Zamiana silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem. Mam pytanie i jednocześnie prośbę o radę:

Mam zamiar zmienić silnik w moim aucie(Orion 1.6 16v '94) na 1.8 16v lub na 1.8 16v ZETEC. W pierwszym wypadku raczej nie powinienem mieć problemów z zamianą. Tak mi się przynajmiej wydaje. Powinien wystarczyć silnik i komputer. A co w drugim przypadku??? Czy ktoś wie coś na ten temat? Wiem, że ZETEC'i mają inny kolektor wydechowy. I co jeszcze??? Pozdrawiam. :-?

no...ja też posłucham...ale mi chodzi o zamianę w mk7 motorku 1,3 na 1,6 16V ZETEC....

DZISIEJSZEGO dnia...temat był już wałkowany kilkanaście razy....kilka postów temu.....wystarczy poszukać...swap silnika może okazać się dużo droższy niż na początku się wydaje. Czasem lepiej sprzedać to co się ma i kupić z większym silnikiem....piszę to ostatni raz dziś

Mowa była o zamianie 1.3 na 1.6 więc się Artur nie denerwuj. A w tym przypadku nie powinn być większy problemów. Mocowania silnika wydają się być w takich samych miejscach, skrzynia (???) i przeguby też. Komputer wystarczy przeprogramować i to chyba z grubsza tyle.
Zamiana 1.3 na 1.6 to już całkiem inna robota - wszystko trzeba zmieniać. Wg mnie takim wypadku sens ma zamiana z 1.3 na 2.0. Pracy mniej więcej tyle samo, a efekt końcowy o niebo lepszy

grrr.....Kiełek prześladujesz mnie.....ja się nie denerwuję....daleko mi do denerwowania, ale wystarczyło poczytać to co było napisane wczesniej

Bo ja taka wredna menda jestem, że wszędzie nos wtykam
W pracy, to czasami myślę, że Ci których soft i sprzęt testuję z chęcią by mnie zatrudnili tylko dlatego, żeby ja tego softu nie testował