System bezzabierakowy w 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Znalazłem na allegro takiego maluszka http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=39579847 , jest tam wzmianka o "systemie bezzabierakowym" który jest widoczny na jednej fotce. Mam więc pytanie - czy ktoś z Was wie jak to jest dokładnie zrobione?

Przegub homokinetyczny?

Normalnie zamiast zabieraka zakladasz pregub, pomiedzy przeguby dajesz albo dystans z otworem w srodku na nakretke piasty, lub przegub zalozony zamiast zabieraka drazysz na tokarce na grubosc nakretki plus zapas. Koles zastosowal ten pierwszy sposob i tyle. Ale czy to cos daje - nie wiem.
Ciekawsze sa tarcze z tylu z wyjsciem na linke recznego, dzieki czemu zachowane sa warunki techniczne do przegladu (niezalezny hamulec pomocniczy od ukladu hamulca zasadniczego)

dla mnie to bezsens...zabierak jest po to zeby sie ukrecil i polos zostala cala...wszystko inne moze spodowac tylko odwrotny skutek
przynajmniej ja mam takie zdanie
poza tym ta linka recznego jest wogole podpieta czy tak tylko w kit zamocowana?

[ wiadomość edytowana przez: kabul dnia 2005-01-14 01:31:46 ]

Cytat:
2005-01-14 01:18:48, Zuraw pisze:
Ciekawsze sa tarcze z tylu z wyjsciem na linke recznego, dzieki czemu zachowane sa warunki techniczne do przegladu (niezalezny hamulec pomocniczy od ukladu hamulca zasadniczego)

Jakbyś Żuraw nie zauważył to na tym zdjęciu widać ewidentnie że linka nie jest podpięta do zacisku i sobie sterczy do góry. Więc nie wiem skąd Ty to wyczarowałeś że tam jest ręczny na linkę.

Cytat:
2005-01-14 12:05:00, Strongi pisze:
Jakbyś Żuraw nie zauważył to na tym zdjęciu widać ewidentnie że linka nie jest podpięta do zacisku i sobie sterczy do góry. Więc nie wiem skąd Ty to wyczarowałeś że tam jest ręczny na linkę.

Okulista sie klania kolego Kuner. Za duzo mozgojebow ostatnio pijesz . Cytat:
HAMULCE:
Tył:
- przedłużone dźwignie rozpieraczy hamulca ręcznego
i fotka specjalnei dla ciebie z zaznaconymi przedluzonymi rozpieraczami hamulca recznego:

EDIT:
Linka jakby nie byla podpieta to by opadla do dolu, nie Kuner?

[ wiadomość edytowana przez: zuraw dnia 2005-01-14 12:15:21 ]

Cytat:
2005-01-14 12:14:06, Zuraw pisze:
Okulista sie klania kolego Kuner.

Kuner? font>

Żuraw ja nie wiem czy Ty po nocach śnisz czy co? Kurcze zawsze wiedziałęm ze jestem fajny ale ze sam Zuraw mnie pokocha to juz full wypas. I kto tu jest tak naprawde ślepy. Zobacz kto to pisał

A co do muzgojebów to juz od dłuzszego czasu pije tylko i wyłacznie piwko

jaki lol, zuraw pomylil strongiego z kunerem... buehehue wy chopaki naprawde jestescie takie podobne do siebie ze idzie siem pomylic?

Cytat:
2005-01-14 12:26:21, ZoLt4R pisze:
jaki lol, zuraw pomylil strongiego z kunerem... buehehue wy chopaki naprawde jestescie takie podobne do siebie ze idzie siem pomylic?

To już drugi raz taka pomyłka

A co do tej linki to i tak nie widzi mi się żeby to działało tak jak powinno bo zaciski od DFa są pływające i pancerz linki jest oryginalnie zamocowany na zacisku. A na rozwiązaniu ze zdjęcia jak pociągniesz za ręczny to przede wszystkim zostanie pociągnięty zacisk a dopiero potem będzie działał rozpierak. Więc nie ma się czym podniecać kolego Żuraw i to Ty sobie idź do okulisty albo na kurs czytania jak niedowidzisz kto pisze.

