Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Daniel_3city Astra F Gdańsk | 2005-01-17 08:07:52 Witam klubowiczów, chciałbym się was poradzić odnośnie układu wydechowego jako, że ostatnio tłumik...a konkretnie jego uchwyt mnie się urwał i teraz mam podwiązany lecz to tylko do następnego mieśaca, bo kożystając z tewj okazji będe chiał wymienic wydech. I tu mam pytanie, jako, ze chiałbym najlepje wydech sportowy załozyć....ale czy robic go z rury ocynkowanej czy tez nierdzewki??? Jak kiedys kolesia pytałem mojej piekniejszej połówkii który ma własny zakład i robi wydechy mówił że nierdzewek się nie daje bo się grzeją - czy to może któryś z was potwierdzić??? Wim prawie napewno że pozbyc się katalizatora (oczywiście przesrane jak policja by to sprawdziła) ale czy pozbywac sie takze tłumika środkowego??? I wkońcu chciałbym zrobić tak aby końcówki (czy to jedna/dwie podwójne czy też jedna/dwie pojedyńcze owalne) były po obu stronach (prawa i lewa)...co wy o tym sądzicie.
I czy klubowicze z 3miasta mogli by polecić jakiś dobry i nie drogi zakład który byłby mi wstanie to zrobic??? P.S.: Przed napisaniem tego postu szukałem po archiwum lecz nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. |
![]() pieszy Syrena 105 LUX Wrocław | 2005-01-17 10:39:15 Rura ocynkowana przestaje być rurą ocynkowaną jak się ją spawa. Całą warstwę szlag trafia w tym miejscu, więc trzeba by to oddawać do kolejnego ocynkowania po spawaniu. Ponadto układ wydechowy jest narażony na uszkodzenia mechaniczne(kamienie, krawężniki, itp.) co też nie najlepiej wpływa na warstwę cynku.
O co chodzi z tym grzaniem nierdzewki? Inne materiały nie grzeją się? To właśnie ze stali nierdzewnej robi się układy wydechowe. Znalazł się kolejny „Pan Juziu z zakładu za rogiem”. Rób to z nierdzewni i będziesz się cieszył przez długie lata. Nie porywaj się tylko na większy przekrój rur niż masz teraz. Często powtarzanym błędem jest pakowanie np. rury 2” (5 cm) do samochodów z oryginalnie mniejszym przekrojem rur. Uzyskuje się wtedy efekt przeciwny do zamierzonego. Układy wydechowe są liczone, czyli dokładnie jest dobrana ich długość pojemność. Taka zmiana na większy przekrój, z jednoczesnym wywaleniem kat’a i jednego tłumika kończy się najczęściej ucieczką kilku koników. Co do podwójnego wydechu (prawa i lewa strona), no cóż, kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie beznadzieja. |
![]() Daniel_3city Astra F Gdańsk | 2005-01-17 12:30:16 Hmm dziś znajoma która tez będzie nie długo robic wydech w swojej cali abym pojechał razem z nią do zaznajomego mechanika który robi tanio wydechy w 3mieście z nierdzewki i poradziła mi aby wywalić kata (to i tak chiałem) w miejsce środkowego dać tłumik rozpręzny (albo jakoś tak to się nazywa) a w miejsce końcowego dać środkowy ...no i oczywiście końcówke taką jak będe chiał.....co o tym sądzicie???
A skoro juz o końcówkach mowa...co myslicie o tych ???? |
![]() Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2005-01-17 13:09:36 takie koncowki tlumika widzialem w jakiejs gazecie w A4 nowym stuningowanym... tak to dalo sens razem ze zderzakami z miejscami na takie koncowki... patrzylem na zdjecia to u Ciebie by wisialy w powietrzu a to moze roznie wygladac....no i 800zl to sporo... |
![]() Daniel_3city Astra F Gdańsk | 2005-01-17 13:22:27 Oj chłoapki...no może i jestem troche poje*ny lecz ntylko troche za 800 zeta to napeno ich nie kupie.....a co do tego że by wisiały...racja ale dopuki założe przynajmiej podkładki pod zderzak to każda bedzie wisieć a to zamierzam robic na wiosne, więc jaką końcówke nie nałoże bedzie nieco .....głupio wykladać...ale cóż będe musiał przebolec bo wydech zrobić musze, a kasy na wydech i na podkałdke nie mam odrazu.
