MotoNews.pl
9 Zmiana oświetlenia deski rozdzielczej!!?? (77684/267)

Zmiana oświetlenia deski rozdzielczej!!??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moze ktos wie jak najlepiej wymienic tzn czym najlepiej zastapic oryginalne zarowki tak zeby uzyskac inny kolor podswietlenia?
Co jest lepsze diody czy zarowki? Nie chodzi mi o sam licznik tylko o cala deske i przyciski na drzwiach.
Czekam na rady...

najlepiej to poszukać w archiwum.
temat wielokrotnie maglowany i na dodatek astra

Pozdrawiam

Zgadzam się z Adrianem. W archiwum był wielokrotnie. Ja zmieniałem folią. Zegary i konsole środkową wyklejałem od wewnętrznej strrony czerwoną folią. Jak wyszły zegary, efekt widać w fotkach w moim profilu. A co do przycisków na drzwiach i regulacji świateł to nie wiem. Pozdrawiam

fajne te czerowne kolorki

Pozdrowienia

Fajnie to wyglada! Jaka to jest folia? Taka do przyciemniania szyb czy jakas inna? Jak mozesz to powiedz cos wiecej. Szkukalem w archiwum ale nie wiem jakie to byly tematy. Jak wpisalem zmiana oscietlenia i takie tam na przemian to niczego interesujacego mi nie znalazlo
Ciekawe jak to bedzie wygladalo na niebiesko?

Witam!
bo mi z kolei sie podoba takie podświetlenie zegarów jak jest w vw golf4,pastach itd!Chodzi mi o to niebieskie i czerwone podswietleni!!!!!!!jest SUPER!!!!

Takie jak w VW też jest do zrobienia tą metodą co ja mam, czyli folią, ale to jużbardziej czasochłonna robota. No chyba, że zdejmiesz wskazówki i wyjmiesz całe zegary to wtedy można to lpeiej zrobić... I dokładniej i wcale nie tak dużo dłużej... Mi się nie chciało bawić w zdejmowanie wskazówek, dlatego jest tak dość średnio wykonane, troszeczke niedokładnie... Aha...nie wiem jak zmienić kolor wskazówki...

Montowałe u kumpla diody (jasno i mocno świecące )niebieskie w miejsce żarówek i zeszlifowaliśmy je troszkę na końcach na szlifierce bo wtedy rospraszają światło. Efekt zajebisty i musze tak zrobić u siebie.

Odnosnie diod, nie trzeba szlifowac, mozna kupic diody z wklesla koncowka, aja zajebisty efekt...

Odnosnie wskazowek, sa przezroczyste, malowane tylko od spodu (taki bialy pasek) ja ten pasek zamalowalem na czerwono markerem do plyt, i kolor jest srednioslaby, jezeli chce sie uzyskac lepszy efekt, trza po prostu zedrzec ta biala farbe i zastapic jja innym kolorem.

Co do folii pod zegry, najlepsza moim daniem jest okladka do bindowania (polprzezroczysta)

no i wlasnie malowanie wskazowki od spodu to blad....

ja przy pomocy "permament marker'a" czerwonego pomalowalem cale wskazowki - ale nie od spodu (bo nie chcialo mi sie ich zdejmowac...)
malowac trzeba dokladnie jednym pociagnieciem - i czekac az przeschnie kazda kolejna warstwa....

efekt jest moim zdaniem idealny - swiatlo sie rozprasza o biala warstwe - i daje wspanialy gleboki odcien czerwieni - wskazowka wyglada jakby swieciela delikatnie cala swojw objetoscia...

mam normalny kolor deski z przyciemnianiem plus czerwone wskazowki - pieknie swieci w calym zakresie jasnosci...

zaznaczam ze w porownaniu do np. astry z 1998 roku moja tablica swieci bardziej zolto niz bialo... nawet przy max. jasnosci... i calosc komponuje sie dobrze - nie mysle juz o zmianie podswietlenie calej tablicy...

zreszta tyle juz tego jezdzi..... - w nocy mijajac rozne wynalazki widze kolorwoe choinki - diody na spryskiwaczach, neony na podloge i jasnoniebieskie podswietlenia tablicy.... osobiscie wole dyskretne w spokojnych kolorach.

