| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-01-13 23:59:28 dzis wieczorkiem wyprzedzajac autobus chciałem sobie po manewrze odpalic dlugie co by widziec moze jakiegos rowerzyste lub pieszego na nieoswietlonej jezdni, a tu niespodzianka. Po wlaczeniu długich jedna strona swiateł prawe (oba) gasną a drugie palą sie i mijania i długie. Po wyłączeniu pala sie sw. mijania normalnie. Natomiast jesli wezme wajche do siebie czyli chce tylko błysnac dlugimi to pala sie oba swiatła mijania lecz tylko lewe długie.
suma sumarum: włączone mijania (tylko): (O)( )####( )(O) właczone długie: ( )( )####(O)(O) włączone mijania i błysniecie długimi: (O)( )####(O)(O) Podłaczenie sprawdzilem, wczesniej swiecilo wiec powinno byc ok. czy przepalona zarowka długich moze powodowac gasniecie jednej mijania? jaka diagnoza? |
dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2005-01-14 01:07:11 Włókno świateł mijania jest od świateł mijania, włokno świateł drogowych jest od drogowych. Efekt obydwu świecących włóken można uzyskać jedynie robiąc sygnał świetlny przy włączonych światłach mijania. Z Twojego opisu wynika jednakże, że obie prawe żarówki są zepsute, bo nie świeci CI ani zewnętrzny ani wewnętrzny reflektor na długich. Jak wymiana żarówek nie pomoże to masz zadanie na weekend. |
automatic | 2005-01-14 09:48:05 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 14:12:46 ] |
fiacior125 Miłośnik FSO Warszawa - Praga | 2005-01-14 10:18:21 Sprawdz bezpieczniki |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-01-15 21:56:52 No i sprawa sie wyjasniła:
- pierwsze co zrobilem to sprawdzilem bezpieczniki (całe) - potem sprawdzilem mase i połączenia - odkrecilem wszystkie lampy (wisiały same kostki) i robilem roszady żarówkowe i za kazdym razem nie palila sie ta sama strona - jescze raz zajrzalem do bezpiecznikow poruszalem (pokreciłem nimi) ze szczegolna uwaga na ten od dlugich lewych. i podziałało... Juz jest wszystko ok. Przy okazji umyłem wszystkie reflektory w srodku płynem do naczyn i wysuszyłem. I dopiero teraz widać światła... |