A do do tych końcówkek....to takie końcówki może uda się u kogoś zamówić bądź dorwać w jakimś zakładzie za 100 lub 150.....hmmm pozyjemy zobaczymy. |
![]() michał16v Rekord E 16V Chełm | 2005-01-18 22:23:53 a co tym końcówkom dolega
(no oprócz kosmicznej ceny oto one:http://tuning.gdyni.w.interia.pl/3.html |
![]() Daniel_3city Astra F Gdańsk | 2005-01-19 20:58:52 napeno dobrze sie sprawu je i wygląda, a jesli chesz dokładke dozucic do napeno jeszcze lepiej. Co do mnie to znajoma powiedziałe, ze u jej kupla to z nierdzewka moge się zmieścic w 800 zetah....troszke trudno mi w to uwierzyc, no ale zobacze jak z nim pogadam co i za ile ma mi do zaproponowania....a co sie zas tyczy mojich końcówek to prawdopodobnie bede zakładał owale wygięte lekko w góre po każdej ze stron.....zastanawiałem sie nad prostymi owalami...lecz te które widzialem z zagiętymi bardziej mi się podobały. |
![]() pio3k Opel Astra F Caravan Bielawa | 2005-01-20 10:16:19
święta prawda osobiście też jestem przeciwko zmianom ingerującym w konstrukcję, tylko co zrobić jak jest odwrotnie, moja astra to straszny nietyp ma oryginalnie fi50 i do tego to kombiak, żeby znaleźć końcowy i środkowy tłumik z rurami zjeździłem pół Polski a i tak musiałem pójść na kompromis - zamiennik końcowego to nie to samo - oryginalnie końcówka jest kwadratowa a w zamienniku okrągła - poprostu paskuda a cena dwa razy wyższa niż do astr o przekroju fi45 |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2005-01-20 10:44:08 uwielbiam konstrukcje tego typu - szerokosc na pol samochodu, zagiete do gory, najlepiej jak jeszcze podwojny wydech.... a do calego wydechu uczepiona astra 1.4 .... ![]() |
![]() Diro Forumowicz Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-01-21 00:22:50
![]() |
![]() Bartek RegionAdmin Monza Gdańsk | 2005-01-22 22:42:58 Prosiłeś o warsztat więc polecam. AKRA w Matęblewie.. zjeżdżasz w prawo jadąc Rakoczego w kieunku moreny. Zresztą pare osób Ci poleci to miejsce. To był jedyny warsztat w którym nie fantazjowali tylko koleś powiedział żebym najpierw wjechał na podnośnik oni zobaczą i wtedy poromawiamy.
Tłumik polecam z nierdzewki [ taki np. mam w Leniu ma już 3 zimy i sladów korozji nie widać.. mój jest polerowany a to dlatego ze jest widoczny z zewnątrz ]. W Dars Tuning w Sopocie możesz sobie zamówić taki właśnie tłumik o dowolnie wybranych wymiarach. Możesz również dostarczyć swoją końcówke dokładnie taką jaką chcesz mieć do tego tłumika przyspawaną. Firma wykonująca tłumik spoleruje odrazu spawy. Jeśli chcesz zobaczyć takie cuś zadzwoń do mnie to się jakoś ustawimy w tygodniu na Polibudzie. a... no i 800 to cena niedoprzyjęcia ![]() [ wiadomość edytowana przez: Bartek dnia 2005-01-22 22:44:40 ] |
![]() Daniel_3city Astra F Gdańsk | 2005-01-25 13:11:11 Ok, to warsztat mi jest już miej więcej znany.....ale jueszcze pytanko. Czy ktoś wie ile maks może mieć przekruj rury w 1.4??? |
![]() GTVoytec Pełnoprawny Klubowicz S60 T5 Southampton UK | 2005-01-25 13:23:37 Daniel_3city - dla silnikow 1.4 - 1.6 max srednica rury wynosi 42 - 45 mm.
[ wiadomość edytowana przez: GTVoytec dnia 2005-01-25 13:24:37 ] |