Moze i mozna kupic wklesle diogy ale jaki jest ich koszt? Te zeszlifowanie to calkiem dobry pomysl tylko ile zeszlifowac?
Piszecie ze po pomalowaniu wskazowek czy wymianie folii jest super efekt ale czy ktos moze przeslac jakies fotki? Napewno inny klubowicze chcieliby zobaczyc jaki mozna uzyskac efekt wykozystujac takie pomysly

Ja coraz bardziej przekonuje sie do diod... Moze to jest bardziej pracochlonne ale sprobuje. Obiecuje oczywiscie zainteresowanym przeslac fotki jak to u mnie wyglada
Mam nadzieje ze bedzie swiecic rownomiernie...
Pozdroo

A ja mam pytanie,co mozna zrobic w kadecie E,tam jest inaczej rozwiazane podwietlenie zegarow a mianowicie od boku,czy zmienial juz ktos ze zgromadzonych tutaj podswietlenie w w/w aucie?podejzewam ze jesli wstawi sie zaroweczki innego koloru to nie da to zadnego efektu,gdyz beda sie swiecily cale blaty,nie jak jest to zrobione w astrach ze swieca tylko cyfry i kontrolki...nie mowie tu juz o podswietleniu diodowym,wtedy to juz chyba wcale by sie nie swiecilo,jednak myslalem nad zrobieniem podswietlenia dioda,ale ultrafioletowa,moze wtedy swiecilyby sie tylko cyfry i wskazowki zegarow,mozna by je jescze porpawic farba fosforyzujaca...

1 wklesla dioda, do auta 12v kosztujje od 1,5 do 2 PLN

A co do podswietlenia deski diodami, trzeba uwazac, bo moze sie nie udac (w astrach brakuje 1 zarowki na srodku u gory predkosciomierza) i moga swiecic dosyc punktowo (nawet wklesle poniewaz sa blisko blatow i swiatlo moze nie miec gdzie sie rozejsc) zobaczcie u stelmiego, on robil diodami zegarki.
Pozdro

ja naprzyklad nie wymienialem zarowek!!!tylko pomalowalem te przezroczyste plastiki co rozpraszaja swiatlo na kolor jaki chcialem uzyskac i jest zajebiscie!!!!tylko na przyciskach na konsoli wyjolem kolorowy plastik i wkleilem kawalek grupszej folii i tez jest zajebiscie!!!!!!jedynie co dodalem to podswietlenie suwakow od ogrzewania gdyz w vectrze za nie bylo takowego podswietlenia a wszystko to wziolem z naszego forum na VKP(vectra klub polska)pozdro

malutki22 mozesz przeslac fotki Twojej deski? Chcialbym to zobaczyc.

wczoraj czytalem ten temacik zmobilizowalem sie do DOSWIETLENIA sowakow w moim kadeciku,tam byly one wogole beznadziejnie oswietlone,swiecila sie tylko gora a dol juz nie,dzisiaj dokupilem zaroweczki ... i podpialem sie pod przewod od oswietlenia popielniczki,zdjalem maskownice tych sowakow i wywiercilem otwor zeby wcisnac zaroweczke,potem gniazdo zarowki przykleilem na GLUEPEN i gdy zaroweczka si eprzepali to mozna ja wymienic jak kazde inne,teraz wszystko jest bardzo przejzyste,wszystkie braki w oswietleniu,tj. przepalona zarowka poprawilem i swieci jak gwiazdy na niebie jednym slowem WYPASIK

Ja z kolei przy zmianie zegarów na białe (Vectra B) o czerwonym podświetleniu chciałem wymienić żarówki. Nie zrobiłem tego, kupiłem czerwony Marker, generalnie miał posłużyć do pomalowania wskazówek i nim też pomalowałem żarówki. Efekt -mi się podoba. Szybko i tanio......
Pozdrawiam

Takie cos mi sie podoba...

Efekt zajebisty i ten czerwony tez ladnie wyglada.

No i masz problem z głowy.....Jeżeli to Twoje zegarki????
Na czerwono - zajebioza!!!!!!!!!!!

Niestety nie moje...
znalazlem w sieci i takie mi sie podobaja. Moze uda mi sie zrobic cos takiego.