Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zibbizibbi Kraków | 2005-01-11 13:55:30 Moglbys rozwinac conieco o efektach ? ![]() |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2005-01-12 01:22:59 zależy który wałek. Świątek robi dwa rózne wałki do Poloneza, GT92 jest delikatny ale ten drugi to już ponoć dla desperatów. |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-01-12 14:40:59
Mam "ten drugi" czyli GT91, ale jeszcze go nie założyłem. Nie wiem nawet czy kiedykolwiek założę ![]() ![]() Wałek ten był wykonywany na specjalne zamówienie (do silnika DF, co do zasady, Świątek wałków nie robi) i pod konkretne założenia - silnik na tym wałku i lżejszym wale korbowym z silnika rajowego kręcił się, wg poprzedniego własciciela do 8000 rpm ![]() ![]() ![]() |
automatic | 2005-01-12 14:43:24 jak wstawiać to do DOHC ![]() |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2005-01-12 17:19:18
no to kto je robi i jeśli Świątek ich nie robi to po co jest Swiątkiem ![]() |
![]() BolimA Miłośnik FSO PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2005-01-12 22:40:48 Polonezcaro, o ktorym walku mowisz? 91 czy 92
bo z tego co sie orientuje to 92 jest tylko poprawiona "fabryka" a 91 to juz calkiem inna charakterystyka... |
zibbizibbi Kraków | 2005-01-14 23:35:32 polonezcaro, widze ze Ty z kolei nie jestes zadowolony z tego walka od Swiatka. Kurcze chyba zmienie poprostu samochod ![]() |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2005-01-15 09:45:52 zibbizibbi nic nie pękaj, bierz wałeczek GT92 a włos ci z głowy nie spadnie, polonezcaro nawet nie może sobie przypomnieć o jakim wałku mówi ![]() |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-01-15 09:50:40
Pewnie do Mercedesa ![]() ![]() ![]() ![]() |
polonezcaro . | 2005-01-15 19:42:09
Mistrzów sie nie poprawia!! ( a tymbardziej po doświadczeniu z PN - wyroby pana Świątka obchodze szerokim łukiem ) wałek do PN - no nie pamiętam dokłanie jaki to typ, a niechce przesądzać. Musze poszukac oryginalnego opakowania w którym ten walek kupiłem... tylko gdzie ja go schowałem ![]() |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-01-15 19:58:59 predki miał światka ale "ostrzejszego" ale on miał porzadnie dłubniety silnik i powiem tak chodził przecudnie ale powyżej 4000 i wierzcie mi był niezła torpedą
i musle ze 92 swiatka jest niezła alternatywa na poprawe osiagów ale trzeba sie liczyć ze dół sie pogorszy a poprawi góra wiec jesli nie lubić machać lewarkiem i krecić silnika to nie jest to wałek dla ciebie z w/w powodu przydało by sie przystosować silnik do pracy na wyzszych obrotach czyli inna charakterystka sprezyn zaworowych odchudzenie i dokłade wywarzenie ukłądu korbowego no i poprawic doolot i wydech czyli zmniejszyć opory w w/w układach |
polonezcaro . | 2005-01-15 20:45:11
ja jeszcze,jesli można - spalanie bardzo wzrasta (moge jednoznacznie to stwierdzić - jeżdziłem takim PN przez ok 3miesiące ( i teraz niestety czasami tez mi sie zdarza... ) powód: banalny, na wysokich obrotach silnik najnormalniej w świecie więcej pali.... i pali więcej niz silnik o większej pojemności o 0,7l .... i do tego jeszcze taki 1,6 ma gorsze osiągi... i nei pisze tego dlatego że mam jakies uprzedzenia po PN, i co by w nim nie poprawil to będzie i tak żle.... tylko poprostu takie są rezultaty w tym przypadku ![]() osobiście polecam minimum 2L - poniżej tej pojamności nie spotkałem dobrego silnika ( no może 1, ![]() już lepiej wsadz FIAToskiego DOHC - masz pewność, że silnik będzie normalnei pracował* (np, nei będzie problemów z wolnymi obrotami ) o osiągi sa nieporownywalnei leprze niż przerobionego OHV - wystarczy że popatrzysz na Klubowiczów ktorzy przeszczepili DOHC ( tylko sptaj ich o spalanie - bo tego nie wiem, FIAToskiego DOHC nei mam w użytku, i o najczęstrze problemy = jednak takim jeżdziłem - naprawde to jest najleprza alternatywa, a jak trafisz na Volumex'a czysta przyjemność - z takim silnikiem przy tej macie PN, objedziesz nie jeden nowy pseudo GT ![]() ja osobiście załuje że nie wsadziłem DOHC... teraz przynajmniej by normanie ten PN jeżdził... a tak: pali duzo, trzeba go kręcić żeby jechał, teraz to i tak jezdzi na Pb, a w zasadzie ma przebiegi ok 20km tygodniowo - więc stoi i rdzewieje ( nie dokońća bo jest po malowaniu ![]() * o ile jego stan jest dobry, bo z tym to bywa rożnie.... |