| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sewciu01 Omega Carawan Szamotuły/k Poznania | 2005-01-14 19:03:08 witam
tak jak w temacie, dziś moja omesia 2,3 TDI zbuntowała sie i nie chce sie wyłaczać, musze niestety zaduszac ja trzymajac hamulec i puszczac sprzęgło na właczonym biegu , z tego co sie dowiedziałem przyczyna takiego działania moze byc przekażnik ,ktory nie odcina dopływu pradu do pompy wtryskowej. Po przekreceniu kluczyka w pozycje 0 gasna wszystkie kontrolki , radio , dmuchawa i itd ,silnik niestety pracuje dalej.
Prosze jesli ktoś wie ktory to przekaznik (jego nr) jest od zasilania pompy, szukałem w schenatach w garażu ale niestety nie znalazłem . pozdrawiam |
Fester LOB SYMPATYK Opel Omega Trachy k. Gliwic | 2005-01-14 20:38:09 Witam
sewciu01 a sprawdzałeś przewód elektrozaworu pompy wtryskowej???? Albo sam elektrozawór
Pozdro Festi |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-06-30 18:33:23 Z sentymentu do tego silnika spróbóję coś może podpowiedzieć (miałem REKORDA 2,3D).
Po pierwsze skontrolowałbym stan przewodow paliwowych, są stalowe, powlekane teflonem, ale z czasem niestety wszystko się niszczy. Kontrola powinna objąć zwłaszcza miejsca, gdzie wychodzą z pompy paliwa, przejścia i łuki, ewntualne opaski w części niskociśnieniowej. Potem zabrałbym się z oględziny pompy wtryskowej i przewodów wtryskiwaczy. Możesz być pewien, że te silniki z pewnością tak nie mają, to panowie mają między uszami dupy zamiast mozgów. Ten silnik to prawdziwy wół roboczy, nie ma błyskotliwych osiągow, ale jest nie do zajechania. Może Disel coś więcej podpowie, wszak z pewnością ma coś do powiedzenia, bo taka bestią zaczynał karierę omesiarza |