MotoNews.pl

CZUJNIK POZIOMU PALIWA 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktos wie jak go wyminienic bo od kilku dni pokazuje mi glupoty wskaznik a ostatnio to zapylalem z buta na stcje bo mi benzyny braklo

jak masz drugi,to nie wymiana nie stanowi raczej wielkiego problemu... o ile dobrze pamiętam to do czujnika podpinasz się u góry zbiornika, więc wymiana przebiegnie szybko musisz zdjąć tą obudową zbiornika (nadkola) w bagażniku i najwyżej ewentualnie wykręcić całe to ustrojstwo, wktórym jest czujnik i do którego podpięte są kabelki (nie pamiętam dokładnie jak to tam wyglądało)... jak zobaczysz,to będziesz wiedział

PS: a może po prostu się zawiesił pływak...?

[ wiadomość edytowana przez: magik dnia 2005-01-11 11:32:31 ]

Cytat:
2005-01-11 11:32:02, magik pisze:
PS: a może po prostu się zawiesił pływak...? [ wiadomość edytowana przez: magik dnia 2005-01-11 11:32:31 ]

A jak odwiesić pływak, ze tak zapytam na marginesie?

A można jakoś wyeliminowac bujanie się wskaźnika?

quote]
2005-01-11 12:19:55, Leszek_Gdynia pisze:
A jak odwiesić pływak, ze tak zapytam na marginesie? A można jakoś wyeliminowac bujanie się wskaźnika?
[/quote]
Dobre pytanie,bo mam ten sam problem

Witam
Bujanie się wskaźnika to prawdopodobnie walnieta dioda w tablicy rodzielczej, są chyba 2 , w zależności od wersji, kiedy zdechnie jedna lub dwie, wskażniki niestety tak się zachowują, czyli wymiana diód

Cytat:
2005-01-15 21:48:15, sheriffnt pisze:
Witam Bujanie się wskaźnika to prawdopodobnie walnieta dioda w tablicy rodzielczej, są chyba 2 , w zależności od wersji, kiedy zdechnie jedna lub dwie, wskażniki niestety tak się zachowują, czyli wymiana diód

U mnie raz się buja, raz nie, a generalnie to jakoś nierówmiernie wskazuje ubytek paliwa. Najpierw bardzo badzo długo mam do połowy, a potem to już górki -- 40 km i rezerwa.

A nie buja sie czasem przez ruchy paliwa jak np hamujemy?
Moze jakies grodzie wstawcie w baku.

Ja mam jeszcze inny problem ! Przyłącze się do tematu jesli pozwolicie
Cały czas pokazuje rezerwę nawet gdy jest pełny . wykręciłem i co , jak nie jest w baku to działa prawidłowo ( mi w rekach ) .Pokazuje w tedy wszystkie zakresy . Jak powrotem wkręcam to już nie działa. Czym może być to spowodowane. Czy ktoś pomorze w tym przypadku

Cytat:
2005-01-15 21:48:15, sheriffnt pisze:
Witam Bujanie się wskaźnika to prawdopodobnie walnieta dioda w tablicy rodzielczej, są chyba 2 , w zależności od wersji, kiedy zdechnie jedna lub dwie, wskażniki niestety tak się zachowują, czyli wymiana diód

Szeryf jakie diody?? lampki?? własnie sie zorientowałem ze chyba mi cosik nie działa......mam pytanie jak sygnalizowana jest rezerwa w 2107......bo ja mam to zółte pole i nic więcej mi sie nie pokazuje??
w ksiazce widze ze tam jest jakaś zaróweczka/dioda/lampka??
a wskaźnik mi tez lata tzn buja sie

U mnie jest bodobnie jak ma kgs, do polowy ok pozniej jakos tak schodzi gwaltownie na rezerwe a raczej pod rezerwe, bo pokazuje wskazowka jakies 2 grubosci wskazowki przed a lampka sie zapala to jest juz denerwujace bo nei wiem ile mam dokladnei paliwa. Tankowalem ostatnio 28 litrow i mam dopiero zrobione 204 km a tu juz rezerwa taka ladna , czyzby tyle palila? - to niemozliwe ja nie mam silnika 2.0 i przyspieszenia niczym rakieta

