| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-01-12 19:07:35 O potrzebie posiadania sprawnej sondy Lambda nie ma co pisać - to oczywiste. Jeśli faktycznie jest uszkodzona, to bez wątpienia należy zastąpić ją sprawną.
W przypadku Espero, niezależnie od wersji silnikowej sonda lambda jest sondą jednoprzewodową. Oznacza to, że nie posiada modułu grzewczego. Sonda lambda działa bowiem poprawnie wówczas, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę pracy. Dopóki tak się nie stanie, komputer (ECU) ignoruje płynący z niej sygnał. Po rozgrzaniu, sonda jako jeden z elementów (czujników) pracy silnika, wpływa na modyfikację mapy wtrysku oraz zapłonu. Ale... ponieważ ponownie łapię się na zbytnim rozpisywaniu, ponownie powiem, iż sondę bez wątpienia należy wymienić. Pozdrawiam - SpeedR |
dextran Wrocław | 2005-01-12 21:50:54 No to nie ma wątpliwości PS. Sonda ktor aposiadam jest Oplowska (oryginal GM - 1 przewodowa) - chyba bedzie odpowiednia dla 1,5 ? |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2005-01-13 15:03:15 no ja kupiłem taką do esperka za 80zł na allegro po miesiącu wykreciłem sam gwint nawet kapturek się zgubił.. |
Stanko Citroen AX 1.0 Spot Bobrek-Oświęcim | 2005-06-27 15:28:43 Autko chodzi mi na gazie ostatnio tragicznie praktycznie co chwile gaśnie na wolnych obrotach, i teraz tak, jak autko chodzi (falujące obroty) i wypne sonde lambda, to powinno się coś zmienić w pracy silnika? Bo wypiąłem ją i żadnej różnicy nie uświadczyłem czy to już wystarczający dowód że ta sonda jest do bani? |