temu ...to wybacz moją dygresję

ps juz doszedlem co bylo nie tak Zaplon sobie regulowalem i niepotrzebnie. Okazalo siem ze trzeba bylo go deczko opoznic zamiast przyspieszac. Tzn przekrecic w prawo zamiast w lewo

a filtr i tak wymienie jutro. POza tym w instrukcji napisane jest trzepac. Nie wiem moze na mechanicznym wtrysku jest inaczej, tez mnie to zdziwilo ale i tak to nie ja robilem tylko mechanior jak generalkie strzelal.

Faaaaaaaaaajny mechanior!!!! TRZEPIE FILTR.........Henryk ma 100% racji !!! Co 10 kkm wymienia się płyny ustrojowe oraz filterki.

Prosze sie nie smiac z mojego mechanika bo to mistrz jest. Zrobil to przy okazji remontu. FILTR NIE BYL DO WYMIANY. CHYBA MECHANIK UMIE TO OCENIC. TRZEPAL : WYJAL> OBEJRZAL>WLOZYL A ze nie zmienilem go przez 20tys to juz inna sprawa Dopiero sobie uzmyslowilem ze juz tyle na nim jezdze. Pewnie ghdyby nie trzeba bylo z kluczami do tego podchodzic to bym wczesniej zajrzal. Poza tym te pojecie ciscnienia w ukladzie hehehe

eee ja wyminiam filtr razem z olejem co 15kkm i jest ok na LPG - a jeżdżę głównie po Wawie