Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-01-15 19:54:18 Witam i proszę o poradę.
Szukałem na forum ale nie znalazłem tego typu problemu i dlatego zwracam się do Was szanowni klubowicze. W mojej omesi silmik ma już dość dużo kilometrów. Zauważyłem, że z dekla zaworów zaczęło dość dmuchać (i z odmy delikatnie rzucać olejem do gaźnika- mam wersję gaźnikową 1, ![]() czy rzeczywiście wystarczy regeneracja głowicy???? czy taki zabieg coś pomoże?? Boję się że silnik po takim pseudoremoncie sie rozsypie i będzie gorzej niż jest teraz- a może się myle?. Czy zwiększenie kompresji w silniku z takim przebiegiem nie odbije się negatywnie ma starych panewkach wale??? Proszę o poradę bo nie wiem co mam robić. |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-01-15 21:45:22 Czyli jak dmucha z korka na deklu od zaworów to w grę wchodzą też pierścienie??? Myslałem że to tylko nieszczelność zaworów to zmienia postać rzeczy. U mnie jak sprawdzałem to są (tak jakby)2 odmy jedna od dołu tam koło miski olejowej taka metalowa łącząca się z głowicą gumową rurką- u mnie ona jest pęknięta tzn. ma sporą ziure i z niej nie wydostają się spaliny a druga to ta na pokrywie zaworów i to z niej daje olejem do gaznika. Dlatego doszedłem do wniosku że to może tylko górna część silnika padła. |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-01-15 22:26:26 Na 500 kilometrów bierze około 300- 500ml oleju to zależy jak szybko jade (obroty silnika) to wywala tą ilość przez korek wlewowy na deklu zaworów. A jesli moge wiedzieć to gdzie moge kupić dół do 1,8 za 900 zł?? bo jak chodziłem po sklepach to za tłoki wołali 350-500, pierścienie komplet 200. Taki dół to by był dobry i za tą cenę!!. A Ty wymieniłeś tylko pierścienie i taka różnica?? bez szlifu??. A drugie pytanie : jak z niezawodnością? nie ma problemów po takim remoncie?? |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2005-01-15 23:02:33 Czesciowe rematy nie sa taki zle mialem z nimi do czynienia jezdzac na ciezarowkach.mozna robic spokojnie gore lub dol zalezy co padnie. |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-01-16 11:08:04 Jeżeli dół nie wykazuje zuzycia to nie ma sensu robić go przy robocie głowicy,a jeżeli dół jest padnięty to wtedy można się pokusić juz o remont całości,tzn wymienić uszczelniacze zaworów i delikatnie splanować głowice w celu wyrównania,przeszlifować zawory.Koszt niewielki zrobienia całej głowicy(około 200zł u szlifierza),a jestesmy pewni ze przez najbliższe pare lat będzie spokój.
Olej może brać zarówno przez uszczelniacze zaworów jak i przez pierścienie. Odnośnie dołu.Gdy nie ma progów na cylindrach to nie ma sensu robić szlifu,wystarczy wymienić same pierścionki,tylko trzeba liczyć się z tym że przez pierwsze 1000-2000km może nam troszeczke brać olej,ale tylko do czasu ułożenia i dotarcia się pierścieni.Ale jak już jest rozebrany silnik to można by od razu panewki zmienić.jak i tak będą wyjęte tłoki w celu założenia pierścieni to można by zmienić sworznie łączące korbowód z tłokiem. |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-01-16 20:10:43 Dzis skontaktowałem sie z gościem który sprzedaje nowe komplety te o których mówiłeś opel16v ale niestety już wszystkie poszły ![]() ![]() |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-01-16 22:33:09
NIEPRAWDA Na gorąco można wyjąć stary sworzeń, i wcisnąć nowy(dorobiony)-chyba wiem co u siebie w silniku robiłem ![]() Tak wystepuje tylko w kompletach z tłokiem,chyba dlatego żeby więcej kasy zbijali. Zawiozłem swoje korby z tłokami i w zakładzie szlifiersko tokarskim gościo dorobił mi sworznie i je wcisnął na gorąco.Jeżdże już na tym 2 lata i nic się nie dzieje.Zresztą co ma się dziać jak oryginalnie tez jest na gorąco wciskany bo innej mozliwości nie ma. ![]() |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-01-16 22:38:48
A czemu akurat z kadetta?? Lepiej od razu z Omegi i bez zbędnych kombinacji z miską,i nawet 2.0 może.Tylko co z tego że kupi silnik,jak i tak nie wiadomo ile na nim pojeździ.Przez 3 miechy będzie dobrze a później sie zacznie sypać. Moja rada taka: zrobisz remont i wiesz co masz!!! |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-01-18 18:18:55 Robię silnik bo jestem tego samego zdania co SEBA-OMEGA. Chce to zrobic porządnie silniki uzywane sprzedawane w całości to kupowanie kota w worku -uda się bądź nie ( i to jest chyba częstsze) tu mam pewność że będzie to zrobione porządnie. A robiąc górę silnika chciałem zasięgnąć informacji co z dołem bo jak robić to raz a porządnie. A biorąc pod uwagę dość spore odległości od domu pokonywane tym autem to wolałbym nie mieć niespodzianek w trasie.
Jak narazie czekam na odpowiedź gościa co w sprawie tych nowych dołów silnika( kompletu). Ale co z dołem to sie okaże niebawem jak zostanie sciągnięta głowica wtedy wszystko będę wiedział ( oby nie miał tych progów- ale czego się można spodziewać po 450 tys). Pozdrawiam. Za tydzień wioze go do remontu ![]() |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-01-19 23:51:39 ja właśnie o tym w wątku o pocieszeniu mnie przez was - klubowiczów. Miałem robiony remont silnika, podobno całości, a jak się kilka dni temu okazało tylko części (na pewno był robiony dół) wprawdzie nie bierze oleju, ale kiepsko pracuje (nie wiem czemu) i jeden mechanik powiedział że ,,chodzi jak sieczka'', ja juz sam nie wiem.....
Jedno wiem! Jak robić remont to cały, a nie częściowy i koniecznie patrzeć na ręce, ci by nie zrobili w bambuko co mnie pewnie zrobili.....ech |