MotoNews.pl

Dudnienie w samochodzie przy otwartym szyberdachu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktorys z klubowiczy spotkal sie z czyms takim:
Mam kombiaka z szyberdachem jak latwo sie domyslic po temacie.
I w momecie kiedy otworze tenze szyberdach (do konca) w samochodnie pojawia sie okrutne "dudnienie", rozwalajace bembenki w uszach. Znika praktycznie calkowicie jesli otworze ktoraz z szyb bocznych.

Na poczatku myslalem ze moze problemem jest nieco dziurawy tlumik, jednak wymienilem go dzis (srodkowy i tylny) a dudnienie jak bylo tak jest dalej.

Czy wszystkie samochody z szyberdachem tak maja ?
Wczesniej nie posiadalem takiego "udogodnienia", z tad tez moje pytanie, czy da sie cos z tym zrobic i czy jest to normalne.

Przy jakich predkosciach masz takie objawy. Jesli przy wyzszych to to najzwyklejszy przeplyw powietrza, tworza sie zawirowania i masz efekt dudnienia. Ja nie obstawiam ze to jakis problem mechaniczny.

Mi tez sie wydaje ze jest to normalne. U mnie zaczyna dudnic jak jade powyzej 70 km/h. Jak masz pozamykane szyby to powietrze sie kumuluje i nie ma ktoredy uciec, jak tylko otworzysz szybe ma ktoredy uchodziec. Pozdrawiam

Mi tez sie wydaje ze jest to normalne. U mnie zaczyna dudnic jak jade powyzej 70 km/h. Jak masz pozamykane szyby to powietrze sie kumuluje i nie ma ktoredy uciec, jak tylko otworzysz szybe ma ktoredy uchodziec. Pozdrawiam

u mnie też dudni.
Jest to spowodowane brakiem takiej małej listewki, która powinna byc montowana w szyberdachach i wysówana w momęcie otwierania syberdachu(audi, vw -to mają). Odbijała by powietrze lekko nad syberdachem.
Wyjściem z tego jest zamontowanie pleksowej owiewki, ale jest to raz że nie estetyczne, a dwa zwiększa zużycie paliwa. Przy max otwartym suberku trzebo poprostu w fordach jeździc spacerkiem

Cytat:
2005-01-12 13:08:21, Dahoo pisze:
u mnie też dudni. Jest to spowodowane brakiem takiej małej listewki, która powinna byc montowana w szyberdachach i wysówana w momęcie otwierania syberdachu(audi, vw -to mają). Odbijała by powietrze lekko nad syberdachem. Wyjściem z tego jest zamontowanie pleksowej owiewki, ale jest to raz że nie estetyczne, a dwa zwiększa zużycie paliwa. Przy max otwartym suberku trzebo poprostu w fordach jeździc spacerkiem

DA sie gdzies zdobyc taka listewke i zamontowac? Czy po prostu tego nie ma w fordach koniec i kropka?

Tak czy siak z gory dziekuje wszystkim za odpowiedz, jesli to normalne to okej. Zreszta... wystarczy owtorzyc boczna szybe, lokiec na okno i jazda juz nie dudni

Cytat:
2005-01-12 13:16:35, Maver pisze:
DA sie gdzies zdobyc taka listewke i zamontowac? Czy po prostu tego nie ma w fordach koniec i kropka? Tak czy siak z gory dziekuje wszystkim za odpowiedz, jesli to normalne to okej. Zreszta... wystarczy owtorzyc boczna szybe, lokiec na okno i jazda juz nie dudni

No nie wiem jak Wy, ale u mnie taka listewka jest standardowo - wysuwa się przy otwieraniu szyberdachu.... Co prawda niewiele daje, ale jest.

U mnie i podejrzewam nie tylko jest tak samo......zauważyłem, że kiedy nie otworzy się do końca szybru tylko zostawi się tak z 10 cm nieschowanego to dudnienie znacznie spada. Wtedy chyba ten kawałek niewsuniętej szyby tnie powietrze i mniej huczy.

Witam
Ja miałem Oriona 1989 z szyberdachem ale miał fabryczną owiewkę.
1. Szum występował powyżej 100km/h
2. Polecam założenie owiewki bo:
a. powietrze nie urywa głowy
b. pełni rolę "osłony przeciwsłonecznej" przy otwartym szyberdachu
pozdrawiam
Arturek

moja matka ma scierke..... jak otworzy dach na maxa.... to przy wyzszych predkosciach ma cos takiego: czy ktos kiedys slyszal muzyke wiatru? to jest naprawde niesamowite wrazenie...... i jest to nawet przyjemne

u mnie dudni przy ok. 70km/h jak otworze do konca ktoras z tylnych szyb. kombi bez szyberdachu.

U mnie tez dudni no ale co z tego jak jedziesz sam to słuchasz muzyki (w moim przypadku głosno )i zbytni ci ni eprzeszkadza jak jedziesz z kims to poprostu szybke otwórz najlepiej po obu stronach troche zeby powietrze miało gdzie uciekac i moim zdaniem to tyle

To raczej chyba normalne, ale u mnie wystepuje gdy otworzę szyberdach w 100%. Gdy mam odsunięty do połowy lub 75% problemu nie ma wogóle
pozdrowionka!!!