Cytat:
2005-01-16 16:26:41, zax pisze:
Szeryf jakie diody?? lampki?? własnie sie zorientowałem ze chyba mi cosik nie działa......mam pytanie jak sygnalizowana jest rezerwa w 2107......bo ja mam to zółte pole i nic więcej mi sie nie pokazuje?? w ksiazce widze ze tam jest jakaś zaróweczka/dioda/lampka?? a wskaźnik mi tez lata tzn buja sie

To może ja odpowiem - to żółte pole powinno się świecić w momencie kiedy wskazówka zbliża się do białego pola. Najpierw zaczyna mrugać w rytm bujającego się wskaznika, a potem pali się światłem ciągłym.

Pablox - ja nie wiem jak wskazówka porusza się od pełnego do pół, bo nie pamiętam już takich czasów Pełny bak za bardzo mnie kusi....

Cytat:
2005-01-16 19:01:13, Leszek_Gdynia pisze:
To może ja odpowiem - to żółte pole powinno się świecić w momencie kiedy wskazówka zbliża się do białego pola. Najpierw zaczyna mrugać w rytm bujającego się wskaznika, a potem pali się światłem ciągłym.

no to ja mam bankowo przepalone te diodki.....bo mi sie nigdy nic nie swieciło.....a powinno bo jezdze na gazie wiec bene mam prawie cały czas na rezerwie hihih

[ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-01-16 19:37:16 ]

Cytat:
2005-01-16 19:36:53, zax pisze:
no to ja mam bankowo przepalone te diodki.....bo mi sie nigdy nic nie swieciło.....a powinno bo jezdze na gazie wiec bene mam prawie cały czas na rezerwie hihih [ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-01-16 19:37:16 ]

A odkręć ten boczek w bagażniku i zobacz czy tam masz wszystko podpięte - a jezeli tam wszystko gra to dopiero zabieraj się za ściaganie dechy.

Cytat:
2005-01-16 20:31:04, Leszek_Gdynia pisze:
A odkręć ten boczek w bagażniku i zobacz czy tam masz wszystko podpięte - a jezeli tam wszystko gra to dopiero zabieraj się za ściaganie dechy.

oki - sprawdze

Cytat:
2005-01-16 16:15:11, kowluk pisze:
Ja mam jeszcze inny problem ! Przyłącze się do tematu jesli pozwolicie Cały czas pokazuje rezerwę nawet gdy jest pełny . wykręciłem i co , jak nie jest w baku to działa prawidłowo ( mi w rekach ) .Pokazuje w tedy wszystkie zakresy . Jak powrotem wkręcam to już nie działa. Czym może być to spowodowane. Czy ktoś pomorze w tym przypadku

A może pływak wziął i utonął?

Może nie wyraziłem się wcześniej zbyt precyzyjnie,ale u mnie działa dioda sygnalizująca rezerwę,natomiast wskazówka poziomu paliwa ucieka mi do góry,tak,że jak zaleję do pełna to mam wskazówkę na początku pola żółtego,a póżniej,wraz z ubywaniem paliwa wskazówka ucieka mi pod osłonkę.I co to może być?

A nie ma tam jakiejs regulacji w sylu skracanie lub wydluzanie ramienia plywaka?

Wydaje mi się,że nie,ale sprawdzę

wymienilem caly czujnik paliwa i lipa dalej pokazuje co chce a nie stan rzeczywisty. Czy moze na to wplywac wiszacy kabel od srubek mocowania czujnika do nikad wydaje mi sie ze jest to jakies uziemienie ale dokad ma isc ?? a co najlepsze lampka rezerwy sie normalnie swieci. O co w tym chodzi ??

No jeśli wisi do nikąd to chyba to nie jest normalne? Jeśli masz zacięcie elektryka/elektronika to kombinuj a jeśli nie no to popatrz czy skąś się ten kabel nie urwał. Jak nic nie będzie widać.... Hmmm...