| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-01-11 21:17:07 Witam! Mam reduktor AGC i kompa autronica 700L! Gaz sie przeł. automatycznie po przekroczeniu 2tyś obr.(obroty spadajace) i po osiagnieciu około 30 stopni.
Problem jest w tym że w czasie przeł. na gaz auto prawie "cofa" do tyłu, jest taka próznia-trwa to ok 1-2 sekund a pózniej juz ok, jedzie i nie ma problemu! !Z gazu na benzyne przechodzi płynnie! Czy jest to normalna sytuacja i tak ma byc, czy coś jest nie tak??? |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-01-11 22:24:22 Moim zdaniem to normalne, u mnie jest tak samo. Mozesz sprobowac przergulowac tak zeby sie przelaczal przy wyzszych obrotach , w tedy miesznka bedzie bogatsza i powinno byc lepiej. Powodzenia. |
cyberda HF MEMBER HYUNDAI ELANTRA 2.0 ... Katowice | 2005-01-11 23:15:04 Witam!
U mnie też jest tak samo - po prostu zawsze po odpaleniu czekam aż silnik po przegazowaniu przejdzie na gaz i dopiero wtedy jazda. Proby regulacji nic nie zmieniły i na gazie moim autkiem przejechałem tak już 163 000 km. W samochodzie KIA mój kolega problem ten rozwiązał podnosząc prog temperaturowy przejścia na gaz na wyższą niż 30 stopni temperaturę i teraz przechodzi mu płynnie ale w zasadzie w każdym autku może być inaczej. Pozdrowionka Piotrek |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-01-11 23:58:46 w LPG orientuje się średnio ale czy nie powinno się auta z benzyny na gaz przełęczać jak auto stoi?? przynajmniej jak w lantrze zakładali to tak powiedzieli |
Aldor HF MEMBER Elantra Warszawa | 2005-01-12 07:25:14 Heja jest to normalne i niemasz się czym przejmowac -))
Mniej gazu dodawaj przy przelanczaniu to bedzie ciut mniej szarpało Pozdro Aldor |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-01-12 18:16:58 Ok, dzieki!
Jak ma tak być to sie nie przejmuje! Jeszcze tylko profilaktycznie filtr wymienie bo nie był wymieniany od nowości!!! |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-01-12 19:25:02 wracajac do pytania , własnie wyczytałem na innym forum LPG ze taki objaw może być spowodowany zatkanymi wtryskami---listwa wtryskowa do czyszczenia!!! |
cyberda HF MEMBER HYUNDAI ELANTRA 2.0 ... Katowice | 2005-01-12 20:43:23 Witam!
Jęśli piszesz o wtryskiwaczach benzynowych to nie powinne one mieć nic do szarpania w momencie przechodzenia na gaz ale oczywiście wtryskiwacze się lubią zapiekać /kiedyś wymieniałem wszystkie ale teraz już sam je czyszczę/. Po prostu trzeba przegnać autko czasami na benzynce i do benzyny dolać trochę dodatku do LPG. Piotrek |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-01-13 13:05:52 szrpniecie przy przelaczeniu powinno byc delikatne lub niezauwazalne jak robi sie przy opadajacych obrotach - jest taka opcja w kopie od gazu ktora odpowiada za czas nakaladania sie pracy wtrysków i gazu - innymi slowy wtryski jeszcze pracuja i juz leci gaz. Ta "zakladka" ma wlasnie niwelowac szarpniecia - jesli mocno szrpie to znaczy ze ta zakładka jest za mała. gazownicy powinni podpiac sie pod kompa i ja zwiekszyc. i sprawdzic poprawe. nie wiem jak dokładnie jest to w twoim kompie rozwiazane ale wiekszośc kompów od gazu (zwłaszcza tych pod wtrysk) ma taka opcje. |
cyberda HF MEMBER HYUNDAI ELANTRA 2.0 ... Katowice | 2005-01-13 23:40:05 Wszystko OK ale jak napisaleś "przy spadających obrotach" - ciekawe jak to osiągnąć gdy w 98% gaz lubi się przełanczać akurat jak dajemy w pedał aby ruszyć z kopyta ze skrzyżowania - dlatego raczej polecam rozgrzanie autka na postoju i przejście na gaz przegazowując na parkingu. |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-01-14 10:41:12
komp od gazu ma własnie tak działać by przełączenie odbywała sie na spadajacych obrotach a nie na rosnacych - jak bedzie na rosnących to bedzie bardzo trudno o brak szarpnięć.... grzanie na parkingu to nie jest dobry pomysł naprawdę, odpalasz i jedziesz oczywiscie bez pałowania zanim sie nie zagrzeje ale to chyba oczywiste |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-01-19 09:58:00 skutki przełączania da się zniwelować na emulatorze. żmudna regulacja ale czasem udaje się dosyć szybko. jest tam taka śrubka regulacyjna. ustawialiśmy u kolesia w bmw5 i teraz jest ok. |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-01-19 14:29:29 Dzieki za wszystkie odpowiedzi!Pojade do gazownika jak sie uporam z tymi wolnymi obrotami, bo narazie ręce załamuje! |