| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2005-01-15 16:01:54 Ja mam elfa,i chodza mi biegi fajnie,jedynie przy mrozie jak zimny to z 2km ciezko 1 i 2 ale tyle to nic. |
kirck1 fiat126p/omega ryki | 2005-01-15 16:57:45 witam a jak dlugo skrzynia pozyje jak wleje olej silnikowy zeby byly mniejsze opory |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-01-15 17:15:08
|
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2005-01-15 23:07:00 Wedlug mnie skrzynia musi przezyc silnik. |
ufo78 Omega B 2.0 Caravan Warszawa/Ostrowiec Św. | 2005-01-16 16:45:59 Ostatnio zaczęły w mojej Omie ciężko wchodzić biegi. Przed tym faktem mechanik wymieniał mi tarczę sprzęgła, gdyż owa się ślizgała. Po wymianie zauważyłem plamy pod autem w okolicach skrzyni, nie wiem czy czegoś nie spierdzielił przypadkiem ale po przejechaniu paru setek biegi zaczęły źle wchodzić, szczególnie 1,2 i 3.
Zamierzam wymienić olej i każę mu sprawdzić uszczelniacz. mam nadzieję, żę po wymianie wszystko wróci do normy. Koszt oryginalnego oleju Opla 1940768 to 25PLN za litr więc chyba nie ma co oszczędzać i lać nie wiadomo czego. Pozdrawiam, ufo |
Otis Siedlce | 2005-01-18 16:14:27 właśnie sobie przypomniałem że jak kupiłem omcie i zparowadziłem do mecha to mówił mi że w skrzyni nawet ponad stan troszke bylo więc może ktoś dolał przed sprzedaża czegoś innego. i sie skisily czy jakoś tak i dlatego sie pierdzieli
Tak czy siak wymienie caly to mała kasa jest to nie ma co oszczędzać a może tylko pomóc
dzięki wszystkim |
Otis Siedlce | 2005-01-20 15:52:50 Mam jeszcze pytanko bo dzwoniłem do salonu opla no i podali mi wg. numeru olej za 25pln za litr. ale poleceliście też olej Elfa czy więc lepiej kupić oryginalny czy tego elfa??
narazie planuje kupić oryginalny więc wypowiedzcie się czy uważacie żę elfa będzie lepszy |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-01-21 00:16:22 co orginal to orginal moim zdaniem, a ze roznica w cenie niewielka to lepiej to brac |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-01-23 15:50:10 ja bede wymieniał olej w skrzyni mam zamiar wlać penzoil lub qaker state. co wy na to? |
Dario Opel Omega Tarnobrzeg | 2005-02-07 20:01:59 WItam, czywiecei możę co ile się wymienia olej w automacie w 2,5V6? W ASO mi powiedzieli ze producent nie przewiduje wymiane, ale po tym jak mi szukali iskry w silniku DTI ( w VECTRZE) to pzestałem im ufać
|
TD Caravan Warszawa | 2005-02-07 23:21:33 Było
Ale się zlituję, bo z musu zainteresowałem się automatami
Wg Opla co 105 tys. km Wg producenta skrzyni AR25 (a taką masz) co 60 tys. km Są tacy, co zmieniają olej co 30 tys. km (m.in mój kolega, 240 tys na liczników i zero problemów z automatem) i jak widać dobrze żyją
Co ciekawe, według Opla olej do ASB Omegi B to Dexron III®, a wg producenta skrzyni AR 25 właściwy olej do Dexron II® (bo jest to skrzynia jeszcze z Omegi A i taki olej był wtedy zalecany). Przykładowo Olczak zalewa polski Hipol odpowiednik Dexron-II®. I tu się może kryć tajemnica różnicy zalecanych przebiegów, bo przy Dexron-II® to było właśnie 60 tys. km Między wierszami można więc wyczytać, że Dexron-III® pozwala na większe przebiegi od zmiany do zmiany. Wymiania oleju to jednoczesna wymiana filtra (płaska metalowa konstrukcja z wojłokiem w środku) i raczej uszczelek obu misek, teoretycznie powinno się dać nowe śruby mocujące miski (24 szt., z mikrorowkami), ale można w zamian wkręcić stare na pastę mocującą, ważne jest stosowanie klucza dynamometrycznego - ze wszystkim około 300 zł czyli 0,5 gr/km (pół grosza). No ale grosz do grosza
Dwóch rodzajów oleju lepiej ze sobą nie mieszać, i jak nie wiesz co siedzi to lepiej wykonać wymianę tzw. 'dynamiczną', gdzie większość starego oleju jest przetłaczana na zewnątrz nowym, koszt takiej usługi to ok. 420 zł z uwagi na większe zużycie nowego oleju. Skrzynia AR25 opracowana przez GM, a konkretnie od poddostawcy z francuskiej fabryki Hydromatics w Strasbourgu. JaC PS. Zajrzyj na stronę www.automat.pl
|
syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-02-08 00:07:19 witam, ja teraz tez wymienilem olej w skrzyni i generalnie jest ok, ale z rana przy mrozach i tak za drugim razem ciezko biegi wchodza a szcegolnie wsteczny bo za piewrszymi kolejnymi nie. pozdro |
karolb150 Opel Omega B gdynia | 2005-09-30 10:16:44 CO ile wymienia sie olej w manualu ? Wiem że w vectrze oleju sie wogóle nie wymieniało. Czy to samo jest w omedze ? |
Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2005-09-30 10:21:00 ale żeś kotleta odsmażył s przed 9 miesiecy
Nie wymienia sie |
Thomi Opel Omega A Warszawa | 2005-10-04 23:41:29 A ja mam inną zagłstke..
W mojej omci mam zamiar zainstalować manual zamiast automatu... Skrzynie kupiłem razme z omką od kolegi z klubu i ten powiedział mi ze skrzynia jest zagadkowa bo biegi chodziły mu wyjątkowo lekko.. Nawet za lekko.. Niewyczuwalny był moment włączneia danego biegu.. Co o tym sądzicie? Mam skrzynie na wierzchu i chce przed wymianą wykonać wszystkie czynności serwisowe tak żeby potem mieć spokoj przynajmniej na kiloka miesięcy.. Pozdrawiam! |