heh będą pytania

więc tak jeśli ten pan zastosował dystans to czy dystans przykręcony jest do przegubu a do niego dopiero przegub który jest na półosi??? , czy może jest to połączone długimi srubami??? , rozwiązanie dosyc ciekawe kiedys chodziło mi cos takiego po głowie ale jakoś nie zrealizowałem tego do dziś , może warto

Cytat:
2005-01-14 01:28:33, kabul pisze:
dla mnie to bezsens...zabierak jest po to zeby sie ukrecil i polos zostala cala...wszystko inne moze spodowac tylko odwrotny skutek przynajmniej ja mam takie zdanie poza tym ta linka recznego jest wogole podpieta czy tak tylko w kit zamocowana? [ wiadomość edytowana przez: kabul dnia 2005-01-14 01:31:46 ]

co to daje??
długa pół oś moze się wychilić dwa razy mocniej od osi krótkiej półosi... bo na obu przegubach naraz... ale tylko wtedy gdy oba przeguby są przkręcone do dystansu w środku...
ale zeby takie coś poskąłdać do kupy to chyba musisz nagwintować długa puł oś i posadzić na niej pierścień oporowy....
jeśli auto "macha" wachaczami w góre i w dół bardzo mocno to chyba dobry pomysł... ale na cosdzień?? hmmm

jeszcze gume w przegubie zaklajstrowac proponuje "mastyka" - klej do szyb. tak samo wszelkie poduszki pod skrzynie i silnik

albo skręcić 6 takich przegubów... to dopiero bedzie auto na miekkich kołach...

sfiatowiec a kto tu na codzień jeździ takimi wynalazkami

Cytat:
Kurcze zawsze wiedziałęm ze jestem fajny ale ze sam Zuraw mnie pokocha to juz full wypas.

No nie ma to tamto

Cytat:
I kto tu jest tak naprawde ślepy. Zobacz kto to pisał

A bo mnie... zmylily... Patrz faktycznie. Nie wiem co mi jest, ale jak widze jednego z was to od razu drugi mi sie przypomina.. Ciekawe dlaczego...

Cytat:
A co do muzgojebów to juz od dłuzszego czasu pije tylko i wyłacznie piwko

Uuu - jakies mocne postanowienie??? Jakos tego sobie nie wyopbrazam... Co wy teraz bedziecie robic???

Cytat:
2005-01-14 12:42:19, Strongi pisze:
To już drugi raz taka pomyłka A co do tej linki to i tak nie widzi mi się żeby to działało tak jak powinno bo zaciski od DFa są pływające i pancerz linki jest oryginalnie zamocowany na zacisku. A na rozwiązaniu ze zdjęcia jak pociągniesz za ręczny to przede wszystkim zostanie pociągnięty zacisk a dopiero potem będzie działał rozpierak.

A pytaj sie tego co to zrobil jak to ma niby dzialac... Pisze oc widze.

Cytat:
Więc nie ma się czym podniecać kolego Żuraw i to Ty sobie idź do okulisty albo na kurs czytania jak niedowidzisz kto pisze.

Niczym sie nikt tutaj nie podnieca bo i nei ma czym jak slusznie zauwazyles... A co do okulisty to dobrze wiesz ze mam pingle, nie?

Cytat:
2005-01-14 23:55:02, Zuraw pisze:
Uuu - jakies mocne postanowienie??? Jakos tego sobie nie wyopbrazam... Co wy teraz bedziecie robic???

Nie postanowienie a humor ;P Nie musze sobie postanawiac takich rzeczy.
A co do robienia to swoje zajecia mamy, nie boj zaby...

Cytat:
2005-01-15 00:00:35, Kuner pisze:
Nie postanowienie a humor ;P Nie musze sobie postanawiac takich rzeczy. A co do robienia to swoje zajecia mamy, nie boj zaby...

No przeciez ja zawsze w was wierzylem Tyle radosci ile wnosicie razem na wiadome podworko jest nierzadko przyczyna destrukcji wszystkich wokol

PS. Ty dorbze wiesz o czym mowie, dobrze wiesz......

Cytat:
2005-01-14 23:55:02, Zuraw pisze:
Co wy teraz bedziecie robic???

A co Ty Żuraw do Partii wstąpiłeś że mówisz do Kunera per "Wy"

Cytat:
2005-01-15 00:15:57, Strongi pisze:
A co Ty Żuraw do Partii wstąpiłeś że mówisz do Kunera per "Wy"

Mowie o was