MotoNews.pl

Brak mocy w omci 2.5 TDS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam Omegę 2.5 TDS '96r ,
czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie bo serwis rozkłada ręce, a mianowicie- oddałem samochód na wymianę oleju i filtrów, po odebraniu go od mechanika nie da się nim jeździć ( do setki ma z 55 sekund) , na wolnych chodzi normalnie, turbina działa, ale nie ma wogóle mocy, tak jakby był do drzewa przywiązany, ktoś może sie spotkał z takim przypadkiem, czy może to być wina przepływomierza powietrza??

a) Raczej 2.5TD ??
b) Który serwis rozkłada ręce ??
c) Komu oddałeś samochód ??
d) Tylko olej w silniku wymieniano, i które filtry ??
e) Tak przy okazji - czy był odwadniany filtr paliwa ??
f) Dlaczego odebrałeś ??
g) Manual czy automat (skrzynia) ??
JaC

Cytat:
Witam, mam Omegę 2.5 TDS '96r, czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie bo serwis rozkłada ręce, a mianowicie - oddałem samochód na wymianę oleju i filtrów, po odebraniu go od mechanika nie da się nim jeździć ( do setki ma z 55 sekund) , na wolnych chodzi normalnie, turbina działa, ale nie ma w ogóle mocy, tak jakby był do drzewa przywiązany, ktoś może sie spotkał z takim przypadkiem, czy może to być wina przepływomierza powietrza??

Zobacz filtr paliwa napweno jest z nim coś nie tak.

Cytat:
2005-01-16 09:41:46, TD pisze:
a) Raczej 2.5TD ?? b) Który serwis rozkłada ręce ?? c) Komu oddałeś samochód ?? d) Tylko olej w silniku wymieniano, i które filtry ?? e) Tak przy okazji - czy był odwadniany filtr paliwa ?? f) Dlaczego odebrałeś ?? g) Manual czy automat (skrzynia) ?? JaC

Serwisy-Rudnickiego i Łomianki; filtry: oleju, paliwa, powietrza zostały wymienione, skrzynia automat, a odebrałem bo muszę czymś jeżdzić (ale jeszcze nie zapłaciłem ).

Podjedź na elektroniczny test skrzyni na Spokojną, może być bezpłatny.
JaC

Cytat:
skrzynia automat, a odebrałem bo muszę czymś jeżdzić (ale jeszcze nie zapłaciłem ).

Jak się nie mylę to założyłeś nieorginalny filtr paliwa i jest krótszy od oryginału Wykreć rurkę która idzie w środku filtra i skróćja o 1,5-2 cm. i bedzie gicior!!! przegabiałem to!!!!!

Cytat:
2005-01-23 02:43:47, taxikrzysiek pisze:
Jak się nie mylę to założyłeś nieorginalny filtr paliwa i jest krótszy od oryginału Wykreć rurkę która idzie w środku filtra i skróćja o 1,5-2 cm. i bedzie gicior!!! przegabiałem to!!!!!

Łeee...?
A co ma to do rzeczy?

wiec tak..mielismy to samo..musisz wymienic.taka czesc hmm jak ona sie nazywa?chcesz to napisz na gg 1968641..zapytam taty..i ci powie..

Ma i to bardzo wiele!!!!!!

Za długa rurka w filtrze powoduje że dotyka dna filtra blokując w ten sposób przedostawanie się paliwa do pompy wtryskowej!!!!

Sam wymieniłem filtr i miałem ten sam objaw!!!!

Cytat:
2005-02-06 20:29:40, Maciek1990 pisze:
wiec tak..mielismy to samo..musisz wymienic.taka czesc hmm jak ona sie nazywa?..zapytam taty..i ci powie..

Po prostu jeden wielki ROTFL - przepraszam nie mogłem się powstrzymać.

Drogi Maćku fajnie że się angażujesz i w ogóle, ale musisz być bardziej konkretny w tym co piszesz bo my wszyscy jak okiem sięgnąć mamy w naszych Omach mniustwo,mniustwo takich części hmm jak one się nazywają ?
Najpierw zdobądź informację, potem pisz - medali za wyścigi w pisaniu postów na czas to tu nie dają.

Cytat:
2005-02-08 08:51:43, taxikrzysiek pisze:
Ma i to bardzo wiele!!!!!! Za długa rurka w filtrze powoduje że dotyka dna filtra blokując w ten sposób przedostawanie się paliwa do pompy wtryskowej!!!! Sam wymieniłem filtr i miałem ten sam objaw!!!!

OOOO!!!!!! No to trzeba bedzie jutro sprawdzić. Ciekawe, jaki mi mechaniorzy zafundowali filterek?
Dzięki.
Pzdr
Paweł

Mnie spotkało to samo nagle omcia straciła moc,na wolnych chodziła super.Jak chciałem ruszyc to musiałem niezle przygazować.Max mogłem jechac 80,ale na równym ,bo pod góre to tylko na 1.Przyczyna zatkany sadzą katalizator.Omega 2.TD.

Cytat:
2006-04-08 13:33:41, jerry-1 pisze:
Mnie spotkało to samo nagle omcia straciła moc,na wolnych chodziła super.Jak chciałem ruszyc to musiałem niezle przygazować.Max mogłem jechac 80,ale na równym ,bo pod góre to tylko na 1.Przyczyna zatkany sadzą katalizator.Omega 2.TD.

katalizator?
w dieslu?

Oczywiście, a dlaczego nie?

2,5 TD mają kata.

Pozdrawiam

Oczywiście,że mają katalizator.

o prosze...
myslalem, ze diesle nie maja katalizatorow tylko filtr czastek stalych...

a moze poprotstu to to samo tylko inna nazwa?

Filr cząstek stałych, to raczej nie w Omedze Owszem, te filtry są stosowane w silnikach Diesla zamiast katalizatora, ale np. w nowych typah Toyoty, niedługo w grupie VW.

Pytanie

A jaki objaw daje brudny, badź też zapchany filtr paliwa ?

jest to tak, jakbyś chciał pić napój ze szklanki przez rurkę która jest zatkana - dużo się nie napijesz

czyli chcesz powiedzieć, że będzie mniej palił !?

bardziej konstruktywnie proszę ......