Swiece sportowe do poloneza jest cos takiego??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
i czy daje jakies efekty

konkretnie nie ma swiec do konkretnego auta. wazna jest ich cieplota (symbol) i znajac go w sklepie w katalogu swiec masz ze 20 do wyboru. sportowe swiece daja mocniejsza iskre czyli lepsze spalanie, ale do tego trzeba miec mocniejszy aparat zaplonowy... jest cos takiego jak modul sportowy do poloneza, ale z tego co wiem ciezko dostepny, czy cos daje? nie wiem... ja polecam do beny swiece ISKRA FE65PTS SUPER 3elektrodowe, dobrze daja i sa w bardzo dobrej cenie a jesli jezdzisz na gazie to ISKRA FE65PS GAZ jednoelektrodowe. tanie i dobre. ale oczywiscie mozna kupic swiece i po 30pln/sztuyka ale czy cos to da?

Jeżeli chcesz naprawdę dobre świece to BRISK 3 elektrodowe. Polepszają spalanie mieszanki

heh dla scislosci to tylko dodam ze nie ma swiec sportowych sa tylko jedno i trzyelektrodowe. Miedzy jedno a trzyelektr. w jezdzie nie ma zadnej roznicy.

dla scislosci to sa i swiece bezelektrodowe.
a roznica jest, ale tak pod noga to jej nie odczujesz...
wazne aby swiece byly czyste i suche!

Nie wierze w cos takiego jak sportowe swiece. Kazde swiece musza byc sostosowane do jednostki w jakiej pracuja i tyle!

mi sie wydaje ze jak jezdze na 3 elektrodowych to jak by lepiej odpalal ale to tylko takie tam moje spostrzezenie moze mylne ale z tego co kojaze ten temat juz byl nie raz walkowany wiec po co znowu go ktos zaczynal

więc miałem NGK do gazu..
miałem 3 elektrodowe Iskry
jeździłem na Boschach
a teraz mam 1 elektrodowe Iskry po 7zł za sztuke i różnicy nie ma jak dla mnie!!

ważne żeby szczelina była dobrana jak radzi producent silnika żeby była czysta itp. nie lma co liczyć na potworny przyrost mocy przez świece

Amen

(pierwszy raz ja to napisalem, ale fajnie! )

A ja dodam jeszcze ze jak masz 3 elektrody to zdaje mi sie ze i tak podczas zaplonu tylko z jednej idzie iskra

juz wiem! swiece sportowe cos daja jak masz V8 np w ferrari itp no bo wtedy 8 swiec... choc w alfie np 156 masz twin spark czyli 2 swiece na cylinder, tez 8.... dobrze ze u nas tylko 4 bo bym nie zarobil na swiece i kable

W sportowych świecach specjalizuje się czeski BRISK mają one przede wszystkim dłuższą żywotność i lepsze elektrody, do tego jeszcze kable np. Splitfire, nigdy nie udało mi sie ustalić ceny ponieważ nie było Poldka w ich katalogu.

Co do Brisków to słyszałem różne opinie, generalnie nie wierze że jeśli ktoś wkręci Briski czy założy sobie stożek to odczuje to pod pedałem gazu

Cytat:
2005-01-13 22:11:14, k1cyprys pisze:
juz wiem! swiece sportowe cos daja jak masz V8 np w ferrari itp no bo wtedy 8 swiec... choc w alfie np 156 masz twin spark czyli 2 swiece na cylinder, tez 8.... dobrze ze u nas tylko 4 bo bym nie zarobil na swiece i kable

Do alfy swieczki kosztuja po 100 zl za sztuke

Mam BERU 4-ro elektrodowe...

Zalety:

- cichsza praca silnika
- juz 25kkm i nadal sa w BDB stanie

Wady:

- duza cena zakupu 21zl/sztuka

Co do spalania !! Takie samo jak przy innych (NGK, Iskra, Bosch) !!

Poniewaz jutro mam zamiar wymienic swiece (opisalem szerzej w temacie "Co dzis zrobiles dla swojego Poloneza" czy jkos tak) zrobie fotke swiec BERU 4-rek po 25kkm !!

[ wiadomość edytowana przez: Bolo_928 dnia 2005-01-14 01:48:02 ]

25kkm? chodzi o tysiace km?

ta chodzi o tysiace. a ja na swoich iskra gaz juz smignalem ponad 30kkm i tez sa w bardzo dobrym stanie. Bolo sory ale ci nie uwierze ze swiece ci wyciszyly silnik.

Wytrzymały 25km?? No to jak dla mnie bomba
Ale tak serio to polecam brisk premium

Cytat:
2005-01-14 10:05:04, Voy pisze:
ta chodzi o tysiace. a ja na swoich iskra gaz juz smignalem ponad 30kkm i tez sa w bardzo dobrym stanie. Bolo sory ale ci nie uwierze ze swiece ci wyciszyly silnik.

Moze to i "auto-sugestia"...bo zawsze chcialem miec cichszy silnik...a koles w sklepie powiedzial ze niby minimalnie wicisza...

No i moze sobie to zakodowalem...a silnik jak pracowal tak pracuje...a mi sie wydaje ze jest ciszej...

A tak...wytrzymaly 25000km (fotke mam...ale aparat zabrala mi siostra...wiec fotke zapodam jutro...)

ostatnio w jakieś tam firmie była wyprzedaz Brisków było 8złotych za sztuke!!!!!!!!!!!!!!ale niepamiętam gdzie to widziałem , ale z tego co wiem to normalna cena waha się gdzieś ok.25złoty!!!!

i co kupiles?