MotoNews.pl

Dziwne brzęczenie w okolicach kokpitu/podszybia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki problem, nie duży ale troche mnie denerwuje, przy przekraczaniu szybkości ok 60km/h przy obrotach w zakresie 2,5-3,5k obr/min. na 3 biegu sporadycznie, na 4 zawsze, a na 5 nigdy to nie występuje, słychać jakieś drgania, nie wiem od czego to jest, niedawno wymieniałem przednią szybę możę niedokładnie przykleili, chociaz w czasie jazdy nie czuć zeby dmuchalo jakos spod uszczelki, jak szybe przytrzyma rękoma pasażer też nic nie zmienia się, wyjąłem wszystko ze schowka (kasety, CD) i nadal coś drży w okolicach deski rozdzielczej tylko ja to słyszę jakoś z prawej strony a pasażer jakby z lewej, co by to mogło być, może coś wpadło do kanałów od nawiewu powietrza, dodam że przed wymianą szyby tego nie zaobserwowałem lub nie zwróciłem uwagi

u mnie na trójce też wydaje dziwny odgłos szczególnie jak puszcze gaz.

u mnie na 3-ce brzęczy dźwignia zmiany biegów, na początku też miałem takie uczucie jakby coś z kokpitu na środku ale to niestety on jak go przytrzymuje to cichnie, jakiegoś gęstego smaru może mu w przegub wcisnąć

Cytat:
niedawno wymieniałem przednią szybę

...no niestety takie są uroki wymiany przedniej szybki, miałem to samo w poprzednim mk5 po wymiane szybki...bzyczenie to jeszcze nic...zaczekaj do dużych mrozów; wtedy to dopiero będzie jazda

U mnie jak jest zimny plastik to trzeszczy kołp słupka a drążek zmiany też od dłuższego czasu ,ma ktoś na to jakiś patent???

Brzęczy Ci drążek (Ekhm... ) zmiany biegów czy może coś pod drążkiem.
U mnie hałas dochodził spod drążka zmiany biegów - pod spodem drążek jest podtrzymywany przez gumową podpórkę (do której dostęp jest od spodu samochodu) która z czasem się wybija no i drążek zaczyna dzwonić. Pomaga podłożenie/włożenie dodatkowych kawałków gumy w podpórkę.

Pozdro
Marcin

Sprawdź czy Ci się jakiś kabelek nie poluzował i w pewnym zakresie drgań nie stuka. Ja tak miałem i jak porządnie poprowadziłem kable i je dobrze przymocowałem to brzęczenie ustało

A i le taka guma może kosztować????

Oryginalna podpórka - w rejonie 40 PLN.
Proponowałbym zacząć od gumek "wypełniających" - bierze się je ze starych dętek, opon itp. i formuje nożem ... potem wkłada w puste miejsca w oryginalnej podpórce w celu jej "regeneracji".

Pozdro
Marcin

A u mnie brzęczą i szumią i trzeszczą ..... liście w układzie dolotowym powietrza do wnętrza auta. Bardzo nieprzyjemne.....

[ wiadomość edytowana przez: KolPipi-MKV dnia 2005-01-17 20:39:07 ]