Silniczek wentylatora chlodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko... rozebralem silniczek wiatraka chlodnicy poskladalem i bylo ok... krecil do srodka, cos mu sie stalo i przestal krecic wiec porozbieralem go jeszcze raz i znow dziala (juz dlugo) ale dziala inaczej kreci ale wieje na zewnatrz... mialem juz kiedys podobna sytuacje z malym wiatraczkiem elektrycznym porozbieralem go wtedy i po poskladaniu krecil znow poprawnie.... czy ktos wie od czego to zalezy ze kreci najpierw w jedna strone a pozniej w druga podlaczenie kabla odpada... przez czujnik przechodzi tylko plus....

a wez go rozbiez i zluz jeszcze raz

... coś musiałeś na odwrót zrobić ...... silnik od taak nie zaczyna się na odwrót kręcić ..... musi miec odwrócone zasilanie .... zamien kabelki miejscami i bedzie dobrze kręcił ....

mily.. na logike: jesli rozbieram cos i skladam tak samo.... a kabli i ich polaczenia nie ruszalem czyli nie przemienialem, to musi qyrde dzialac tak jak dzialalo wczesniej ale chyba wezme i zamienie te kable bo mnie ciekawosc zrzera

... nie wiem jak tam sa ułożone szczotki ...... moze cos z nimi namieszałeś ..... bo silnik nie ma prawa od taak zacząć sie kręcić w druga strone .....