Co to za kabelek?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj czekając w essim na moja kobietę, która jak zwykle musiała zwiedzić wszystkie sklepy w okolicy z nudów zdjąłem ten czarny plastik który znajduje się wokół dzwigni skrzyni biegów. Oprócz wielkich ilości kurzu zobaczyłem tam kabelek z wtyczka, do którego nic nie było podłączone. Kabelek jest pomarańczowy z czarnym paskiem. We wtyczce widać jakiś bolec. Do czego ten kabelek służy? Najpierw pomyślałem ze to może do przełącznika elektrycznych szyb, ale wątpię żeby w escorcie 1.3 CL 1996r były poprowadzone takie kable. Proszę znawców tych wszystkich kabelków o odpowiedz. Z góry dzięki.

tylko jeden kabelek?? do szyb potrzebnych jest 10. A do otwierania tylnej klapy może tylko jeden?? Ja to rozbierałem i u mnie nic nie było....

Tak to jest jeden kabelek zakonczony wtyczka. Wtyczka ma wystający bolec. Nie znam sie za bardzo wiec pomyslalem ze to moze od szyb bo wiem ze w bogatszych wersjach wlasnie tam znajduje sie sterowanie. W mojej wersji nic oprocz poduszki powietrznej i immobilaisera nie ma, wiec nie wiem do czego ten kabelek. Jesli ktos sie z tym spotkal to prosze o odpowiedz a jezeli zajdzie taka potrzeba to postaram sie pozyczyc aparat i zrobic fotke.

..może światło cofania?

a może do wyłacznika kontrolki ręcznego hamulca?

Tylko to jest wyprowadzony kabel ale nie wiadomo do czego. On nie jest do niczego podlaczony(tak jakby czekal zeby cos do niego podlaczycWszytkie swiatla i kontrolki mam. Chyba zrobie fotke.

a kontrolka ręcznego się zapala ??

Tak zapala sie kontrolka recznego. to jest jeden kabelek pomaranczowy z czarnym paskiem i tam nie ma zadnego wejscia pod ktore mozna by go podlaczyc. Musze sobie sprawic aparat, bo wiem ze bez zdjecia to trudno doradzic. Ale dziwne ze nikt z Was sie z czyms takim nie spotkal.

Generalnie może to być kabelek stosowany w innych bogatszych werjsach, skoro kontrolka ręcznego działa, a do elektrycznych szyb trzeba więcej kabli to może do podgrzewania fotela ? Ale nie wiem czy takie wersje wogóle były.
Producent robi stanadartową wiązkę kablową i potem mamy kilka wtyczek nie podłączonych

Jesteś pierwszym właścicielem tegoauta? Pytama ponieważ isnieje jeszcze możliwość, że poprzedni właściciel kombinował coś na własną rękę, a wówczas nie znajdziesz tego kabelka na żadnym schemacie. Takie rzeczy się zdarzają, a wówczas dobór kolorów kabelków jest głównie przypadkowy. rozejrzyj się na około czy są jakieś dziurki po wkrętach ślady po kleju itp. coś co może oznaczać, że było tam coś zainstalowane.

Chlopaki tylko ze ja wlasnie ten samochod kupilem w 1996 roku w salonie, jestem pierwszym wlascicielem i na 100 % ten kabelek jest orginalny.Do czegos on musi sluzyc. Dzis postaram sie pozyczyc aparat i zrobic fotki.

a moze to jest kabelek od blokowania elektrycznych szyb ? w moim escorcie mam taki przycisk, zaraz za recznym. Po wcisnieciu tylnich szyb nie da sie otworzyc z tylu, tylko z przedniego panelu kierowcy. Ale nie wiem jaki kolor jest kabla.
Adam

..... może tam powinien być jakiś czujnik ..... masz jakąś blokade skrzyni biegów ???

Elektrycznych szybek nie mam ale blokade skrzyni biegow owszem, ale to taka zwykla blokada ktora blokuje dzwignie skrzyni biegow bolcem ktory wklada sie od strony pasazera i do niej chyba nie potrzeba zadnych czujnikow, tak mi sie wydaje a moze sie myle?

.. niop ... taak sobie własnie myśle że może byla taak ak opcja że był czujnik nieodblokowanej skrzyni ..... i np powinna byc jakas kontrolka lub sygnal dzwiekowy po przekreceniu kluczyka w stacyjce przy nieodblokowanej skrzyni .....

Cytat:
2005-01-12 14:37:16, mily-swiety pisze:
.. niop ... taak sobie własnie myśle że może byla taak ak opcja że był czujnik nieodblokowanej skrzyni ..... i np powinna byc jakas kontrolka lub sygnal dzwiekowy po przekreceniu kluczyka w stacyjce przy nieodblokowanej skrzyni .....

No to bylby juz jakis trop tylko dlaczego (jesli jest to czujnik) nie jest on podlaczony? wkoncu mam ta blokade.Postaram sie dzis zalaczyc zdjecie.Wlasnie tylko nie wiem jak tu doidac zdjecie.Moze ktos pomoze?

... fotka musisz wcześniej umieścić gdzieś na serwerze www ..... a potem na forum wrzucasz tylko link ..... albo zagadaj do NOSKA ..... on wrzuci fotke na www i podeśle Ci linka ......

.... co do tego kabelka mozesz miac np uboższą wersje blokady i po prostu kabelek jest taak sobie .... ja tez mam kilka wtyczek które zasilaja powietrze .....

A jak z kolega Noskiem mozna sie skontakowac?

.. np przez gg ..... patrz profil Noska ..... najprościej znajdz jakiś post napisany przez Noska ..... i na dole jego posta bedzie link do profilu ....

czy to coś takiego jak tu... http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=70220&c=45&hq=&f=20